Hovedinnhold

Northug: - Ingenting er viktigere enn helsen

GOD BEDRING, MARIT: Petter Northug håper Marit Bjørgen kommer seg raskt på beina igjen etter hjerterytmeproblemene. Her er de to sammen på Beitostølen i 2010. Foto: Line Møller/VG
GOD BEDRING, MARIT: Petter Northug håper Marit Bjørgen kommer seg raskt på beina igjen etter hjerterytmeproblemene. Her er de to sammen på Beitostølen i 2010. Foto: Line Møller/VG
(VG Nett) Petter Northug (26) mener hjerterytmeforstyrrelsene til Marit Bjørgen (32) setter tilværelsen som langrennsløper på toppnivå i perspektiv.

Denne saken handler om:

Hjerterytmeforstyrrelser

  • Hjertet er en muskel som trekker seg sammen når den får en elektrisk impuls. Impulsen starter like før hvert hjerteslag i et spesielt område i høyre forkammer, sinusknuten.
  • Fra sinusknuten brer impulsen seg lynraskt langs en fast rute ut i begge forkamrene og derfra ned i hjertekamrene.
  • Fra forkamrene til hjertekamrene passerer impulsen en "port", AV-knuten. AV-knuten er et lite område som alle impulser må gjennom.
  • Kommer impulsene fra forkamrene i for rask rekkefølge, slipper ikke AV-knuten alle gjennom.
  • En hjerterytmeforstyrrelse vil si at impulsene ikke følger den fastlagte ruten på vanlig måte.
  • Resultatet blir at hjertets vanlige, regelmessige rytme forstyrres og at hjerteslagene i steden blir uregelmessige, unormalt raske eller unormalt langsomme.
  • Kilde: Lommelegen.no

I likhet med Therese Johaug, har nyheten om Marit Bjørgens sykehusinnleggelse satt sine spor hos Petter Northug.

- Dette setter ting i perspektiv. Ingenting er viktigere enn helsen. Jeg håper det ikke er noe alvorlig og at hun er raskt på beina igjen, sier Northug til VG Nett via manager Lars Gilleberg.

Langrennsesset er sikker på at Bjørgen slår kraftig tilbake etter problemene, selv om hun nå mister et av sesongens store mål, Tour de Ski.

- Jeg ønsker Marit god bedring, og håper alt står bra til med henne. Marit er en fornuftig dame som gjør de rette valgene også nå, sier Northug.

Bjørgen kjente at noe ikke var som det skulle være da hun var ute og trente intervaller lørdag. Derfor oppsøkte hun lege og ble senere innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim der hun tilbrakte natten til observasjon.

Søndag ettermiddag ble hun utskrevet. Landslagstrener Egil Kristiansen forsikrer om at opplevelsen ikke får konsekvenser for langrennsdronningens videre karriere, men at Bjørgen selvfølgelig er langt nede etter at ett av sesongens to store mål, Tour de Ski, gikk fløyten.

- Det var som å få et slag i trynet. Tour de Ski var et av de store målene denne sesongen og hun har forberedt seg veldig godt, og da er det tøft å få en slik beskjed, sier Kristiansen til VG Nett.

Hjertespesialister VG Nett har vært i kontakt med, forteller at toppidrettsutøvere er mer utsatte for hjerterytmeforstyrrelser enn hos vanlige mennesker, men at det ikke nødvendigvis er noen grunn til bekymring.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn