Sliten Svendsen tok VM-sølv: - Det var jo nesten flaut

Slo tilbake etter en sykdomspreget vinter med sviktende form

Strålende norsk skyting: Traff på 76 av 80 blinker

KONTIOLAHTI/OSLO (VG) Etter en vanskelig vinter slo Emil Hegle Svendsen (29) tilbake og tok VM-sølv på normaldistansen i Kontiolahti. Men det kostet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg var forferdelig sliten. Jeg så oppløpet mitt etterpå, og det var jo nesten flaut. Det var såvidt jeg kom meg over målstreken, så det var bra det ikke sto om sekunder, sier Svendsen.

Trønderen var først ut av samtlige norske på 20 kilometeren, og nordmannen fikk en kjempestart. Med fire fulle hus lå alt til rette for ny VM-medalje til nordmannen. Men i sporet gikk det ikke helt fort nok og Svendsen måtte derfor nøye seg med sølvet.

– Man må tenke litt på at det som har skjedd tidligere her har vært skikkelig ræva, så jeg er fornøyd med å klatre opp på pallen, forteller Svensen til VG.

Etter at han kom i mål, ble 29-åringen liggende i flere minutter i målområdet for å hente seg inn igjen. Han hadde vært så langt ned i kjelleren som det er mulig å komme.

– Det var bra det ikke sto om sekunder, det hadde vært kjipt. Det er tungt når man blir sliten og stiv, tunnelsynet kommer og man ser stjerner, forklarer han til Adresseavisen etter løpet.

Fornøyd med skiene

Farten i sporet fikk flere til å under seg om Svendsen ikke hadde optimale ski på normalen. Selv sier Svendsen følgende til VG:

– Jeg følte jeg hadde gode ski, jeg gled forbi alle dem jeg gikk med. Det kan ikke ha vært det. Fourcade gikk bare jevnt fortere enn meg hele veien, og da blir det mye på en 20-kilometer.

En som ikke hadde problemer med farten i løypa, var franske Martin Fourcade. Selv med én bom tok han sitt sjette VM-gull i karrieren - ett gull mer enn Hegle Svendsen har på sin merittliste. Tsjekkiske Ondrej Moravec tok bronsen.

– Dette er galskap. Det er veldig følelsesladet for meg i dag, forteller Fourcade, og viser til helikopterulykken hvor flere franske idrettsstjerner mistet livet under innspillingen av et TV-program.

LIVE: Slik var 20 kilometeren

– Har vært tunge måneder

Svendsen har hatt mye stang ut i vinter. På etterjulsvinteren har han hatt sviktende form, og 29-åringen ble slått ut av sykdom like før VM.

Dermed var det vanskelig å spå hvordan trønderens form ville være under mesterskapet. Han har tidligere vist seg som en mester til å prikke inn toppformen til VM, og ble blant annet den store medaljekongen i Nove Mesto i 2013.

Svendsen fikk en dårlig start på VM, da han falt på sprinten. I dag viste han seg igjen som en av verdens beste skiskyttere og 29-åringen ledet flere ganger underveis i rennet.

SUVEREN: Martin Fourcade gikk raskest av alle i skisporet og tok sitt sjette VM-gull. Foto:Jostein Magnussen,VG

– Man tenker kanskje at når man har fått det før, er det bare gull som er godt nok, men for min del har det vært noen tunge måneder med mange dårlige resultater. Det har vært tungt, og med sykdom også, så jeg er fornøyd med bare å komme meg opp på pallen. Det er ingen selvfølge, understreker sølvvinneren.

Etter tredje skyting hadde Svendsen en ledelse på over 22 sekunder til franskmannen, men Fourcade slo likevel tilbake og ble for sterk på den siste runden. I mål var han 20,9 sekunder foran Svendsen.

– Jeg var bare veldig sliten. Jeg var tung den siste halve kilometeren. Da fikk jeg hammeren. Det var ikke noe spurt, det var mer skilpadde, sier Hegle Svendsen med et smil.

– Fourcade gikk jevnt litt fortere bare og da blir det litt på en 20 kilometer, forklarer han videre.

God norsk skyting

Johannes Thingnes Bø (21), som tok gullet på sprinten, åpnet også glitrende på standplass. Men etter to fulle hus på første liggende og stående, kom den ene bommen. Det holdt likevel til en god sjuendeplass.

– Vi får glede oss over at vi har en nordmanne på pallen. Fourcade gikk et superløp, så kanskje jeg har mistet formen, fleiper Bø etter målgang.

Ole Einar Bjørndalen åpnet med én bom, men tok seg kraftig sammen og det ble med den ene bommen. Til slutt kjempet 41-åringen seg inn på plassen foran Bø.

– Man må gå fryktelig fort på ski, i tillegg til å skyte godt. Det er en av de råeste 20 kilometerne jeg har sett, forklarer Bjørndalen til NRK.

Tarjei Bø hadde startnummer 105 og begynte feilfritt, men på første ståenede kom den første bommen. På siste skyting kom det også en bom. Dermed kunne ikke stryningen, som har tre bronsemedaljer så langt i dette VM, være med å kjempe om medaljene. Til slutt endte det med en 25. plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder