MILLIARDÆR: Mikhail Prokhorov, her fotografert da han var presidentkandidat i 2012. Foto: Ole Kristian Strøm/VG

Mangemilliardær får skylden for russisk doping

Den nåværende presidenten i det russiske skiskytterforbundet fastslår at de nye dopingsakene skjedde da mangemilliardæren Mikhail Prokhorov (53) hadde hans verv.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han er ifølge det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes god for rundt 75 milliarder kroner, og var i årene 2008–2014 øverste valgte leder i det russiske skiskytterforbundet.

Vladimir Dratsjov – tidligere skiskytter i verdenstoppen og nå politiker i Vladimir Putins parti «Forente Russland» – er nå skiskytterpresident. Han blir intervjuet av Sport Ekspress:

– Handler dette om en tid da Russlands skiskytterforbund ble ledet av Mikhail Prokhorov og Sergej Kusjtsjenko?

– Ja.

Kusjtsjenko var Prokhorovs mann som daglig leder den gang. De to har også samarbeidet tett med NBA-laget Brooklyn Nets.

les også

Russisk avis: To OL-vinnere blant de dopingmistenkte

Dratsjov forteller til avisen at det handler om årene 2012, 2013 og 2014 – det siste var året da vinter-OL ble holdt i Sotsji i Russland.

Hvis dette er riktig, er det mulig at Russlands stafettlag, som tok gull i Sotsji – med Jevgenij Ustjugov på laget, kan bli fratatt sin tittel. Norge kan eventuelt avansere til bronse – og altså enda en OL-medalje til Ole Einar Bjørndalen. Sport Ekspress og Tass har begge meldt at Ustjugov er blant de fire mistenkte.

les også

Oppsiktsvekkende dopingtall blant kenyanske utøvere: – Dette er ingen lek lenger

Derimot har de norske jentene, som ble nummer fire i 2010-OL, ikke noe håp om bronse hvis Dratsjovs uttalelser er riktige. Sport Ekspress og andre russiske mediene har pekt ut Svetlana Sleptsova som en av de fire som nå er mistenkt for doping. Hun gikk førsteetappen på det russiske gull-laget i Vancouver i 2010. Det er altså før disse dopingsakene – igjen gitt at Dratsjovs uttalelse er korrekt.

– Jeg utelukker at Svetlana kan ha brukt ulovlige midler, sier den daværende kvinnelandslagstreneren Aleksander Selifonov.

– Hvorfor har de vært tause i åtte år, spør han – og forutsetter altså, i motsetning til Dratsjov, at dette handler om doping tilbake til 2010.

les også

Brækhus-motstander innrømmer doping: – Dårlig unnskyldning for hennes manglende moral

Både han og Dratsjov og en rekke andre fra skiskyttermiljøet som blir intervjuet i russiske mediene mener at den nye dopingsaken kommer opp nå, fordi det snart er kongress i det internasjonale skiskytterforbundet IBU. Der skal norske Anders Bessebergs etterfølger velges, og ryktene går om at Latvias ubeskrevne Baiba Broka er russernes kvinne – på bekostning av den erfarne svensken Olle Dahlin.

– Etter som dette er gamle dopingsaker, påvirker det neppe gjenoppbyggingen av IBU, sier Broka til Sport Ekspress.

les også

Tragedien Jan Ullrich

Pluss content

Fire ganger olympisk mester og tidligere visepresident i IBU Aleksander Tikhonov peker, i likhet med Dratsjov, på milliardæren Prokhorov.

– Hvis disse mistankene blir bevist, så må vi ta opp dette med dem som styrte russisk skiskyting den gang, sier Tikhonov til russiske mediene.

Den nye dopingsaken gjelder altså fire skiskyttere. De to øvrige er ifølge Sport Ekspress Aleksander Tsjernysjov og Aleksander Petjenkin, begge juniorverdensmestere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder