Hovedinnhold

Bjørndalen & CO passes nøye på i Russland:

- Helt riktig å gi skiskytterne livvakter

HAR MOTTATT TRUSLER: Ole Einar Bjørndalen hisset på seg en del russere under VM i Sør-Korea. Foto: Scanpix
HAR MOTTATT TRUSLER: Ole Einar Bjørndalen hisset på seg en del russere under VM i Sør-Korea. Foto: Scanpix
(VG Nett) NRK-veteran og Russland-ekspert Jahn Otto Johansen synes det er naturlig at de norske skiskytterne voktes av egne livvakter når de er i Khanty Mansiysk neste uke.


Les også:Skremt Svendsen takker ja til livvakt

- Å bruke livvakter er unormalt innenfor idrett generelt. Men det unormale i dag er det normale i Russland, hvor det opererer en masse forskjellige mafiaorganisasjoner, sier Jahn Otto Johansen til VG Nett.

Den mangeårige utenriksjournalisten påpeker at det fortsatt er mulig å hyre inn leiemordere for oppdrag i Russland.

- Hvis det er store interesser på spill, som det er i internasjonal idrett i dag, så kan du ikke utelukke noe. Jeg synes ikke arrangøren overdriver, men jeg tror at man ved å benytte livvakter har fått det som er nødvendig for å ivareta sikkerheten, sier Johansen.

RUSSLAND-EKSPERT: Jahn Otto Johansen. Foto: Scanpix
RUSSLAND-EKSPERT: Jahn Otto Johansen. Foto: Scanpix

Sinnene ble satt skikkelig i kok blant enkelte da tre russere ble tatt for doping i forkant av VM i Sør-Korea. Det ble ikke bedre da Ole Einar Bjørndalen gikk feil på jaktstarten, mistet gullet til Maxim Tsjoudov, for så å få det tilbake. Bjørndalen har mottatt konkrete trusler i etterkant.

Les også:Bjørndalen hetset av russere på egen hjemmeside

Presidenten avdramatiserer

President Anders Besseberg i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) frykter ikke for sikkerheten til Bjørndalen og de andre skiskytterne som skal konkurrere i Sibir. Han mener situasjonen er noe overdramatisert.

- Vi har gått gjennom mye av materialet som ligger til grunn. I dag sendes det mailer i øst og vest og vi ser ikke på dette som en stor sak. Men samtidig er det klart vi må ta det alvorlig. Jeg har snakket med mange løpere og trenere og de tar situasjonen helt rolig, sier Anders Besseberg til VG Nett.

Besseberg forteller at mange også fryktet at ting skulle skje under VM samme sted i 2003. Arrangementet fant sted samtidig med at USA gikk inn i Irak. Ingenting skjedde.

Les også:Tikhonov: - Bjørndalen sa «fuck the Russians»

- Ikke fremmed tankegang

Russland-ekspert Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) kjenner ikke til hvilke trusler som ligger til grunn for at utøverne får livvakter.

- Men å bruke livvakt er ikke fremmed i Russland. På 1990-tallet hersket det en utbredt lovløshet, og da var det en del rike forretningsmenn som nærmest bygde sin egen lille hær, sier Wilhelmsen til VG Nett.

Er du interessert i vintersport?
Diskutér med likesinnede her

Assiterende direktør Arild Moe ved Fritjof Nansens institutt bekrefter inntrykket.

- Spesielt innenfor forretningslivet har det vært svært vanlig. Det har bakgrunn i mye kriminalitet og attentater mot folk med mye penger, påpeker Moe overfor VG Nett.

- Er det farligere å konkurrere i Russland enn for eksempel Mellom-Europa?

- Generelt så er det nok kanskje det, rett og slett fordi det er mer vold i det russiske samfunnet, svarer Julie Wilhelmsen.

- Ny selvtillit og stolthet

I fredgaens Aftenposten uttaler Emil Hegle Svendsen at russerne er et stolt folkeslag, at VM-bråket tydeligvis rokket ved deres stolthet og at reaksjonene deres derfor kan få uheldige konsekvenser.

Wilhelmsen synes det er feil å komme med kategoriske uttalelser om folkeslag.

- Men du kan si at Russland er inne i en periode som preges av at selvbildet er blitt gjenreist. De har fått tilbake noe av stoltheten de hadde før Sovjetunionen brøt sammen, og har tradisjon som en stor og mektig startsmakt. Gjenreisningen har gitt dem ny selvtillit og stolthet. Sportslige begivenheter er også en del av den pakka, sier Wilhelmsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting