HER ER OPPFINNELSEN: Terje Mørkve viser frem den gamle gjødselsprederen som har fått nytt liv. Foto: Jostein Magnussen, VG

HER ER OPPFINNELSEN: Terje Mørkve viser frem den gamle gjødselsprederen som har fått nytt liv. Foto: Jostein Magnussen, VG

Denne gjødselsprederen gir perfekte skiforhold

Slik virker Terjes «Petter Smart»-løsning

HOLMENKOLLEN (VG) Med en ombygget gjødselspreder sørget Terje Mørkve for at skiskytterne fikk perfekte løyper under verdenscupavslutningen i Holmenkollen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Denne uken blir Petter Smart-løsningen til Mørkve også brukt på hjemmebane under NM i skiskyting på Voss.
Og gjødselsprederen blir nå bokstavelig talt også spredt til resten av Ski-Norge.

Sist helg holdt Terje Mørkve kurs i Oslo for 22 personer som skal lage sin egen variant av «møkkasprederen» for å få bedre skiløyper når minusgradene uteblir.

- Skal man kjøpe en saltmaskin til bruk bak en tråkkemaskin så kommer regningen fort på 200. - 250.000 kroner. En ombygging av denne gjødselsprederen koster 10. - 15.000 kroner. Det er alltid noen «småbønder» som har slike stående, sier vossingen til VG.

Får hjelp gratis

Han har delt «oppskriften» gratis med mange skiklubber rundt om i Norge og har vært problemløser via telefonen når det har vært spørsmål.

Tidligere måtte man salte løyper i to operasjoner og det krevde minimum to personer til jobben. Terje Mørkve har valgt å plassere sprederen foran på en tråkkemaskin slik at alt gjøres i en operasjon. En motor sørger for at havsaltet blir jevnt fordelt i sporet.

- Slik får du frest saltet ned i snøen. Dermed lages det også en tykkere såle. Hadde du saltet på toppen av snøen får du bare en hard hinne øverst i snøen, forklarer Mørkve.
På denne måten vil snøforholdene holde seg hardere og stabile mye lengre. Det blir ingen stor forskjell om du starter først eller som nummer 40 i et renn.

Bevarer snøen

- I tillegg får du fastere spor og mindre tining av snøen. Du bevarer snøen litt lenger, sier Mørkve og understreker at det er mest aktuelt med salting på denne årstiden hvor det er mildere og bløtere snø.

Før jobben i Holmenkollen var Terje Mørkve i Granåsen og saltet løypene under verdenscuprennet i kombinert. Denne uken er han rennsjef under skiskytter-NM på Voss.

- Vi har kommet langt med å salte løyper sammenlignet med andre nasjoner. Det handler om å lage planer før mildværet rammer. I Kollen var representantene for det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i mot å salte, men hadde vi vært «lovlydige» ville løperne gått rundt i 15-20 centimeter med «slush», hevder Mørkve som har merket seg at man enkelte steder - selv under verdenscuprenn - går rundt med bøtter når det skal saltes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder