Hovedinnhold

Northugs gulløp slaktes i svensk nettdebatt

...men Södergren forsvarer nordmannen

GRATULERTE NORTHUG: Anders Södergren var raskt fremme og gratulerte Petter Northug like etter målpassering. Foto: Scanpix
GRATULERTE NORTHUG: Anders Södergren var raskt fremme og gratulerte Petter Northug like etter målpassering. Foto: Scanpix
LIBEREC/OSLO (VG Nett) Flere svenske langrennfans mener Petter Northug bør skamme seg etter å ha blitt dratt inn til gullmedalje av Anders Södergren.

Denne saken handler om:

- Northug kan bare gå taktisk. Ingen kommer til å huske han som en stor skiløper. Den dagen han gjør sin jobb i sporet, får han min aksept. Men nå bør han kanskje skamme seg litt, skriver en 66 år gammel langrennsfan på Sveriges største nyhetnettsted, Aftonbladet.se.

Der raser debatten etter at Petter Northug i flere kilometer lå i ryggen på Anders Södergren for så å knuse ham med et monsterrykk noen få meter før mål.

- Gratulerer Södergren. Du var best! Northug stjal gullet. Jeg liker ikke den måten å gå ski på, skriver en annen leser.

Protokoll:Her kan du si din mening om Northugs VM-bragd

VG Nett-leser:«Jeg mener vinneren er vinneren, og at moral ikke skal nevnes om der ikke har vært juks inne i bildet». DISKUTÉR!

- Stentøff i spurten

Anders Södergren sier til VG Nett at han ikke oppfatter Northug som noen snylteløper.

- Jeg skulle brukt samme taktikk som Petter dersom jeg hadde hatt de samme kvalitetene som han har, sier Södergren til VG Nett.

- Petter har en smart måte å utnytte kvalitetene sine på, mener svensken.

Anders Södergren viste seg som den klart mest offensive langrennsløperen helt frem til dagens 30 km med skibytte skulle avgjøres. Hver gang løperne nærmet seg en bakke, skrudde svensken opp tempoet. Men været gjorde at han ikke hadde sjans til å skaffe seg en avgjørende luke på Northug og konkurrentene.

- Taktikken var å gå ut stenhardt og kjøre så mange som mulig slitne før skøytedelen, sa Södergren til NRK etter sølvløpet.

Han var svært fornøyd med å bli nummer to og hadde ingen problemer med å skryte av Petter Northugs råe spurtegenskaper.

- Han var stentøff i spurten. Der er det få som slår han. Jeg forsto da jeg hadde han ut i ryggen på siste runden at jeg ikke kom til å få drahjelp en eneste meter. Jeg måtte selv ligge i tet og gi på det jeg hadde. Det var ikke så langt unna at det gikk heller. En tøff bakke til, så hadde jeg kanskje tatt alle sammen, sa Södergren.

- Kjente jeg var sterkere

Det var derimot ikke Northug enig i da han ble intervjuet av NRK etter å ha tatt sitt første individuelle gull.

- Jeg kjente hele tiden at jeg var hakket sterkere enn han. Det var en fantastisk følelse å gå i dag, sa Northug.

På Aftonbladets debattsider er det derimot en rekke svensker som mener at Northug ikke gjorde seg fortjent til å få stå øverst på seierspallen i Liberec i Tsjekkia.

- Northug går som alle andre nordmenn. Han er feig og lar andre gjøre grovjobben. Södergren er den moralske vinneren. Tenk bare om de norske løperne kunne vise litt ydmykhet. Men de er så arrogante og store i kjeften, skriver en 61 år gammel leser.

- Graulerer Södergren. Du er arbeidshesten blant langrennsstjernene. Jeg holder med dem som sier at Northug blir en sann mester først når han selv har regien på et løp.

Artikkelen fortsetter under bildet!

STERKEST: Petter Northug var definitvt sterkest da 30-kilometeren skulle avgjøres. Foto: Scanpix
STERKEST: Petter Northug var definitvt sterkest da 30-kilometeren skulle avgjøres. Foto: Scanpix

I går sa både Therese Johaug og den norske kvinnetreneren Egil Kristiansen at Kristin Størmer Steira var den moralske vinneren da Justyna Kowalczyk beseiret den norske jenta på samme måte som Northug slo Södergren.

VG Nett spurte svenskenes landslagssjef om hvem som var den moralske vinneren i herrenes langrenn.

- Den raskeste var jo Northug, så det må være ham, sier landslagssjef Joakim Abrahamsson til VG Nett.

Den svenske skilegenden Gunde Svan er tilbøyelig til å mene at Södergren fortjente å vinne.

- Anders (Södergren) gjorde veldig mye, kanskje litt for mye, underveis. På den andre siden har han ikke de store spurtegenskapene. Northug er taktisk veldig god, best der. Det er bare å gratulere Norge, sier Svan til NTB.

Svan er nå langrenssjef for Sverige.

- Jeg kan være enig i at det nesten er to vinnere i dette løpet, sier Svan.

- Northug kanonbra

Og det er ikke alle Aftonbladets lesere som er like bitre på den 23 år gamle trønderen.

- Northug var kanonbra. Han fortjente å vinne. Gratulerer Norge! Dere er virkelig gode på ski. Men resten da? skriver en annen leser litt syrlig.

På VG Netts debattsider er det få lesere som ikke gleder seg over Petter Northugs første individuelle VM-gull.

- Petter, du er det råeste som har skjedd norsk skisport siden Dæhlie herjet i skisporet. Fortsett sånn, spurtern! skriver Jan (60) fra Drammen.

- Fantastisk bra, Petter! Ingen slår deg så lenge du holder deg på beina, skriver Camilla (17) fra Porsgrunn.

Svenske Anders Södergren har tidligere vist at han er god på de lange distansene. Når han blir spurt om han tar Northug på femmila senere i VM, svarer han.

- Jeg tar sikte på det, sier Södergren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn