BOMMET: Johannes Thingnes Bøs to bom på siste skyting ble avgjørende i Presque Isle, USA.

BOMMET: Johannes Thingnes Bøs to bom på siste skyting ble avgjørende i Presque Isle, USA. Foto: Robert F. Bukaty , AP

Skiskyttersjefen: Nye rutiner har gjort Thingnes Bø stabil

Skjøt bort seieren på siste stående

Tok sin første andreplass i v-cup

Det så lenge lyst ut for Johannes Thingnes Bø (22). Men på fjerde og siste skyting raknet det – og nordmannen tok sin første andreplass gjennom tidene i et verdenscuprenn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Andreplass er jo den første taperen. Det var ikke helt bra dette. Det kunne fort blitt en seier. Jeg gjør et greit renn, Fourcade gjør det litt bedre enn meg, men han vinner fordi jeg bommer to ganger på siste skyting, sier Thingnes Bø til NRK.

Thingnes Bø har vært på podiet elleve ganger, men aldri endt som nummer to. Han har ti seirer og én tredjeplass i verdenscupsammenheng.

22-åringen lå lenge godt an til å vinne ta vinne for andre dag på rad, etter kjempeløpet i sprinten torsdag. Han lå 44 sekunder foran verdenscupleder Martin Fourcade etter tredje skyting. Men på fjerde skyting førte to bom til at luken ned til Fourcade sto i fare. Da franskmannen klinket til med fullt hus, glapp seieren for Thingnes Bø.

– Det var vanskelig vind i dag. Jeg kunne fort bommet på den serien jeg skjøt fullt hus. Totalen er helt grei og jeg får en ny pallplass. Det er første andreplassen min, sier han til NRK.

FOURCADE REFSER NORTHUG: – Jeg liker ikke imaget hans

– Har lagt om rutinene

22-åringen har blitt kjent som en «alt eller ingenting»-mann, men denne gang ble det et sjeldent «nesten».

– Enten vinner han, eller så er han utenfor pallen. Han går alltid inn for å vinne, og når han er i bra forfatning blir det slik som i dag, sa landslagstrener Egil Gjelland til VG i januar.

Etter en lang periode med enten helklaff eller helbom, med alt fra første- til 64.-plass, kan mye tyde på at Thingnes Bø har blitt en mer stabil skiskytter. Denne sesongen har han både en tredjeplass og en andreplass.

SJEF: Morten Aa Djupvik er idrettssjef i skiskytterforbundet. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Han har lagt om rutinene litt, har et bedre treningsgrunnlag og har blitt eldre. Yngre løpere svikter litt oftere og er ofte avhengige av å ha en 100 %-dag for å komme på pallen. Nå viser Johannes at han er bedre trent og klarer å hanke inn pallplasser selv om han ikke er på sitt aller beste, sier skiskyttersjef Morten Aa Djupvik til VG.

Bjøntegaard VM-klar

Det ble en gledelig dag for Erlend Bjøntegaard, som endte på femteplass. Det er karrierebeste for 22-åringen, som hadde en 7. plass i Östersund i 2012 som sitt beste verdenscupresultat til nå.

– Utrolig moro for han som har trent så hardt i mange år. Det har vært et stort press på han inn mot denne jaktstarten. Han har vist det flere ganger før at han er veldig sterk mentalt, og dette er en sterk 5. plass sier NRKs kommentator Stabrun Smith.

Skiskyttersjef Djupvik bekrefter at Bjøntegaard blir tatt ut til VM i Holmenkollen.

– Den sikra han seg i dag, sier han.

FÅ OVERSIKT: Slik er VM-programmet i skiksyting

Tarjei Bø bommet fem ganger og endte på 19.-plass. Lars Helge Birkeland og Alexander Os ble nummer 30 og 31.

Lørdag er det herrestafett i Presque Ile.

Slik endte 10 kilometer-jaktstarten:
1. Martin Fourcade
2. Johannes Thingnes Bø +24.8
3. Anton Sjipulin +1.11.5
4. Simon Eder +1.39.7
5. Erlend Bjøntegaard +1.57.6

VG fulgte jakstarten fra start til slutt her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder