Hovedinnhold

Disse flaggene markerer at VM er i gang

* VG Nett på plass da 94 flagg ble heist i Holmenkollen

UNDER KONGENS BLIKK: Her er det Irlands flagg som er på vei opp, like foran statuen av Kong Olav. Foto: Jostein Matre
UNDER KONGENS BLIKK: Her er det Irlands flagg som er på vei opp, like foran statuen av Kong Olav. Foto: Jostein Matre
HOLMENKOLLEN (VG Nett) For første gang har flagget gått til topps i Holmenkollen under ski-VM. Men noen vinner er så langt ikke kåret.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Dette klarte vi jo fint, selv om tauet på flaggstengene var litt frosne, sier Erik Ettner Sanne (13) noen få minutter etter klokken ni, i et morgen-Holmenkollen preget av lett snøfall, noen få minusgrader og frivillige i full sving overalt.

- Og selv om jeg ble kald på fingrene, legger Tomas Foshaugen (14), som måtte ta av seg vottene for å få hektet kroker og tau på, til.

De to speiderne har akkurat heist opp fem flagg på oversiden av langrennsarenaen. De fleste av dem til nasjoner som neppe kan kalles store innen vinteridretten; Andorra, Argentina, Armenia og Australia. Unntaket er Østerrike.

Men flaggheising er seriøse greier.

- Vi må jo unngå at flagget faller i bakken. Det er viktig. Men det skjer ikke med min patrulje, og skulle det skje så børster vi av det og fortsetter, sier patruljeleder Tomas. Alltid beredt.

ALT OM SKI-VM 

- Stort å være med på

Presis klokken 09.00 i dag heiste 40 ungdommer fra Speideren opp 94 flagg i VM-arenaene. 50, for alle deltagernasjonen, på langrennsarenaen. 26 i Midtstubakken, for alle nasjonene som hopper der. Og åtte norske flagg i selve Holmenkollbakken. I tillegg ble 10 FIS- og arrangørflagg heist. I ettermiddag, før solnedgang, skal flaggene fires ned igjen.

Og slik fortsetter det hver morgen og ettermiddag til mesterskapet er over, med unntak av i den minste av hoppbakkene de dagene det ikke skjer noe der. Til sammen skal flaggene opp og ned 1944 ganger.

- Det er stort å være med på VM-arrangementet, og kult at vi har fått dette ansvaret. Det er gøy å ha en så viktig jobb, mener Tomas Foshaugen.

Han skal være i Holmenkollen frem til søndag. Sammen med de andre bor han i en teltleir på oversiden av Holmenkollen kapell. En rekke telt og lavvoer er satt opp. Denne første uken er det flest ungdommer fra Østlandet som okkuperer dem. Neste uke blir de byttet ut med speidere fra andre deler av landet.

KONSENTRERTE: Tomas Foshaugen (t.v.) og Erik Ettner Sanne heiser Andorras flagg til topps. Foto: Jostein Matre
KONSENTRERTE: Tomas Foshaugen (t.v.) og Erik Ettner Sanne heiser Andorras flagg til topps. Foto: Jostein Matre

Da er det de som har vinterferie på skolen.

LES OGSÅ: Her gjøres siste finpussen 

Medaljeseremoni

Men selv om 94 flagg altså gikk til topps i Holmenkollen i dag er det kanskje en annen flaggheising folk flest, både utøvere, arrangører og publikum, venter på. Det er den som skjer på Universitetsplassen midt i Oslo sentrum, akkompagnert av en nasjonalsang. Og da er det bare ett flagg som skal til topps.

SPILL VG NETTS VM-SPILL 

I dag skal det bare være kvalifisering i langrenn for deltagere som ikke er helt i toppen, og ingen vinner blir kåret. Det skjer dermed for første gang i mesterskapet i morgen klokken 19.30.

- Vi får håpe det er det norske flagget som går til toppen av stangen da, sier speiderguttene, som innrømmer at de ikke har full kontroll på hvilket flagg som tilhører alle de 50 nasjonene.

- Nei, jeg kan ikke alle. Kanskje jeg klarer 10-11 stykker nå, men jeg får satse på å lære i løpet av uken, sier patruljeleder Tomas.

FLAGGHVELVET: Patruljeleder Tomas Foshaugen er inne i selve flaggrommet i Holmenkollen, og henter ut posene med sine flagg. Foto: Jostein Matre
FLAGGHVELVET: Patruljeleder Tomas Foshaugen er inne i selve flaggrommet i Holmenkollen, og henter ut posene med sine flagg. Foto: Jostein Matre

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn