Gikk seg opp 14 plasser - sikret VM-bronsen: Super-Svendsen lettet etter revansjen: – Føles som en stor seier

HOLMENKOLLEN (VG) I januar var Emil Hegle Svendsen (30) så langt nede at han forsvant fra verdenscupen og gikk i dekning hjemme i Norge. Men i dag slo han fryktelig tilbake, og tok VM-bronse etter et mareritt av en vinter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det føles som en stor seier å være tilbake. Det er ikke så lett som folk kanskje tror, det psykiske påvirker alt man gjør. Det er vanskelig å komme seg ut av en slik negativ spiral, sier Svendsen til VG.

Ikke bare har 30-åringen mildt sagt slitt med formen i vinter, men gårsdagens renn ble også en blytung opplevelse. Da han kom i mål på lørdagens sprint var han så sliten at det gikk rundt for ham, og til VG beskrev han etterpå følelsen som at «bakken reiste seg mot ham og slo ham i trynet».

Det så rett og slett forferdelig mørkt ut for Svendsen, og hverken han eller noen andre hadde voldsom tro på at det skulle løsne allerede i dag.

Startet langt bak

Men det gjorde det.

Før jaktstarten var han ett minutt og 16 sekunder bak leder Martin Fourcade. Men Super-Svendsen viste glimt av gammel storhet da han gikk seg opp 14 plasser og snappet bronsemedaljen foran Johannes Tingnes Bø (22).

– Johannes har vært i bedre form enn meg i det siste og jeg hadde absolutt respekt for det da jeg gikk ut på sisterunden, sier Svendsen til VG.

– Det har vært mye usikkerhet i vinter og det hjalp ikke akkurat på det som skjedde i går. Det var mange svarte tanker der og da, men jeg hadde bestemt meg før mesterskapet at jeg ikke skulle grave meg ned på samme måte som jeg har gjort tidligere i vinter, fortsetter Svendsen.

Så vanskelig syntes han gårsdagens sprint var, at han rett og slett ble bekymret for at noe var alvorlig galt med ham.

– Man blir jo bekymret, og begynner å tenke at noe er feil når det gang på gang på gang ikke går som man vil. Men i dag gikk jeg på med det jeg hadde, og og da det løsnet føltes det veldig bra. Det var en stor lettelse.

LES OGSÅ: Svendsen vraket til åpningsdistansen

– Urokkelig tro på Emil

Lagkamerat Johannes måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen etter å ha blitt spurtslått av nettopp Svendsen. De to gikk sammen ut fra siste skyting, og det ble en uhyre spennende duell ute i løypa.

Men inne på stadion klinket Svendsen til og gikk forbi Bø, som ikke hadde noe å svare med.

– Emil er den personen som ingen i verden vil ha bak seg når man skal kjempe om medalje. Alle visste vel hva som ville skje da vi gikk ut fra stående, sier Bø til VG.

Han var forferdelig skuffet over å ha tatt sin andre fjerdeplass på to dager, men greide likevel å glede seg stort over lagkompisenes suksess.

– Jeg prøvde å ta igjen Ole på den siste runden, i tilfelle han skulle sprekke. Men han var vanvittig sterk i dag også. Jeg så ikke noe til ham. Vi hadde ingen konkurrenter bak oss heller, så jeg var litt i villrede på hva jeg skulle gjøre. Men uansett hvordan jeg hadde løst det så hadde resultatlista blitt den samme i dag, sier Bø.

Trodde ikke på det før målgang

Men om Bø var sikker på at Svendsen ville avgjøre det hele og ta bronsen, var ikke trønderen like sikker selv.

– Jeg var glad for at Johannes ville ligge foran og dra. Da vi var på toppen av bakkene så jeg at han viste tegn til å være sliten. Da tenkte jeg at jeg skulle slå til på flata, og det gjorde jeg. Det har funket før, og det funket i dag også. Det var godt, sier Svendsen.

30-åringen var usikker på om han ville greie å henge med. I det hele tatt har usikkerhet preget mye av Svendsens siste måneder.

– Det har vært mye av det i vinter, og det hjalp ikke det som skjedde i går. Det var mye svarte tanker der og da. Men jeg hadde bestemt meg før mesterskapet at jeg uansett ikke skulle grave meg ned slik jeg har gjort før i vinter.

Det greide Super-Svendsen å gjennomføre.

– Man blir preget av det som har vært, og jeg trodde ikke på dette før jeg var i mål.

LES OGSÅ: Svendsen er i villrede

REVANSJE: Emil Hegle Svendsen (30) viste at han fortsatt kan, da han gikk inn til bronsemedalje på dagens jaktstart. Da hadde trønderen avansert 14 plasser etter å ha startet ett minutt og 16 sekunder bak. Foto: Mattis Sandblad , VGKommersielt samarbeid: Rabattkoder