Bø tapte innspurten mot Fak og Moravec

Bjørndalen på fjerdeplass etter 20 treff

GLAD GUTT: Tarjei Bø tok sin femte VM-medalje på dagens fellesstart. Her viser han frem alle under medaljeseremonien. Foto:Vidar Ruud,NTB Scanpix

Bø tok sin femte VM-medalje: – Et fantastisk mesterskap

KONTIOLAHTI/OSLO (VG) Tarjei Bø (26) tok sin femte VM-medalje da han tok bronsen på fellesstarten.

 • Hanne Skjellum Mueller
 • Lillian Holden
 • Jostein Magnussen

Artikkelen er over fem år gammel

– Hadde noen i sommer sagt til meg at jeg skulle komme hjem med fem medaljer, så hadde jeg vært superfornøyd, sier Bø til VG.

«Vi er revansjesugne hele gjengen», sa de norske skiskyttergutta om dagens fellesstart etter stafettsølvet i går. De fikk ingen gullrevansje, men Tarjei Bø tok mesterskapets femte medalje og sin tredje individuelle bronsemedalje.Men det kostet.

– Muskulaturen var helt ødelagt i dag etter den siste runden på stafetten i går hvor jeg måtte minimere skaden. Jeg har aldri fått massasje før et løp, men jeg måtte inn på benken i dag. Og tidligere i dag var jeg på sykkelen for å få beina til å bli litt bedre.

Duellen

Det ble en intens innspurt på 15 kilometeren i Finland. Med både Ole Einar Bjørndalen (41) og Tarjei Bø i gullkamp. Men slovenske Jakov Fak og tsjekkiske Ondrej Moravec ga gass og kvittet seg med de norske like før inngangen til stadion.

Fak, som egentlig er fra Kroatia, tok gullet foran Moravec etter en skikkelig sluttspurt.

– Jeg trodde Tarjei ville angripe først, men han gjorde ikke det og da måtte jeg prøve. Det var tøft på slutten, men jeg er veldig glad nå, sier Fak til NRK.

– Fantastisk mesterskap

Bjørndalen ble nummer fire - og var eneste mann som hadde 20 treff.

– Jeg er fornøyd jeg, etter forutsetningene før start. jeg var tung og hadde ikke noe energi. Jeg hadde mer enn nok med å komme meg i mål, forteller han til et samlet pressekorps.

Veteranen forklarer dagsformen med at han rett og slett hadde tomme lagre i dag. Han hadde ikke greit å få i seg nok næring.

– Men jeg skyter godt og har fantastiske ski. Jeg redder meg på det.

DIREKTE: Slik var fellesstarten i VM.

Bronse-Bø

Det har vært noen tøffe år for Tarjei Bø, som også har slitt også denne sesongen. Men har virkelig kommet i form til VM. Mesterskapet begynte med bronse på mix stafett. Deretter fulgte bronse på sprinten og i tillegg på jaktstarten.

– Det er jo gullene man husker når man sitter i godstolen om 50 år. Men dette comebacket her kommer jeg likevel til å huske veldig lenge, forklarte Bø til VG for seks dager siden.

Siden er det blitt sølv på stafetten og i dag kom VMs fjerde bronsemedalje

– Det har vært et helt fantastisk mesterskap. Det var jo en berg og dalbane i begynnelsen her, da jeg tok bronse og Johannes gull. Det var emosjonelt. Bronse i dag var bra, men jeg føler jeg tapte gullet, innrømmer Bø i dag.

Saken fortsetter under bildet.

VANT: Jakov Fak tok sitt andre VM-gull i karrieren da han vant herrenes fellestart i Kontiolahti. Tarjei Bø (bak) gikk inn til bronse 3,7 sekunder senere. Foto:Vidar Ruud,NTB Scanpix

– Ikke mitt beste mesterskap

Johannes Thingnes Bø (21) fikk problemer på første stående skyting i VM-avslutningen og klarte aldri å ta igjen det tapte, selv med et fullt hus på siste skyting. Til slutt ble han nummer seks.

Da Emil Hegle Svendsen (29) fikk to strafferunder totalt på sine siste to turer innom standplass, ble det ingen medalje på ham heller. I stedet endte han på en noe skuffende 15. plass.

– Jeg er fornøyd med medaljene jeg har fått, men det er klart at dette ikke er mitt beste mesterskap, sier Svendsen til VG.

Fikk en kjempestart

Alle de fire norske gutta begynte feilfritt på første liggende skyting. Det var det også mange andre som gjorde og et kjempefelt var fortsatt samlet etter fem kilometer. Først i feltet gikk Thingnes Bø med startnummer en på brystet.

Og det var ikke bare i sporet det gikk fort, for lillebror Bø feide ned alle blinkene på sin andre tur innom standplass. Det samme gjorde Bjørndalen, Svendsen og Bø - og dermed var alle fire på topp 10 halvveis i 15 kilometeren.

På første stående var det ikke like feilfritt lenger - med unntak av Bjørndalen. Bø og Svendsen fikk en strafferunde hver, mens Thingnes Bø måtte ut på to lange runder og var plutselig over 40 sekunder bak.

I tet fikk Bjørndalen følge av blant annet selveste Martin Fourcade, men Svendsen og Bø gikk så snøen sprutet og tok igjen gruppa på vei inn mot siste skyting.

Der viste kongen av skiskyting seg igjen frem. Og han og Tarjei Bø gikk sammen ut i tet, tett fulgt av Ondrej Moravec og Jakov Fak. Med få kilometer igjen til mål, stakk Moravec og Fak og de to spurtet om gullet. Bø slo Bjørndalen i kampen om bronsen.

Les også

 1. Stafettsølv til Norge etter Svendsen-fall

  KONTIOLAHTI/OSLO (VG) Emil Hegle Svendsen (29) hadde gode muligheter til å ta gullet fra Tyskland, men med én bom og…
 2. Stafettguttene fikk sølvet i kveld, i morgen avsluttes VM: Svendsen: - Jeg skal krige alt jeg har, til siste slutt

  JOENSUU (VG) Skuffelsen over stafettsølvet var enorm, men nå er følelsen snudd til intens revansjelyst hos de norske…
 3. Stafettgutta etter VM-sølvet: - Vi er en skuffet gjeng

  KONTIOLAHTI (VG) De tok sølv på VM-stafetten og smilte på pallen, men skiskyttergutta var fryktelig skuffet over at…
 4. VM endte med ny nedtur på kvinnesiden: Eckhoff skånet for pressen: - Hun følte på presset om å forsvare seg

  KONTIOLAHTI/OSLO (VG) Tiril Ekchoff (24) var så skuffet og sliten etter fellesstarten at hun ba om å få slippe…

Mer om

 1. Skiskyting

Flere artikler

 1. Bø vant VM-duell mot Bjørndalen: - Jeg fikk litt vondt av ham

 2. Storebror Bø tok bronsemedaljen: – Jeg visste at alt var mulig

 3. Bø på pallen: Ble nummer tre - igjen

 4. Bronse-Svendsen tenkte på Marit Bjørgen da han sikret medaljen

 5. Hegle Svendsen sprakk med tre bom - Tarjei Bø kom på pallen

Fra andre aviser

 1. Skuffet Bø: − Føler at jeg tapte gullet

  Bergens Tidende
 2. Skuffet Bø: − Føler at jeg tapte gullet

  Bergens Tidende
 3. Nordmennene skjøt seg bort: - Dette er for dårlig!

  Bergens Tidende
 4. Fak vant, Tarjei Bø med ny bronse

  Fædrelandsvennen
 5. Tarjei Bø vant ellevilt sekunddrama mot Fourcade: – Dette har jeg ventet lenge på

  Aftenposten
 6. Tarjei Bø vant ellevilt sekunddrama mot Fourcade: – Dette har jeg ventet lenge på

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no