TO MENN FOR HISTORIEBØKENE: Johannes Thingnes Bø (t.v.) tar innpå rekordmannen Ole Einar Bjørndalen. Her er de to sammen med idrettssjef Per Botnan (t.h.) i forbindelse med en sesongåpning på Sjusjøen for noen år tilbake. Foto: Jostein Magnussen

Sjekk den statistikken: Thingnes Bø er foran Bjørndalen

ÖSTERSUND (VG) Hvor bra er egentlig Johannes Thingnes Bøs seiersstatistikk sammenlignet med den abdiserte skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalens?

– Jeg tror jeg leder den statistikken såvidt, sier Johannes Thingnes Bø og bommer styggere enn på stafetten i Ruhpolding for noen år siden.

«Mr. Skiskyting» vant sitt første verdenscuprenn som 22-åring i 1996. Da han var 25 år - like gammel som det Thingnes Bø er nå - sto Bjørndalen med 14 verdenscupseirer.

Johannes Thingnes Bø har vunnet 12 bare denne sesongen og står med 34 totalt. Han har altså 20 flere seirer enn Bjørndalen som 25-åring. Torsdag tok han gull på mix-stafetten på VMs åpningsdag.

– Da kan man jo skjønne hvorfor Ole Einar fortsatte så lenge. Han kom jo litt sent i gang, sier Thingnes Bø og ler.

VINTERSPESIAL: Få alt av siste nytt her

Slik reagerte Bjørndalen da Norge tok gull på mixed stafett:

Mannen som kan mer om Bjørndalens skiskytterkarriere enn Ole Einar selv, Ole Kristian Stoltenberg, kan gjøre som sine forgjengere i NRK og begynne å ta frem rekordskjemaene.

– Begge var unike talenter som juniorer, men Johannes har klart å utnytte det potensialet sitt tidligere - kanskje på grunn av bedre skyting. Det tok noen år før Ole ble en bedre skytter. Men tallenes tale er klar: Johannes har vunnet langt flere renn enn Bjørndalen, og de første seirene har også kommet tidligere.

les også

Marte Olsbu Røiseland med seier nummer tre: – Fantastisk

Stoltenberg minner om at det var færre individuelle øvelser på skiskytterprogrammet da Ole Einar Bjørndalen startet sin karriere.

– Selv om han er langt foran skjema skal Thingnes Bø få slite med å ta verdensrekorden til Bjørndalen (95 seirer + en i langrenn). Ole Einars beste periode var tiåret fra 2000–2009. Da tok han 77 seirer. Så hvis Johannes skal ta igjen Bjørndalen må han i gjennomsnitt vinne syv seirer hver sesong de neste åtte årene, sier Stoltenberg til VG.

Det er ikke bare Johannes Thingnes Bø som ligner på Bjørndalen:

Bjørndalen: - Vanvittig god

Han er mektig imponert over seiersmaskinen Johannes Thingnes Bø som også har hele 13 andreplasser og seks tredjeplasser. Stoltenberg drar denne sammenligningen for å forklare hvor solid det er.

– For meg som er skiskytterinteressert så vil jeg oppsummere slik: Vi fant opp lyspæren, landet på månen og så har Johannes begynt å knuse Bjørndalen. Det er Stoltenbergs verdenshistorie kort oppsummert. Det er mulig han som fant opp hjulet også burde hatt en plass der, men vi må gjøre noen valg, humrer NRK-reporteren.

«Den gamle mesteren» ler også fordi Thingnes Bø er så god og så suveren.

– Hva skal en si? Det Johannes har gjort er helt hinsides av en så ung utøver. Den eneste utfordringen for han i øyeblikket er han selv. Akkurat nå har han ikke så stor konkurranse. Så kan en jo spørre seg om det er fordi nivået har blitt lavere eller at Johannes bare er vanvittig god? Jeg velger å tro på det siste, sier Ole Einar Bjørndalen.

Thingnes Bø kan mer enn skiskyting:

I de siste individuelle konkurransene før VM har Johannes Thingnes Bø hatt trøbbel på stående skyting. Problemene ble synlige både på sprinten og jaktstarten i Soldier Hollow med en treffprosent på skuffende 46.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder