Hovedinnhold

Hylles av Northug som banebrytende

FÅR NORTHUG-SKRYT: Petter Northug lot seg imponere over det han så av Johan Olsson på femmila i dag. Foto: Reuters/NTB Scanpix
FÅR NORTHUG-SKRYT: Petter Northug lot seg imponere over det han så av Johan Olsson på femmila i dag. Foto: Reuters/NTB Scanpix
VAL DI FIEMME (VG Nett) Svenskene la på forhånd en taktikk som skulle knekke Petter Northug (27) på femmilen. Northug mener Johan Olssons gjennomføringen er banebrytende.

Denne saken handler om:

Femmilen hadde bare blitt 15 kilometer lang da Johan Olsson og Dario Cologna stakk fra resten av feltet. Noen kilometer senere falt Cologna. Svensken fortsatte alene og gikk i sin egen verden helt til mål. Cologna tok sølv, Alexej Poltoranin bronse.

- I fellesstart er det aldri gjort tidligere. Det er banebrytende. Det viser at det går an å kjøre hvis man vil, sier svenske Daniel Richardsson til VG Nett.

Petter Northug er enig.

- Ja, han gjør noe som ingen har prøvd i mesterskap i fellesstart de siste årene. Han gjør noe nytt og lykkes med det. Det vekker en tanke hos alle de som ligger i tetgruppen i dag. Kanskje vi vil se flere sånne forsøk i fremtiden, sier Northug til VG Nett.

Tok av seg lua

- Ligger det ditt hjerte nært å prøve noe nytt?

- Absolutt. Man må tenke banebrytende. Langrenn er hele tiden under utvikling.

- Hvor mye har du trigget dem til å prøve nye ting?

- Vi har sett løp før hvor det har blitt gått rolig underveis og veldig fort på slutten, og da får man en litt annen inngang på sisterunden der folk er veldig pigge. Her i dag, på dette føret, blir det malt underveis. Jeg tror det vekker en del tanker, svarer den norske skistjernen som følte at kroppen ikke var helt med i dag.

LES OGSÅ: Northug ga trøya til Olsson. 

Northug ble bare nummer 21 på VMs siste dag. Han avsluttet mesterskapet med å vinke til publikum. Da han snakket med norske journalister i pressesonen etterpå, ble det gjort klart til premieutdeling. Nordmannen snudde seg mot pallen, tok av seg luen og sto helt stille mens det svenske flagget ble heist til topps for første gang.

-Det gir motivasjon det, sier Northug om hvordan han opplevde å høre den svenske nasjonalsangen.

Som Molde-Rosenborg..

Sveriges norske landslagstrener Arild Monsen forteller at Olsson hadde en klar plan på forhånd.

- Det var ganske planlagt, men det var planlagt at han skulle gjøre det litt senere. Vi skulle være offensive og høyne snittfarten. Det er slutt med transport i tre mil. Jo mer du venter før du begynner å kjøre, jo større er sjansen for at Petter Northug vinner, sier Monsen til VG Nett.

- Vibbene til Petter Northug var Molde-Rosenborg i fjor da Molde bare angrep. Det var akkurat det samme, sier han.
Marcus Hellner mener Olssons femmil er den «grymmaste» han
har opplevd.

- Det er det sykeste jeg har sett. At han lykkes med å gå alene i så lang tid på dette føret er helt utrolig, sier Hellner.

- Det er tungt å ligge først, og tenk bare på det mentale, å ligge der fremme og vite at man har en hel gjeng bak seg, legger han til.

Favorittsvenske

Northug fikk spørsmål om han kunne ha gjort noe annerledes.

- Nei, stått over 15-kilometeren? fleipet trønderen.

Han ble også spurt om hvorfor taktikken ikke ble benyttet oftere mot ham.

- Jeg er glad i stor fart. Jeg ønsker at folk skal være ganske møre når man starter spurten. Hvis jeg hadde hatt samme dagen som på tremilen, så skulle jeg vært med mye lenger.

Nordmannen forteller at Johan Olsson er hans favoritt på det svenske laget.

- Han har aldri sagt ting mot meg i mediene. Det er ikke som Calle, som sier at han skal slå meg, og det bare blir for dumt. Da er det ikke så stor respekt. Johan viser at han kan gjøre noe med det. Emil (Jönsson) har sagt han skal gå sisteetappe, men han har aldri stilt opp. Jeg venter..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn