Hovedinnhold

Bjørndalen vil ha statlige landslag

HJEMME I NORGE: Ole Einar Bjørndalen tilbringer mye tid i Nord-Italia og Østerrike, men denne hengen lader han opp til sesongstarten på Natrudstilen ved Lillehammer. Foto: Geir Olsen
HJEMME I NORGE: Ole Einar Bjørndalen tilbringer mye tid i Nord-Italia og Østerrike, men denne hengen lader han opp til sesongstarten på Natrudstilen ved Lillehammer. Foto: Geir Olsen
ANTERSELVA/LILLEHAMMER (VG) Ole Einar Bjørndalen (35) mener staten bør finansiere landslagene og gi løperne jobb etter karrieren.

Skiskytterlandslaget - og flere andre landslag i store norske idretter - finansierer i all hovedsak virksomheten sin gjennom sponsormidler.

I Europa er dét mer et unntak, enn regelen.

I store idrettsnasjoner som Tyskland og Italia finansierer staten en stor del av landslagene.

Flere reklamemerker

Skiskytteresset Ole Einar Bjørndalen synes denne modellen er bedre enn den norske.

- Det som er litt synd i Norge, er at de største lagene ikke er statlige lag, sier han til VG.

- Jeg tror staten kunne hatt mer nytte av det. Da er du ansatt i for eksempel politiet eller militæret og har lønn mens du er på landslaget. Når du slutter kan du gå over i en jobb der.

- Et slikt forslag ville betydd store kostnader for staten, synes du det er riktig?

- Ja, det ville vært dyrt, men Norge er en rik stat. Jeg tror staten ville hatt stor glede av disse løperne etter karrieren.

- En slik ordning vil vel bety at du kan selge flere reklamemerker selv, ettersom statlige landslag ikke har behov for like store sponsorinntekter?

- Ja, det er ønskelig å ha mer å selge, sier Bjørndalen.

For det er to åpenbare konsekvenser for landslagsløperne ved en slik ordning:

Med mindre behov for sponsorer til landslagene, kan de beste løperne selge flere reklamemerker på draktene selv. Inntektene deres vil kunne øke betydelig.

De nest beste - som ikke tjener noe særlig - vil ha en tryggere økonomisk hverdag som idrettsutøver.

Snakker for de nest beste

Det norske skiskytterlandslaget gir løperne mulighet til å selge et par merker på drakten og våpenet selv. På langrennslandslaget gis det ikke tilgang til å selge et eneste privat merke som kan eksponeres i verdenscupen. De tyske skiskytterne får ifølge Bjørndalen mulighet til å selge seks-syv private merker.

- Men det som er viktig her - er at jeg prøver å snakke for dem som ikke har en mulighet til å selge egne sponsorer. Med meg er det ikke noe problem, jeg har nådd opp og klarer meg.

De største norske vinteridrettslandslagene gir ifølge Bjørndalen løperne sine stipender på mellom 60 000 og 100 000 kroner i året.

De fleste er derfor avhengig av egne sponsorer, pengepremier, studiestipender eller velvillige foreldre for å kunne satse.

- Jeg husker hvordan Hallvard (Hanevold) og jeg diskuterte livet av oss om hvordan vi skulle klare oss hvis vi ikke gikk bra, da hadde vi bare de 80 000 kronene, forteller Bjørndalen om de første årene på landslag.

Imponert over satsingen

Skiskytterkongen sier han er imponert over alle som satser alt de eier og har for å bli best.

- Jeg vil si det er 100 mann i Norge som er proffer i langrenn, i skiskyting er det 30-40 og i alpint er det sikkert enda flere.

- De som ikke er på landslag får null støtte. Det er en fandenivoldskhet i Norge som er helt enorm. De bruker ti-femten og satser alt de har for å bli best, men det er bare fem til ti prosent som kommer gjennom nåløyet. Mange av de som ikke klarte det, har en vanskelig fremtid fordi de ofret utdanning for idretten.

Bjørndalen - som selv bor i Østerrike - mener det er svært få i resten av Europa som satser på idrett i senioralder, hvis de ikke er på et landslag.

- Jeg tror Norge skal være stolte av de løperne som tør å satse, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting