ETTERFORSKES: IBUs norske president Anders Besseberg etterforskes østerriksk politi. Han har vært IBU-president siden 1992. Foto: Jostein Magnussen / VG

Besseberg om politietterforskningen: – Jeg føler ikke jeg har gjort noe galt

IBU-president Anders Besseberg bekrefter til Aftenposten at etterforskningen østerriksk politi har åpnet mot ham og generalsekretæren er dopingrelatert, men han mener han ikke har gjort noe galt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag ettermiddag bekreftet Økokrim en pressemelding at de bistår østerriksk politi, som etterforsker presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, og generalsekretær Nicole Resch for økonomisk kriminalitet. Resch er permittert fra jobben mens etterforskningen pågår, ifølge IBU.

72-åringen satt onsdag i avhør med østerriksk politi i Norge, dagen etter at politiet politiet gjennomførste en husrazzia her i landet. Besseberg bekrefter til Aftenposten at han hadde med advokat under avhøret.

Ifølge NRK skal Verdens antidopingbyrå (WADA) først ha startet sin egen etterforskning av IBU, før de så delte informasjonen de hadde med østerriksk og norsk politi. Dette resulterte i husundersøkelser både i Norge og i Østerrike 10. april, skriver WADAs kommunikasjonssjef James Fitzgerald i en e-post til NRK.

Til Aftenposten bekrefter Besseberg at etterforskningen er knyttet til doping.

– Dette er dopingrelatert. Det handler om at vi i IBU ikke har fulgt opp ulovlige blodverdier hos utøvere, og at det startet russere under VM i Hochfilzen i 2017 som hadde ulovlige medikamenter i blodet. Vi sender blodprøver til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Oslo og får meldinger tilbake dersom det er unormale funn. Dette følger vi opp, sier Besseberg til avisen.

les også

Generalsekretæren om Besseberg-etterforskning: – Sjokkerende

Østerriksk politi, som står bak etterforskningen, sier til VG at de ikke vil komme med mer informasjon før torsdag formiddag.

VG har forsøket å få kontakt med presidenten i IBU, Anders Besseberg (72), uten hell. Nordmannen har vært president i IBU siden 1992.

– En sammensvergelse

Tidligere onsdag kom dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov med knallharde beskyldninger mot IBU. Senere onsdag kveld bekreftet han, gjennom sin advokat, at han har bidratt i WADAs etterforskning av IBU.

les også

Tilliten er sønderskutt

Anklagene kom bare timer etter at en politirazzia i IBUs lokaler i Salzburg ble kjent.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Grigorij Rodtsjenkov til NRK.

Den velkjente dopingvarsleren, som blant annet var varsleren i Netflix-dokumentaren «Icarus», lever nå på hemmelig adresse i USA, og det er der han kommer med sine påstander til NRK.

Rodtsjenkov, som tidligere har vært sjef for antidopinglaben i Moskva, hevder IBU på et tidspunkt fikk varsel om blodplass med mistenkelige verdier. Denne informasjonen skal det imidlertid ikke ha blitt gjort noe med fra RUSADA – Russlands nasjonale antidopingbyrå.

– Russland mottok sensitiv informasjon fra IBU, med beskjed om å ta seg av saken. Men IBU ville, av uante årsaker, ikke gå i dybden og etterforske russiske utøvere og deres unormale, ekstremt unormale, biologiske pass, sier Rodtsjenkov, og forteller at dette skal ha skjedd før Sotsji-OL i 2014.

Han forteller videre at IBU og Russland har en sammensvergelse som går langt tilbake.

– Jeg kan ikke spesifisere detaljer, men det er absolutt en måte å gjøre korrupsjon.

Besseberg uforstående

Besseberg stiller seg uforstående til beskyldningene som er kommet.

– Jeg personlig føler ikke at jeg har gjort noe galt. Det er klart det har vært mye oppstuss rundt dette, og jeg synes det både er ubehagelig og uheldig for IBU at vi er kommet i denne situasjonen, sier han til Aftenposten.

Det norske skiskytterlandslaget valgte å delta på avslutningen i verdenscupen, som ble holdt i Tjumen i Russland. Flere nasjoner valgte å boikotte rennene på grunn av dopingavsløringene som gjorde at Russland ikke fikk delta i OL i Pyeongchang.

les også

L’Abée-Lund: – Kan ikke ha det sånn at man ikke kan stole på IBU

– Det var selvfølgelig et tema. Mye kom fram både i forkant og etterkant. Vi hadde en diskusjon rundt det, og valgte å dra som nasjon. Det er en kompleks sak, som er svært vanskelig å sette seg inn i. Vi har gått flere runder på det, sier Erlend Bjøntegaard til VG.

Nettsiden Kleine Zeitung meldte onsdag morgen om en politirazzia som fant sted i østerrikske Salzburg. De skriver at politiet skal ha søkt flere rom i kontorene til IBU, og at programmet ZiB2 på TV-kanalen ORF mener razziaen skal være relatert til dopingpåstander. Politiet skal ha undersøkt og sikret datamaskiner spesielt.

TIDLIGERE ANTIDOPING-TOPP: Grigorij Rodtsjenkov. Foto: Netflix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder