Hovedinnhold

Verdens beste vraket av Idrettsgallaen

* Carlsens agent skjønner ikke hvorfor
* Juryleder Aambø forsvarer utelatelsen

SUKSESSRIK: Magnus Carlsen opplever stor interesse rundt seg. Her vil pressen ha sitt før kampen mot verdensmester Vishy Anand i Bilbao høsten 2010. Foto: Jørgen Braastad
SUKSESSRIK: Magnus Carlsen opplever stor interesse rundt seg. Her vil pressen ha sitt før kampen mot verdensmester Vishy Anand i Bilbao høsten 2010. Foto: Jørgen Braastad
(VG) Når Idretts-Norge skal hylle heltene i kveld, er sjakkens verdensener Magnus Carlsen (20) veid og funnet for lett.

Denne saken handler om:

- Det er rart at Magnus ikke er nominert etter et fenomenalt år. Resultatene hans i 2010 tåler sammenligning med de beste i hele idrettsverdenen internasjonalt, sier Carlsens agent Espen Agdestein til VG.

Sjakk-Carlsen var nominert i fjor som «årets navn» - den mest prestisjetunge prisen på Idrettsgallaen - etter å ha blitt verdensmester i lynsjakk og sikret seg ledelse på den direkteoppdaterte verdensrankingen. I 2010 vant 20-åringen fire av fem storturneringer, og var verdensener i mesteparten av året. Men det holdt ikke til å vippe curlinglandslagets sølvgutter fra OL, eller noen av de ti andre nominerte, ut av nominasjonslisten til kveldens NRK-sendte galla fra Hamar OL-Amfi.

- 2010 har vært Magnus' klart beste år i karrieren, i en sport som bedrives i alle verdenshjørner. Er det fordi prestasjonene i 2010 ikke var gode nok, eller er det fordi juryen er inkonsekvente at han ikke er nominert? spør Agdestein.

Les også: Thorkildsen peker på Lund Svindal

Idrettsgallaens juryformann, toppidrettssjef Jarle Aambø, bekrefter til VG at sjakk er innenfor definisjonen av sport som Idrettsgallaen opererer med. I en e-post formidlet via medierådgiver Halvor Lea forklarer Aambø at Magnus Carlsens prestasjoner «naturligvis er blitt vurdert av juryen også i år i forhold til «Årets navn».

- Nomineringen i fjor fikk Magnus Carlsen for å flytte nye grenser som utøver ved å vinne VM i lynsjakk, ta sin første udelte seier i en Grand Slam turnering og for første gang gå til topps på FIDEs verdensranking. Disse prestasjonene mener juryen kvalifiserte Magnus Carlsen som kandidat i fjor. Selv om han nådde en høyere poengranking i 2010, mener juryen at Carlsen gjorde mer oppsiktsvekkende karrieresteg i 2009 enn i 2010, skriver Aambø til VG.

Samme Aambø var for øvrig mannen som delte ut «juryens spesialpris» til Carlsen på Idrettsgallen i 2009.

Carlsen ønsker selv ikke å kommentere saken til VG Nett, men er kjent med at Agdestein uttaler seg.

- Magnus går ikke rundt og tenker mye på dette, men så lenge sjakk har vært definert som sport der tidligere, så synes han det er litt rart, sier Espen Agdestein, selv en av Norges 20 beste sjakkspillere.

VG Nett-leser:
- Hushovd vant et sykkelløp, Juhuuu:( Bjørgen tok TRE OL-gull...
Diskuter Idrettsgallen her! 

- Mener du han ikke bare burde vært nominert, men også vunnet kåringen av «årets navn»?

- Jeg synes prestasjonene til Magnus i 2010 har vært fantastiske, i en globalt stor idrett. Prestasjonene hans er unike. Men jeg vil ikke gå inn og vurdere dem opp mot andre, sier Agdestein.

Den store favoritten i kveld er Thor Hushovd, som kan raske med seg fire priser, for sitt VM-gull på landeveien.

INNE I VARMEN: Magnus Carlsen fikk pris på Idrettsgallaen i januar 2009 av Jarle Aambø (bak). Foto: Scanpix
INNE I VARMEN: Magnus Carlsen fikk pris på Idrettsgallaen i januar 2009 av Jarle Aambø (bak). Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport