Hovedinnhold

Northug nektes ny supersko av karbon

Sjur Røthe: - Jeg vil kalle det en revolusjon

ÉN FÅR SKOEN, ÉN FÅR IKKE SKOEN: Petter Northug må klare seg uten en ny karbonsko i årets sesong, siden han har avtale med en annen produsent. Rivalen Marcus Hellner (t.h.) derimot, får gå med det som omtales som en revolusjon. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
ÉN FÅR SKOEN, ÉN FÅR IKKE SKOEN: Petter Northug må klare seg uten en ny karbonsko i årets sesong, siden han har avtale med en annen produsent. Rivalen Marcus Hellner (t.h.) derimot, får gå med det som omtales som en revolusjon. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
Petter Northug, Marit Bjørgen og Dario Cologna må klare seg uten den nye superskoen som er utviklet i langrenn. Men Therese Johaug og svenske Marcus Hellner får tilgang til den.

Denne saken handler om:

Det er snakk om en ny sko for skøyting laget av karbon.

Adresseavisen skriver at den nye skoen omtales som en revolusjon innen langrennssporten, og det er den franske bioingeniøren Pierre Gignoux som har utviklet den nye langrennsstøvelen. Han skal ha solgt konseptet til produsenten Salomon.

Petter Northug har imidlertid avtale med en annen skoprodusent ut 2014. Dermed får ikke langrennsikonet bruke nyvinningen i vinter.

Et knippe toppløpere har testet ut skoen, og reaksjonene er krystallklare.

- Den føltes veldig bra. Men så er den veldig dyr også. Den er lettere, balansen og frasparket er bedre. Det er vanskelig å si hvor stort utslag det vil gi i løypa, om det er ett tidel eller tolv sekunder, men du taper i hvert fall ikke noe, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Adresseavisen.

Hellner fordel

HAR OVERTAKET: Therese Johaug får skoen, Marit Bjørgen får den ikke. Her er de på Sognefjellshytta i juni. Foto: Geir Olsen
HAR OVERTAKET: Therese Johaug får skoen, Marit Bjørgen får den ikke. Her er de på Sognefjellshytta i juni. Foto: Geir Olsen

Marcus Hellner er blant løperne som får tilgang til skoen i VM-sesongen. Det samme gjelder Therese Johaug, Marthe Kristoffersen, Kristin Størmer Steira, Sjur Røthe og Tord Asle Gjerdalen, som alle har avtale med Salomon.

Adresseavisen er kjent med at Lars Berger er blant dem som har testet skoen i produksjonsperioden.

- Jeg vil kalle det en revolusjon. Det er først og fremst vekta det handler om, for den veier nesten bare en tredel av en vanlig skisko, forteller Røthe.

Produktsjef Bård Bakke i Salomon har holdt kortene tett til brystet og ønsker ikke å røpe veldig mye av hemmeligheten bak produktet.

- Jeg tror mange vil komme til å sikle etter denne skoen, sier Bakke, og tenker på Northug og andre toppløpere som ikke har tilgang til den.

5000 kroner

- Det er kun noen få utøvere som får den, og den blir ikke klar for salg i butikk kommende vinter. Den er mye lettere enn en vanlig skøytesko og er laget av fullkarbon. Jeg vil kalle det en revolusjon, det er noe ingen andre har i dag.

Som en følge av materialet som er brukt vil prisen bli svært høy. Bakke ønsker ikke å oppgi noen sum. Vidar Løfshus har hørt at den kan få en prislapp på rundt 5000 kroner.

Løfshus sier at han pratet med Petter Northug om Salomons planer i vår, slik at landets største idrettsprofil skulle være klar over hva som var i ferd med å komme.

Landslagssjefen er ikke kjent med at noen andre produsenter vil lansere en sko av denne typen. Northug har skoavtale med Alpina som strekker seg fram til 2014.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn