KRITISK: Ole Einar Bjørndalen er kritisk til VM-øvelsen single mixed stafett. Foto: Kevin Voigt/DeFodi Images/Getty Images

Bjørndalen slakter VM-øvelse: – Det er til å flire av

ANTERSELVA (VG) Ole Einar Bjørndalen (46) er svært kritisk til VM-øvelsen single mixedstafett. Han mener de beste utøverne sitter hjemme, og sier konkurransen bør endres.

 • Jonathan Simchai Hansen
 • Ida Høidalen
 • Jostein Magnussen

– Det er synd, med sånne VM-medaljer som blir utdelt, med så mange gode løpere som sitter hjemme og ser på. Jeg er ikke akkurat veldig fan av øvelsen, sa Bjørndalen til NRK rett før øvelsen skulle starte.

Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland sikret der VM-gullet for Norge:

På den single mixedstafetten går en utøver av hvert kjønn, og alle land har kun muligheten til å stille med ett lag.

Det gjør at flere av de beste utøverne i verden sitter hjemme og ser på, noe Bjørndalen er svært kritisk til.

– Quentin Fillon Maillet og Martin Fourcade sitter hjemme. Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø sitter hjemme. En hel haug tyskere og russere som sitter hjemme og ikke har sjans til å kvalifisere seg til øvelsen. Denne dagen er det synd at det skal være lov å dele ut VM-medaljer, sa Bjørndalen til statskanalen.

Bjørndalen sier at det burde vært kjørt en kvalifisering inn til øvelsen i VM, så flere fikk muligheten til å slåss om gullet.

– De burde gjort det på en annen måte. Nå er det altfor mange hjemme som kan slåss om gullet. Fourcade sitter hjemme. Det er til å flire av.

Martin Fourcade selv tok til Twitter og reagerte på at få av topp 12-løperne i verdenscupen sammenlagt deltok i øvelsen:

Johannes Thingnes Bø mener Bjørndalen har noen poeng.

– Det er veldig mange gode løpere som kunne prestert bra her i dag. Samtidig er det mange distanser som de får gå. Denne øvelsen er etablert for å inkludere flere lag. For de minste nasjonene som reiser rundt med kanskje to-tre løpere, så er dette muligheten de har. Det kan bidra til å rekruttere andre skiskyttere i fremtiden. Denne øvelsen er forbeholdt hele skiskytterfamilien, sier Thingnes Bø til VG.

– At det er de aller beste som går denne distansen synes jeg gjør den så spennende. Her får hver nasjon stille sin beste dame og beste mann, og det gjør at konkurransen blir tett, mener Marte Olsbu Røiseland.

Bjørndalen får også motstand fra NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid, som mener de aller beste på nettopp denne øvelsen, er med i konkurransen.

– Jeg synes dette er en kjempespennende øvelse som krever litt andre egenskaper fra utøverne. Jeg stoler på at trenerne tar ut de som er best. Det er kanskje grunnen til at Fourcade ikke er tatt ut i dag, fordi Émilien Jacquelin er en bedre utøver i en sånn type konkurranse, og da er det riktig å ta han ut, sa Skjelbreid i NRKs sending.

Hun mener singel mixed er en konkurranse som krever mer mental styrke.

– Jeg stoler på at trenerne tar ut utøverne som er mest kvalifisert og presterer best i slike konkurranser, som har veldig mye med det mentale å gjøre, og ikke fysisk.

På spørsmål om Bjørndalen, som nå er landslagstrener for Kina, vil ta opp temaet med det internasjonale skiskytterforbundet, sier han at det franske laget har forsøkt å gjøre det.

– Jeg pratet med Fourcade i dag, og de hadde tatt det opp med IBU. Men de var ikke interessert i å høre på det, sa han. Det er veldig rart, for det har alltid vært god dialog om det før, så da har de muligens snudd, forteller Bjørndalen.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) henviser til svaret som er gitt til NRK, der sportsdirektør Felix Blittering blant annet sier:

– Jeg forstår noen av perspektivene hans, men det er flere gode ting ved denne øvelsen, som at så mange ulike nasjoner har sjansen til å ta en medalje.

Mer om

 1. Skiskyting
 2. Ole Einar Bjørndalen
 3. Vintersport
 4. Skiskytter-VM

Flere artikler

 1. Thingnes Bø med Sverige-stikk etter VM-gull: – Fjerdeplass er bra

 2. Medaljerushet har en bakside

 3. Olsbu Røiseland med historisk medaljetriumf: – Det største jeg har opplevd

 4. Thingnes Bø avgjorde stafett-thriller: – En stor dag

 5. Gullbrødrene kunne skåle for 40 mesterskapsmedaljer

Fra andre aviser

 1. Norge tok nytt stafettgull i VM

  Aftenposten
 2. Slik skremte de hverandre til nytt VM-gull

  Aftenposten
 3. Slik skremte de hverandre til nytt VM-gull

  Fædrelandsvennen
 4. Røiseland og Bø med heftig VM-inntekt

  Aftenposten
 5. Røiseland og Bø med heftig VM-inntekt

  Fædrelandsvennen
 6. Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million: – Fornøyd med å kunne leve av skiskytingen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no