ÅPNING: OL i 2014 ble holdt i Sotsji. Her et bilde fra åpningsseremonien. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Russisk avis: To OL-vinnere blant de dopingmistenkte

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har varslet Russlands skiskytterforbund om at fire utøvere skal ha brutt antidopingreglene. To av dem skal ha tatt OL-gull og det kan samtidig føre til at Norge får to bronser sendt i posten.

IBU sendte torsdag ut pressemelding om det som skal være et dopingfunn fra lekene i Russland i 2014.

Det skal være snakk om fire utøvere og ifølge VGs kilder er det medaljevinnere fra OL på hjemmebane involvert blant de fire.

Russiske Sport Express melder at Jevgenij Ustjugov er en av disse fire. Han tok individuelt OL-gull i 2010 på fellesstarten og fire år senere på stafett i Sotsji, der Norges stafettlag på fjerdeplass.

Det kan bety at Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og ankermann Emil Hegle Svendsen kan få ettersendt bronsemedaljer.

NEDTUR: Emil Hegle Svendsen får trøst av Ole Einar Bjørndalen, Johannes Tingnes Bø og Tarjei Bø etter fjerdeplassen i stafetten i Sotsji-OL. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Også i 2010 var Ustjugov med på stafettlaget, som den gang tok bronse.

– Jeg vet ingenting om dette, sier Ustjugov til det russiske nettstedet championat.ru.

les også

Oppsiktsvekkende dopingtall blant kenyanske utøvere: – Dette er ingen lek lenger

På kvinnesiden skal Svetlana Sleptsova være blant de involverte, ifølge Sport Ekspress. Hun gikk førsteetappen på gull-laget fra stafetten i Vancouver-OL i 2010, daNorge kom på fjerdeplass. Det kan bety at også Liv-Kjersti Eikeland, Ann Kristin Flatland, Solveig Rogstad og Tora Berger får ettersendt bronsemedaljer.

Den russiske skiskytterpresidenten Vladimir Dratsjov bekrefter overfor Sport Ekspress at det handler om mulige dopingbrudd i tiden 2010–2014.

les også

Russerne i OL: 51 trenere og 10 medisinere utestengt

Russlands skiskytterforbund og de fire skiskytterne får to uker på å besvare IBU.

De to øvrige utøverne som er under dopingmistanke, Aleksander Tjernysjev og Aleksander Petjenkin, er begge junior-verdensmestere. Mens Ustjugov la opp etter OL på hjemmebane, ga Sleptsova seg i fjor sommer.

Tidligere har Russland mistet flere medaljer fra lekene etter dopingtester.

Under OL i vinter fikk ikke Russland som nasjon stille, men russiske utøvere fikk delta under nøytralt flagg.

IBU bestemte i våres at Russland ikke får lov til å arrangere et eneste internasjonalt skiskytterrenn.

Anders Besseberg trakk seg som president i IBU i april etter korrupsjonsanklager. Han ble anklaget for å ha mottatt penger for å manipulere og skjule dopingprøver. Det avfeide Besseberg – som du kan se under:

På sin hjemmeside har det russiske skiskytterforbundet kommentert saken. De oppgir ikke navn på de fire.

– Informasjonen fra IBU om brudd på antidopingreglene blir nå nøye kontrollert. Vi leder oppmerksomheten på at tre av de fire i brevet ikke lenger er aktive, og at den fjerde ikke trener med landslaget. Ikke desto mindre vil vi prøve å gjennomføre en grundig granskning, heter det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder