Hovedinnhold

- Skulle bare mangle at ikke Hjelmeset får gå i Kollen

* Inge Bråten mener skisporten bommer dersom Hjelmeset ikke blir tatt ut
* Skiforbundet fikk nei fra FIS på spørsmål om «wild card» for 40-åringen

VIL GÅ I KOLLEN: Odd-Bjørn Hjelmeset, her i aksjon under NM i Steinkjer i fjor, håper å få gå Kollen-femmilen 11. mars. Det burde han så absolutt få lov til, mener tidligere landslagssjef Inge Bråten. Foto: Scanpix
VIL GÅ I KOLLEN: Odd-Bjørn Hjelmeset, her i aksjon under NM i Steinkjer i fjor, håper å få gå Kollen-femmilen 11. mars. Det burde han så absolutt få lov til, mener tidligere landslagssjef Inge Bråten. Foto: Scanpix
(VG Nett) Tidligere landslagssjef i langrenn, Inge Bråten (63), mener skisporten bommer dersom ikke Odd-Bjørn Hjelmeset (40) får gå femmilen i Holmenkollen 10. mars.

Denne saken handler om:

Det var i mandagens Dagbladet Hjelmeset fortalte at han ønsker å få med seg Kollen-femmilen en siste gang før han legger opp.

- Det er det jeg trener for. Det er målet. Det hadde vært veldig kjekt å få avslutte karrieren med det løpet, uttalte TV 2-eksperten.

Norge kan stille med hele 18 utøvere i Holmenkollen 11. mars, men landslagssjef Vidar Løfshus går langt i å antyde at Hjelmeset neppe kommer med og sier 40-åringen «ligger dårlig an».

- Jeg tror ikke det blir noe spørsmål. Odd-Bjørn får nok gå hvis han selv ønsker det. Det burde han absolutt få lov til, og det skulle bare mangle. Skal det ikke være plass til slikt, bommer skisporten, sier tidligere landslagssjef Inge Bråten til VG Nett.

Kun gått ett renn

Eurosport-kommentatoren mener Hjelmeset trolig også er kvalifisert siden Norge får stille med 18 løpere søndagen om tre uker.

- Odd-Bjørn er av de mest fargerike godguttene som har betydd mye for langrennssporten. Han burde bli tatt ut på gamle meritter, man må se mellom fingrene med enkelte ting, men jeg mener også han er kvalifisert. Det hadde han vært om Norge kunne stille med kun ti løpere også, sier Bråten.

MENER HJELMESET MÅ FÅ GÅ: Inge Bråten, her fra tiden som svensk landslagssjef. Foto: Line Møller
MENER HJELMESET MÅ FÅ GÅ: Inge Bråten, her fra tiden som svensk landslagssjef. Foto: Line Møller

Bakgrunn: Hjelmeset håper på et siste Kollen-farvel 

Hjelmeset har stilt i ett FIS-renn denne vinteren. Da endte han som nummer åtte i et nasjonalt renn på Beitostølen. Bråten mener 40-åringen uansett holder seg i god form.

- Jeg sto 600 meter før toppen av Alpe Cermis på den siste dagen av Tour de Ski for å heie på Odd-Bjørn i VIP-løpet. Da lå han 50-60 meter bak lederen, men han slo om til dobbeldans og skøytet hele veien opp vant suverent, forteller Bråten.

Landslagssjef Løfshus mener Hjelmeset, som selv sier han ikke er noen vinnerkandidat, burde stilt til start i norgescuprennet i Trondheim for tre uker siden.

- Vi tar ikke ut noen bare på gamle meritter, slår Løfshus fast.

Ingen snillisme

Tidligere landslagssjef Morten Aa Djupvik sier til VG Nett at han ikke har sterke meninger om saken og at han ikke følger godt nok med til å vite hvilke løpere som fortjener de siste plassene i 18-mannstroppen i Kollen.

- Generelt kan jeg si at de dem som skal gå, må være sportslig kvalifisert. En skal ha veldig god grunn for å ta ut noen ut over sportslige kvaliteter. Kollen-femmilen betyr veldig mye for veldig mange. Snillisme er lite forenlig med toppidrett, sier Djupvik.

HAR SØKT: Sportssjef Åge Skinstad har søkt FIS om å få stille med Hjelmest utenfor kvoten. Foto: Scanpix
HAR SØKT: Sportssjef Åge Skinstad har søkt FIS om å få stille med Hjelmest utenfor kvoten. Foto: Scanpix

Sportsinteressert? Følg VG Nett-sporten på Facebook! 

Sportssjef i Skiforbundet, Åge Skinstad, forteller at Norge har søkt FIS-ledelsen ved renndirektør Jürg Capol og formann Vegard Ulvang om Hjelmeset kan gå på et såkalt «wild card» i Kollen. Dette ble avslått.

- Vi fikk dessverre nei. Det er ingen tradisjon for slikt. Vi har noen utfordringer i norsk herrelangrenn og det er viktig for oss å prioritere de unge, lovende. Men det er kvaliteten på løperne som avgjør, så hvis Odd-Bjørn går fort på Gålå til helgen, blir han vurdert på lik linje med alle andre, sier Skinstad til VG Nett.

Muligheter på Gålå

På femmilen har Norge ti plasser i den nasjonale kvoten, seks plasser i internasjonal gruppe og to personlige plasser (John Kristian Dahl og Kristian Tettli Rennemo) til lederne i Skandinavisk Cup.

- Det er ikke snakk om å være snill mot noen. Vi har aldri hatt noen slike uttak. Jeg kan ikke huske det har vært noe tema, sier Skinstad, og understreker at det er Vidar Løfshus som har ansvaret for å ta ut troppen.

- Men Odd-Bjørn har ikke gått noe skirenn så det er umulig for oss å vurdere ham nå. Han kan kvalifisere seg med gode løp på Gålå, men en ung, lovende løper som er avhengig av å få erfaring i verdenscupen vil aldri stille bak i køen, sier sportssjefen.

- Det høres ut som er det er langt frem for Hjelmeset?

- Det kan du godt si.

40 år gamle Hjelmeset vant femmilen under VM i Sapporo i 2007, har bronse på samme distansen under OL i 2002 og sølv fra stafetten i Vancouver åtte år senere. Han har vært en dominerende skikkelse i norsk skisport siden slutten på 90-tallet.

Hjelmeset besvarte ikke VG Netts henvendelse i formiddag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn