Thingnes Bø misset gullet: Fourcade kopierte Bjørndalen

ANTERSELVA/OSLO (VG) Johannes Thingnes Bø (26) kjempet om seieren på siste skyting. Men bomskuddet kostet VM-gullet.

Dermed ble franske Martin Fourcade verdensmester. Den franske statistikkprofilen «OptaJean» melder på twitter at Fourcade med gullet på normaldistansen onsdag tangerte Ole Einar Bjørndalens 11 VM-gull individuelt:

Men Fourcade var svært fortvilet etter å ha gått sin 20 kilometer. Han slo med staven i snøen og ropte ut sin frustrasjon i målområdet. Han hadde da bommet på konkurransens aller siste skudd, etter at han han først fylte de 19 første blinkene.

Den franske stjerneløperen skjønte at Johannes Thingnes Bø dermed lå an til å kunne snyte ham for gullmedaljen.

– Jeg var heldig med at Johannes ikke benyttet sjansen, sier Martin Fourcade.

Flere startnummer bak på den individuelle starten hadde nordmannen satt opp større fart enn den franske stjernen fra start.

Men bomskuddet på den første av fire skytinger gjorde at Thingnes Bø skjøt med voldsomt press på seg resten av konkurransen. Da han kom inn til siste skyting kjempet han om gullmedaljen, men han måtte fylle samtlige skudd.

les også

Fnyser av dopingutspill: – Trist

Og da han også bommet en gang på den siste serien glapp gullet for nordmannen.

– Jeg fikk en «smash» av Fourcade, men den gikk langt utenfor. Jeg fikk med meg alle hans skytinger og jeg så han skjøt fullt, og så så jeg han bommet på siste skuddet. Da tenkte jeg at nå leder jeg med et halvt minutt på han hvis jeg skyter fullt. Det gjorde jeg ikke, sier Thingnes Bø til VG.

– Jeg har mulighet til å skyte for gull. Jeg var fullt klar over det når jeg står der. Heldigvis har jeg vært i denne posisjonen før og ser mer muligheten enn utfordringen. Men det ble litt for tungt, sier han etter sølvet.

Med totalt to tilleggsminutter måtte han konsentrere seg om å sikre sølvmedaljen. Ettersom det så veldig greit ut roet Bø ned på siste runden.

– Jeg tror jeg hadde høye skuldre og var litt nervøs, sier Thingnes Bø når han skal forklare bomskuddet.

Samtidig fikk de norske løperne refs for sviktende skyteform på normaldistansen.

– Jeg må si at jeg er veldig skuffet over skytingen til de norske i dag, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

Flere nordmenn skjøt seg ut av tetstriden tidlig i konkurransen. Og Ola Lunde konstaterte at også to bomskudd, slik Thingnes Bø hadde, er for mye for å ta gull på normaldistansen.

Vetle Sjåstad Christiansen gir seg selv terningkast 1 etter 62. plassen. – Seks bom er altfor dårlig, sier han til VG:

Tarjei Bø følte han skjøt om medalje på siste skyting, men misset da det gjaldt som mest.

– Jeg skyter for medalje og bommer på det første skuddet på den siste serien. Da vet jeg at medaljen ryker der og da, og da blir siste runden tung, sier Tarjei Bø til VG.

Det var imidlertid flere som slet på standplass i høyden i Italia. Og da østerrikske Dominik Landertinger sto med 19 treff på 19 skudd, bommet han på det siste avgjørende skuddet. Han sikret likevel bronsemedaljen.

Det var faktisk bare Leif Nordgren fra USA som fylte alle blinkene på VM-rennet onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder