KLAR TIL STRID: – Du føler deg som en viking som skal ut i kamp, sier Johannes Thingnes Bø før sitt andre OL. På Vikingskipshuset på Bygdøy – foran Osebergskipet – fikk skiskytteren bli med på en tidsreise med sverd og vikinghabitt. Foto: Bjørn S. Delebekk

Thingnes Bø klar for et nytt gulltokt: – Du føler deg som en gladiator

BYGDØY/ PYEONGCHANG (VG) Johannes Thingnes Bø (24) skal ut på tokt. Nå vil han ha med seg gull hjem fra OL i Sør-Korea - og klokken 12.15 smeller det.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var fortsatt høst i luften da skiskytternes største norske gullfavoritt i Pyeongchang kastet pentøyet og iførte seg hjelm, vikingdrakt og løftet sverdet foran Osebergskipet på Kulturhistorisk Museum på Bygdøy i Oslo.

LIVE 12:15: Skiskyting sprint herrer

24-åringen gled inn i rollen uforskammet lett. Det var sverdet som gjorde susen. Forklaringen fikk vi etterpå.

– Tarjei og jeg lekte mye med sverd da vi var barn. Vi fikk hvert vårt plastsverd i gave – om det var i forbindelse med en bursdag eller til jul husker jeg ikke – men disse lekte vi ufattelig mye med. Det er ikke ofte du lykkes med en slik gave, at begge blir fornøyd, men dette ble den leken jeg husker best fra jeg var barn.

Brødrene Bø fikk streng beskjed om ikke å fekte mot hverandre.

– Men vi gikk opp i skogen med sverdet på innsiden av beltet. Det var dét som var kult. Så gikk jeg rundt og sjekket usynlige monstre som du bare måtte «knerte», minnes Johannes Thingnes Bø og ler.

Tidlig julegave

Sverdet ble etter hvert byttet ut med gevær, og jakten fortsatte på de svarte blinkene i skiskyting. Etter fem gull i junior-VM var Johannes fortsatt junior da den første verdenscupseieren kom – en tidlig julegave – 14. desember i 2013 i franske Annecy. Siden har det blitt 20 triumfer til i verdenscupen. Hele 34 ganger har han vært på pallen i verdenscup og VM.

24 år gammel er det bare fem skiskyttere gjennom historien som har vunnet mer. Bare to av dem er nordmenn, Emil Hegle Svendsen (38 seirer) og Ole Einar Bjørndalen (95 seirer).

– Du føler deg som en gladiator, en viking som skal ut i kamp, sier Thingnes Bø mens han retter på hjelmen, en kopi av den eneste vikinghjelmen som er funnet på norsk jord, på gården Gjermundbu på Ringerike.

Museumslektor Ellen Marie Næss ved Vikingskiphuset skjønner Bøs sammenligning med vikingene bedre enn de fleste.

GJØR SEG KLAR: Museumslektor Ellen Marie Næss hjelper Johannes Thingnes Bø med å få på seg vikingutrustningen. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Heldigvis for oss var det ikke bare plyndring og voldtekter på vikingene. De elsket alt man kunne konkurrere i, og konkurranseinstinktet var stort. Man gjorde alt for å vinne. Ja, de var voldelige, men de var også kunstnere, handelsfolk og poeter, sier Næss, men hun er snar å legge til at vikingene levde i et voldelig samfunn.

– Jeg liker å si at jeg ville ikke reist tilbake til vikingtiden (ca. år 750–1050) i en tidsmaskin. Jeg foretrekker et fungerende politi, en varm dusj og antibiotika. Det er ikke gøy når det er alle mot alle.

les også

Holder Thingnes Bø som OL-favoritt: - Det trigger meg

– Du må vise deg som den sterkeste

På Bygdøy lurer turistene fælt på hvem denne karen som står på galleriet foran Osebergskipet, er. Mens de sikrer seg bildene av skipet som vikingene seilte med før det endte som grav for to mektige kvinner, gjør Thingnes Bø seg denne vurderingen:

– Før var det mann mot mann hvor den sterkeste overlevde. Nå er det så mye annet som avgjør. Det er som i skiskyting at du kan komme opp i en situasjon med en enkeltutøver eller et helt felt. Der da du må vise deg som den sterkeste – akkurat slik vikingene hadde det. Til slutt kan det være mann mot mann, sier 24-åringen og drar uoppfordret flere sammenligninger.

– Vi skal på en lang tur, på tokt i østerled. Da må du gå i deg selv og finne «fighteren» i deg. Duellene blir mange og tette, og du må bruke all energi på riktig måte. Her må du være forberedt på å være sliten, å kjempe og få ut alt du er god for – og helst litt til.

– Er det bare gull det handler om i Pyeongchang?

– Nei, i et OL er det interessant med alt du ikke har fra før. I VM har jeg både gull og sølv individuelt, men når du ikke har en eneste medalje fra OL så vil det være fantastisk uansett valør.

OL i Sotsji for fire år siden kom litt for tidlig for 20 år gamle Thingnes Bø. 4. plass på fellesstarten var beste resultat, men erfaringen kan bli gull verdt. I Sør-Korea skal han kjempe om gull på alle distansene.

les også

NRK-kommentator om årets utgave av Thingnes Bø: - I ferd med å ta skiskytingen til et nytt nivå

– Jeg skal være med i toppen fordi jeg mener det er der jeg hører hjemme. De siste sesongene har gått bra. Jeg har fått mer rutine og har erfaring fra ett OL. Det blir rett og slett bare kult å komme til OL, så får vi telle opp etter stafetten 23. februar.

– Når følte du deg sist som en viking?

– Kanskje da jeg tok mitt første VM-gull (sprinten i Kontiolahti 2015). Det var første gang jeg var på pallen og vant. Den følelsen du får når du står øverst på pallen med gullmedaljen rundt halsen og nasjonalsangen blir spilt er det nærmeste man kommer en viking, en høvding med en ekstrem tilhørighet til Norge.

PS1 Etter å ha sett norske fans på tribunene vil museumslektor Næss gjerne ta livet av en annen myte om vikingene. – De hadde ikke horn på hjelmene. Hvem i all verden går rundt og slåss med håndtak på hjelmen ...

PS2 OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Johannes Thingnes Bø. Foto: Bjørn S. Delebekk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder