VIL BRUKE TID PÅ IOC ETTER VM: Ole Einar Bjørndalen svarer på kritikken enkelte skal ha kommet med. Foto: Geir Olsen , NTB scanpix

Bjørndalen om IOC-fraværet: – Klarert på høyeste hold

Slik svarer skiskytter-legenden på IOC-kritikken

LILLEHAMMER (VG) Ole Einar Bjørndalen (42) understreker at han har fått grønt lys fra øverste hold i
IOC til å prioritere idrettskarrieren foran arbeidet i den mektige organisasjonen - frem til VM i mars.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag ettermiddag omtalte VG kritikken som skal ha kommet fra enkelte IOC-medlemmer:

Nettstedet Insidethegames.com skriver at spesielt utøverrepresentanter skal ha uttrykt misnøye over at Bjørndalen knapt har vært å se i IOC-systemet etter at han ble valgt inn under OL i Sotsji i 2014.

Nordmannen har gått glipp av flere svært sentrale møter. Nå er han ikke til stede på ungdoms-OL i Lillehammer. 42-åringen forbereder seg i stedet til VM på hjemmebane i mars.

I en epost til VG fredag kveld, forklarer Bjørndalen selv bakgrunnen for det høye IOC-fraværet sitt:

«Da jeg ble valgt inn i IOCs utøverkomité i Sotsji, var jeg fast bestemt på å legge opp etter OL-sesongen. Etter oppturen i Sotsji ombestemte jeg meg, og valgte å fortsette karrieren. Jeg innså da at det var umulig å kombinere satsingen på skiskyting med IOC-vervet, og tok derfor opp saken med IOC-presidenten og lederen for utøverkomitéen. De uttrykte forståelse for situasjonen, og ga sin støtte og aksept for at jeg prioriterer karrieren til etter VM i Oslo».

Og:

«Jeg har forståelse for at det blir stilt spørsmål om dette, men de som spør er nok ikke kjent med at mitt begrensede IOC-engasjement er klarert på øverste hold», skriver Bjørndalen.

Les også: Vil endre reglene for å få Bjørndalen inn i IOC

FORSVARER BJØRNDALEN: IOC-president Thomas Bach. Foto: Tibor Illyes , Ap

Det samme sa IOC-president Thomas Bach til VG noen timer tidligere:

– Jeg var i kontakt med Ole Einar for en stund siden. Da sa han at han ønsket å avslutte en suksessrik karriere med VM i Oslo i mars. Som tidligere utøver forstår jeg det. Etter VM vil han bruke all sin tid på medlemskapet i OCs utøverkomite. Jeg er sikker på at Ole Einar vil bidra på en flott måte innad i IOC, sa den tyske idrettstoppen.

Foruten de ordinære IOC-medlemmene stemmer utøverne inn 15 representanter i den mektige idrettsorganisasjonen. Disse representantene ønsker derfor Bjørndalens tilstedeværelse.

Les også: IOC-Bjørndalen vil ha strengere dopingstraffer

Det gjør også generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, når VM i skiskyting er over. Han erkjenner at Bjørndalens stemme er viktig, sett med norske øyne.

– Vi har to IOC-medlemmer. Norges idrettsforbund er bevisste på at vi skal være sterke på idrettspolitikk, også internasjonalt. Da må vi bruke de to stemmene vi har i IOC. Det er en klar forventning om at Ole Einar engasjerer når VM på skiskyting er over, sier Andersen.

Les også: IOC sine 40 forslag til endring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder