GULLGUTTEN: Ole Einar Bjørndalen har rangert sine tre største øyeblikk i skiskytterkarrieren. Bak fra venstre: Den legendariske fellesstarten i Khanty-Mansijsk i 2003, hans første gull på OL-sprinten i Nagano 1998 og OL-gullet på sprinten i Sotsji i fjor. Foto:Jostein Magnussen,VG

Her er Bjørndalens tre største triumfer

I dag starter han i sitt 22. store mesterskap

JOENSUU (VG) Her sitter Ole Einar Bjørndalen (41) dagen før sitt 22. store mesterskap. Bak ham henger karrierens tre største øyeblikk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han kunne tapetsert hele veggen på kaféen på campingplassen i Joensuu med jubelbilder fra en lang karriere siden debuten i verdenscupen i mars 1993.

Men blant åtte OL-gull og 19 VM-gull har Bjørndalen plukket ut de tre seirene som betyr mest for ham, men også for Norge som skiskytternasjon.

VG Direkte:Herrenes 10-kilometer fra klokken 13.00

41-åringen trengte ikke lang tid på å gjøre sine valg.

• 1998, OL i Nagano, gull på sprinten

- Det var mitt første OL-gull, men seieren var også viktig for norsk skiskyting. Halvard (Hanevold) vant 20-kilometeren, jeg vant sprinten. Det var gjennombruddet til norsk skiskyting og det var viktig for oss å få satse 100 prosent med et godt lag, å få ressurser, sponsorer og ikke minst oppmerksomhet. Norsk skiskyting var langt nede i forkant av Nagano og vi slo gjennom med Halvard og meg.

• 2003, VM i Khanty-Mansijsk, gull på fellesstarten

- Jeg tror aldri jeg har vært så godt forberedt til et mesterskap. Jeg hadde medaljer fra mange mesterskap, men jeg hadde ikke vunnet. Det året bestemte jeg meg for å gjøre en solid innsats og det fungerte. Jeg vant sprinten, noe som føltes enkelt fordi det var vindstille, og da fellesstarten kom med vind var jeg forberedt på det. Jeg skjøt 20 treff. Det var utrolig kult.

PÅ TRENING: Ole Einar Bjørndalen på trening i Kontiolahti i går ettermiddag. Foto:Vidar Ruud,NTB Scanpix

- Det var vel også din største prestasjon på skytebanen. Du var den eneste med 20 treff?
- Ja, det er nok det beste rennet jeg har gjort.

• 2014, OL i Sotsji, gull på sprinten:

- Jeg hadde en del motgang før OL, og det var mange som hadde mistet troen på meg og sa at «nå er det over». Det var sikkert 50 prosent av befolkningen som var overbevist om at jeg var ferdig i verdenstoppen, at jeg ikke kunne vinne renn igjen. Det får du føle på. Men jeg, sammen med noen få støttespillere, var overbevist om at det fortsatt var mulig å vinne. Da klarte vi det sammen. Det var også spesielt med Roger (Grubben) og meg. Det er sjelden jeg har sett ham så følelsesmessig berørt av en seier.

- Må ha motor

Før VM-starten på sprinten her i Finland virker Bjørndalen svært fokusert når VG møter han i den norske leiren noen kilometer fra løypene i Kontiolahti.

Samtidig får man inntrykk av at han er usikker på egen form og hvordan forberedelsene med 13 dager i høyden slår ut.

I motsetning til før OL i fjor har han ikke hatt like gode resultater før han hoppet av verdenscupsirkuset for å gjøre sine egne forberedelser til dette mesterskapet.

Når spørsmålet kommer har han ikke noe godt svar.

- Jeg tror det er ganske ok.
- Ganske ok?
- Ja, jeg tror det. Jeg føler meg trygg, og jeg har fått trent godt.

De fleste tror forholdene på stadion passer Ole Einar Bjørndalen særdeles godt. Her er hans egen vurdering:

- I disse løypene må du ha «motor» og du kan gjerne være lett. Så må du ha kapasitet og gode ski for å gå fort. God teknikk er selvsagt også viktig, men motor er absolutt viktigst. Hvis motoren er i orden kan du gå grisefort, fastslår han.

Tror på lillebror Bø

Så er ikke Bjørndalen kjent for å bry seg så mye om forholdene. Han tar det som kommer, som i Khanty-Mansijsk i 2003.

Og selv om 41-åringen har Johannes Thingnes Bø som en favoritt på dagens sprint, så kan det jo være greit med en liten påminnelse:

Ole Einar Bjørndalens 94. og foreløpig siste verdenscuptriumf kom nettopp i Kontiolahti 12. februar 2012.

Det er 1119 dager siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder