RUSSLAND NEKTET FULLT MEDLEMSKAP: Anton Sjipulin er Russlands mest profilerte skiskytter, men ble utestengt fra OL sist vinter av IOC. Han har fått lov til å delta i verdenscupen. Russland søknad om fullt medlemskap i IBU er i dag avslått. Foto: MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Dopingrapport under IBU-kongressen: Kan komme nye russiske skandaler

En dopingrapport presentert under Det Internasjonale Skiskytterforbundets kongress i dag viser at skiskyttersporten kan få ytterligere dopingskandaler fra Russland i nær fremtid. Likevel fikk Russland stor støtte på kongressen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det forteller president i Norges Skiskytteforbund, Erlend Slokvik, til VG. Han sier et granskingsutvalg oppnevnt av IBU gransker hva som har foregått med doping i idretten og dette arbeidet ble presentert fredag.

- Den viste at det kan komme enda flere positive dopingprøver derfra. Nå er enda flere prøver sendt til en Wada-lab for nye undersøkelser, sier Slokvik.

Han er ikke kjent med om dette handler om Sotsji-OL i 2014, men at det er snakk om flere russere enn det som ble opplyst om i forrige uke. Da ble blant annet stafettlaget til Russland, som tok gull i Sotsji, involvert i nye dopingsaker som er kommet frem.

Skremmeskuddet: 4 av 10 ville slippe Russland helt inn i varmen

Stor støtte til Russland

Olle Dahlin, som har sittet i styret til den politietterforskede presidenten Anders Besseberg, ble valgt til ny president i det internasjonale skiskytterforbundet fredag ettermidag. Han vant over den latviske motkandidaten Baiba Broka, som er omstridt i hjemlandet.

Før det avviste Det internasjonale skiskytterforbundet Russlands søknad om å få tilbake fullt medlemskap i skiskyting.

Men til tross for at internasjonalt dopingregelverk nekter Russland fullt medlemskap, på grunn av at de ikke har et godkjent nasjonalt antidopingarbeid, skal 20 av 51 representanter på kongressen ha stemt for Russland.

Dette betyr at Russland var seks stemmer unna å bli en fullverdig nasjon som kan ha full medbestemmelsesrett og være med i styringen av IBU.

DOPINGSKANDALER: Russisk idrett har stått for dopingskandaler på rekke og rad de siste årene. Etter lekene i Sotsji ble det avslørt omfattende dopingjuks med russiske dopingprøver i OL-byen. Foto: Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN

Slokvik forteller til VG i pausen før IBU skal velge sin nye president og sitt nye styre at Russland holdt et lengre innlegg om hvorfor de burde få godkjent sin søknad. Deretter holdt flere tidligere sovjetiske stater, blant dem Kazakhstan, innlegg

-Tidligere Sovjetstater snakket varmt om Russland og sier at de nærmest støtter dem i tykt og tynt og pratet om hvorfor de mener det er viktig for sporten at Russland kommer tilbake for fullt, sier Slokvik.

Han forteller at avstemningen var åpen og alle representanter visste hvem som stemte for og mot Rusland. Stemmetallene viste 39 prosent støtte til Russland.

- Det forteller meg at lojaliteten til Russland er veldig sterk og flere styres veldig mye av det. Og det andre er at en del selvfølgelig ikke forstår rekkevidden av det som foregår.

Leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, mener den viktigste saken i internasjonal idrett nå er at Russland selv frigir all informasjon og at ikke landets dystre dopingregime de siste årene, feies under teppet. Antidoping Norge bisto det nasjonale russiske antidopingarbeidet med et samarbeid med Russland fra 2009 og frem mot OL i Sotsji i 2014. Hensikten var opplæring av personell og styrking av antidopingarbeid inn mot lekene . Siden har skandalene blitt oppdaget.

– Det man burde diskutert med tanke på spørsmålet om det kommer enda flere dopingsaker og det som har kommet frem. ville vært om russerne burde få lov til å delta i konkurranser eller ikke , dersom de ikke deler alle opplysninger sitte inne med, sier Solheim.

Foreløpig er det friidrett som har utestengt Russland fra internasjonale konkurranser.

Solheim mener det vil tale til russernes fordel å dele all informasjon fra dopinglaboratoriet i Moskva for å komme til bunns i dopingregimet, fordi uskyldige utøvere da kan få delta internasjonalt.

– Det er det som vil styrke troverdigheten til internasjonal idrett, å komme til bunns i dette og ikke feie det under teppet og gå videre, sier Solheim.

TIDLIGERE LANDSLAGSSJEF: Erlend Slokvik har vært med i en årrekke i skiskyting. Den tidligere landslagssjefen er nå president i Norges Skiskytterforbund. Foto: Junge, Heiko

Maktkamp

Slokvik rister på hodet av at russeren Viktor Maigurov, som har sittet i styret til det Internasjonale skiskytterforbundet og sitter i styret i det russiske forbundet, på IBU-kongressen i Kroatia stilte for Hviterussland.

- Det er slik konstitusjonen er laget i dag. Vi har lagt inn forslag på at hele konstitusjonen må revideres. Det er også utøvere som bytter land, sier Slokvik.

Kandidaturet ble så underveis i valget trukket etter avstemningen til ny visepresident, meldte IBU.

Slokvik har sett dette som et tegn på at Russland bedriver en voldsom kamp for å beholde sin makt og påvirkning i internasjonal skiskyting.

Etterforsker om Besseberg fikk betalt for å skjule russisk doping

Det internasjonale skiskytterforbundet har vært gjennom en rekke dopingskandaler og Russland har stått for svært mange av dem. Det er også avslørt et systematisk russisk juks på dopinglaboratoriet under OL i Sotsji. Det førte til at i overkant av 100 russiske utøvere ble nektet å delta i OL sist vinter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder