Hovedinnhold

Gullsmører tar skiene til Moan & Co

OL-HÅP: Magnus Moan (f.v.), Håvard Klemetsen, Magnus Krog og Jørgen Graabak. på seierspallen med VM-sølv i lagkonkurransen i Val di Fiemme i vinter. Nå får de skiskytternes supersmører til Sotsji-OL. Foto: Bjørn S. Delebekk
OL-HÅP: Magnus Moan (f.v.), Håvard Klemetsen, Magnus Krog og Jørgen Graabak. på seierspallen med VM-sølv i lagkonkurransen i Val di Fiemme i vinter. Nå får de skiskytternes supersmører til Sotsji-OL. Foto: Bjørn S. Delebekk
I Vancouver-lekene hjalp han skiskytterne til tre OL-gull. Nå skal Tom Idar Haugen trylle med skiene til Magnus Moan og kombinertlandslaget i Sotsji.

Haugen har en imponerende CV. Han smurte skiene til skiskytterne fra 2005 til 2010. Med spesialansvar for Emil Hegle Svendsens ski-park. I denne perioden vant trønderen to OL-gull og tre VM-gull.

- Jeg er ingen mirakelmann. Jeg har vært en del av et godt team i skiskyting. Nå har jeg ansvaret for å bygge et smøreteam til kombinert. Og det er spennende, sier Tom Idar Haugen.

At langrennstraseen til kombinert, som slynger seg rundt hoppanlegget i Sotsji, byr på store utfordringer skremmer ham ikke.

Rar snø

GULLSMØRER: Tom Idar Haugen. Foto: PRIVAT
GULLSMØRER: Tom Idar Haugen. Foto: PRIVAT

- Jeg har opplevd mye rar snø. Men i Sotsji kan det bli regn, sludd og kjemikalier i løypene. Værforandringer og arrangørens beslutninger kan bli helt avgjørende, sier Haugen.

VG når ham i Ramsau. I den østerrikske skibygda tester han for øyeblikket glid, og velger ut skipar til landslagsløperne foran OL-sesongen.

Kombinert har fått låne ham av Olympiatoppen. Det setter Magnus Moan stor pris på. Byåsen-løperen tror den med best ski vinner OL-gull. Selv har han sølv og bronse fra Torino. I Vancouver endte det i «møkkadassen» - som han så treffende uttalte - etter fiaskoen i Whistler Mountain.

Stang ut

- Det er ingen hemmelighet at vi har hatt «stang ut» under mesterskap i forhold til glid. Det er et stort pluss at vi har fått inn kompetanse. Usikkerhet om ski skaper negativ energi, sier Magnus Moan, som trener på Lanzarote denne uken.

Norge har ikke vunnet OL-gull siden Nagano 1998. Tørketiden plager landslagstrener Kristian Hammer.

- Vi har vært altfor få folk i smøreteamet. Nå har vi investert i ressurspersoner. Og økt fra to til fire mann. Tidligere har vi ikke prioritert dette godt nok, sier Kristian Hammer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn