SER LYST PÅ VINTEREN: Fanny Horn Birkeland føler hun har knekt noen koder og løst noen gåter gjennom våren og sommeren. Nå er hun klar for å legge ned den siste jobben inn mot VM på hjemmebane. Foto: Christine Olsson , NTB scanpix

Birkeland om bedre trening og mindre vekt: – Jeg har løst en liten gåte

For et drøyt år siden var Fanny Horn Birkeland (27) nær ved å legge opp som skiskytter. I stedet valgte hun å ta nye grep - om vekt, kosthold og annerledes trening.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg sto etter forrige sesong og tenkte at jeg enten måtte bli veldig mye sterkere, og det har jeg jo prøvd over lang tid, eller gå litt ned i vekt og kanskje lettere trene styrke. Det har jeg fått til, sier hun.

Da sesongen 2013/14 var over hadde Birkeland vært en del av verdenscupsirkuset i skiskyting siden 2009. Men hun hadde aldri vært på pallen, og heller ikke knepet noen individuelle mesterskapsmedaljer. 27-åringen ble usikker på om hun skulle fortsette som skiskytter, om det var verdt det.

Men i stedet for å gi opp, bestemte hun seg for å ta to nye år og satse mot VM i Holmenkollen. Samtidig tok hun flere grep. Vekt og kosthold var ett av dem.

– Jeg har jobbet med det i mange år, det er det som er komisk. Det har aldri gitt resultater, for jeg har ikke funnet min måte å gjøre det på. Men nå har jeg løst en liten gåte der også. Det er mer trivsel i det jeg gjør nå, og det fungerer, sier hun.

Hun har aldri vært flau over å snakke om kosthold og vekt, og tør å sette fingeren på at det tross alt er viktig som toppidrettsutøver.

– Jeg har sagt at jeg er ærlig på de tingene der, og har aldri hatt noe problem med å snakke om at vekt er en del av idretten. For det er det jo, selv om det ikke er hovedfokus, sier hun.

Les også: Disse grepene skal gjøre skiskytterjentene gode nok til VM-gull

Bedre opplegg

VG møtte henne i Holmenkollen på et testrenn like før sesongstart i høst, og 27-åringen viste god form. Det er ikke tilfeldig.

I tillegg til å få mer orden på kostholdet har Birkeland, som giftet seg med skiskytterkollega Lars Helge Birkeland i sommer, også fått mer sving på treningen.

Etter fjorårssesongen ble det gjort store endringer i støtteapparatet rundt skiskytterjentene: Stian Eckhoff gikk fra å ha totalansvaret til å få flere rundt seg, mens Steinar Mundal kom inn som fysisk trener.

– Han har vært veldig god på å holde en rød tråd gjennom hele opplegget. Jeg var veldig fornøyd med å få inn Stian (Eckhoff) i fjor, men han fikk mye jobb da han hadde ansvar for alt. Nå har vi et mye sterkere støtteapparat, jeg har aldri vært borti noe så bra før, sier hun.

TOK SIN FØRSTE VERDENSCUPSEIER: Fanny Horn Birkeland i Rupolding i januar. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

– Har dette nye opplegget gitt deg en aha-opplevelse?

– Jeg har i mange år jobbet for å bli en komplett skiskytter, og jeg har ikke gitt opp det. Jeg har trodd at jeg har hatt mer inne. I år har jeg kanskje løst noen flere gåter, og av den grunn fått mer ut av treningen, forklarer Birkeland.

Nå er hun glad for at hun valgte å fortsette som skiskytter forrige høst.

– Jeg er ikke så tålmodig av meg, og jeg misliker det når ting butter. Men det har alltid vært et eller annet som har fortalt meg at jeg kanskje kan få det til, sier hun.

Som Oslo-jente, oppvokst i Holmenkollen, ble fristelsen ved å delta i et VM på hjemmebane i 2016 så stor at hun ikke greide å motstå.

– Dessuten er det mange jenter før meg i skiskyting som har vært gode når de har nærmet seg 30. Jeg nærmer meg jo den alderen med stormskritt, så jeg satser på det funker for meg også, ler hun.

Også mentalt har Birkeland tatt ytterligere grep. I fjor startet hun å jobbe med Olympiatoppen-psykolog Tom Henning Øvrebø, noe hun synes har fungert bra.

– Jeg er ikke så glad i å snakke og skrive og legge planer for ting, og der møttes jeg og Tom Henning bedre enn de jeg har jobbet med tidligere. Jeg tror at når ting drar seg til litt, så er det godt å ha noen å prate med.

Sett denne? Slik skal Eckhoff takle VM-presset

Fikk sin første seier

Mesterskapsmessig ble ikke forrige sesong noen høydare for Birkeland. Hele det norske damelandslaget sviktet under de to VM-ukene i Kontiolahti, og jentene måtte tåle mye kritikk og spørsmål rundt egen form og treningsopplegg. Likevel var ikke sesongen helmørk - hun hadde for første gang i karrieren klart å klatre til topps på pallen i et verdenscuprenn.

Det skjedde den 16. januar i år, i Ruhpolding. Seieren ga naturlig nok Birkeland et skikkelig oppsving, og til tross for et labert VM i etterkant gjøv hun løs på sommeren med friskt mot. Og den har vært bra.

– Jeg har vært god på sommeren tidligere også, men da har jeg trent for å være det. Nå føler jeg at jeg ikke har gjort det i like stor grad. Jeg ser lyst på vinteren nå, og må forsøke å være tålmodig. Det er når det braker løs i mars at jeg skal være i skikkelig god form, sier hun.

Skiskytterne sesongåpnet i Östersund forrige helg. For Birkeland endte det med seier i mix stafett, 14. plass på normaldistansen, 33. plass på sprinten og 34. plass på jaktstarten etter en del stang ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder