Hovedinnhold

Ulvang: - Nå er jeg lei. Nå må de slutte

Vegard Ulvang konfrontert med 1997-blodverdier

HYGGEKVELD: Vegard Ulvang var på vei inn til en kveld sammen med skipresident Erik Røste og tidligere skipresident Sverre Seeberg (bak) da han møtte VG på Hotel Bella Vista i Cavalese sentrum i går kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk
HYGGEKVELD: Vegard Ulvang var på vei inn til en kveld sammen med skipresident Erik Røste og tidligere skipresident Sverre Seeberg (bak) da han møtte VG på Hotel Bella Vista i Cavalese sentrum i går kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk
VAL DI FIEMME (VG) Vegard Ulvang vet at hans blodverdier er tema i materialet svensk TV har jobbet med i deres dopingdokumentar.

Denne saken handler om:


I morgen sendes SVTs dokumentarprogram «Uppdrag Granskning», som setter søkelyset på doping og mistenkelige blodprøver innen langrenn på 90-tallet.

Flere norske utøvere er konfrontert med blodverdier de hadde under karrieren og filmskaperne har uttalt at de kan «ryste idrettsverdenen» med nye ukjente opplysninger. SVT sier de har funn fra Thunder Bay VM i 1995 og Lahti i 1997, men også flere opplysninger å komme med.

- Nå er jeg lei. Nå må de slutte! Jeg vant OL i Albertville for 22 år siden og denne blodprøven fra Lahti er tatt for 16 år siden, sier Vegard Ulvang til VG.

VG LIVE:  Følg 10 km. fristil kl. 12.45

Under grensen

Ulvang har ikke sett noe av materialet selv. Men han vet SVT har vært opptatt av hans blodverdier fra 1997. Han ble også konfrontert med blodprøver fra verdenscuprennet i Lahti i 1997. Der målte han en hemoglobinverdi på 16,5.

Det er lavere enn de første maksgrensene som ble fastsatt vinteren 1997, som var 16,5 for damer og 18,5 for herrer.

- Intervjuet var ikke noe morsomt. Det var veldig anklagende. De konfronterte meg en blodverdi på 16,5 fra et verdenscuprenn i 1997. Det var den andre helsetesten FIS gjorde. Jeg ble ringt opp og konfrontert på en veldig lite hyggelig måte. Jeg begynte nesten å le, sier Ulvang.

Les også:  Sjekk Bjørgens superstatistikk!

Den danske dopingjegeren Rasmus Damsgaard sa i går til Expressen at blodscanneren som ble brukt de første årene ikke er pålitelig nok.

- Min normale blodverdi var 15 - 15,5. Det kunne være 16 etter høydeopphold. Testen i Lahti viste 16,5 og ble gjort med fingerstikk. Den lå høyere enn mitt vanlige nivå. Den maskinen som analyserte ble brukt i noen år. For dem som ikke kan dette blir dette fremstilt som mistenkelig, sier Ulvang.

Reagerer sterkt

Forrige uke mente den anerkjente svenske dopingjegeren Bengt Saltin overfor VG at man er naiv hvis man tror nordmennene bare var rene under suksessen på 90-tallet. Vegard Ulvang reagerer sterkt på disse antydningene.

- Jeg har forsøkt å komme i kontakt med Bengt Saltin for å høre om hvorfor han kommer med dette. Han er en faglig tungvekter. Det han har lagt etter seg nå er halvveis mistenkeliggjøring som jo ikke syns noe særlig om, sier Ulvang.

Nervepress

Etter at blant annet Inggard Lereim hadde sammenfattet en statistikk som viste utviklingen av blodverdier fra 1989-1995, viste det seg at nivået for enkelte var faretruende høyt.

Vegard Ulvang sa i 1996 til VG at situasjonen var ute av kontroll. Etter at blodpasset har overtatt for maksverdier, sier Ulvang:

- Blodverdier er ikke fellende bevis og ikke grunn til å anklage folk. Jeg vil også forsvare de som er høye på listen, selv om mange mener det er sterke indisier på ulovligheter. Noen er disponert for høye verdier. Maksgrensene var helt klart et samtaletema da testen kom. Det var flere som lå naturlig høyt på testen. Testen ble en belastning for noen og jeg vet om flere norske løpere som nærmest fikk ødelagt karrieren under nervepresset for testen og det å bli beskyldt for doping, sier Ulvang.

Nils Hansson prosjektleder for programmet vil ikke si om nordmenn navngis.

- Det er flere blodresultater enn de fra Thunder Bay og Lahti de har i dokumentaren. Vi har fått bekreftet fra FIS at resultatene vi har er korrekte, og at det er deres egne tall, sier Hansson, som sier at funnene deres har støtte hos en rekke eksperter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn