NOVE MESTO NA MORAVE, TSJEKKIA 20130212. Halvard Hanevold på pressemøtet med herrelaget til torsdagens 20 km i VM i skiskyting i Nove Mesto Na Morave i Tsjekkia. Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Halvard Hanevold (49) er død

Tidligere skiskytter Halvard Hanevold (49) er død. OL- og verdensmesteren døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen.

Det var Budstikka som omtalte saken først, og familien er kjent med at avisen har publisert.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Halvards bortgang. Han vil bli dypt savnet. , sier president i Norges Skiskytterforbund, Arne Horten på forbundets hjemmeside.

les også

Skjelbreid og NRK-kollegene i sorg: – Det er ikke til å fatte

Hanevold hadde en lang, og svært suksessrik karriere som skiskytter. Han debuterte på landslaget på starten av 90-tallet, og kjempet i verdenstoppen helt til han la opp på vårparten i 2010.

Da hadde Hanevold sanket fem VM-gull (ett individuelt), tre OL-gull (ett individuelt), og totalt 22 medaljer i VM- og OL-sammenheng. Det store høydepunktet var nok gullet på normaldistansen i Nagano i 1998.

les også

Minneord om Halvard Hanevold: Smilet festet seg for alltid

– Som utøver var han helt unik. Han var ikke det største skiskyttertalentet, men han var det største treningstalentet, en som gjorde alt som var mulig for å vinne det OL-gullet (på normaldistansen i Nagano-OL i 1998). Det var en kjempeopplevelse å være med på det. Han var en enorm ressursperson, sier NRKs skiskytingsekspert Ola Lunde til VG.

Han var landslagstrener for blant andre Hanevold fra 1996 til 1998, men de to har kjent hverandre helt siden slutten av 1980-tallet. De to har vært kollegaer i NRK de siste årene.

– Jeg har kjent ham i utrolig mange år og har vært med ham hele veien. Det har vært utrolig mange fantastiske dager og stunder. I det siste jobbet vi sammen som NRK-eksperter. Han kunne idretten veldig godt, og han var veldig reflektert, forteller Lunde.

Totalt vant han ni verdenscuprenn i perioden 1998 til 2006. Han la altså opp i 2010, etter å ha vært med på å sikre Norge OL-gull på stafetten i Vancouver sammen med Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.

Hanevold aller siste renn ble i NM i Simostranda i 2010, der han slo Emil Hegle Svendsen på 15 kilometeren, og sikret seg kongepokalen.

Han har de siste årene også jobbet som ekspertkommentator for NRK.

les også

Lagkameratene hyller utøveren og mennesket Hanevold

Hanevold var deltager i NRK-programmet «Mesternes mester i 2011». I august samme år giftet han seg, og etterlater seg nå kone og to barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder