Hovedinnhold

Ole Kristian Strøm analyserer:

Slik er spillet om Carlsen

**Hevn for Kasparov-støtte?
**Ukraina-krigen gjør det vrient
**Har en enestående integritet
**Ville helst ha spilt i vesten
**Er villig til å gi opp VM-tittelen

VIKTIG AVGJØRELSE: Magnus Carlsen kan komme til å miste muligheten til å forsvare VM-tittelen i sjakk. Verdenseneren er lite lysten på å møte Vishy Anand i Sotsji.
VIKTIG AVGJØRELSE: Magnus Carlsen kan komme til å miste muligheten til å forsvare VM-tittelen i sjakk. Verdenseneren er lite lysten på å møte Vishy Anand i Sotsji. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Det er slett ikke sikkert at Magnus Carlsen (23) undertegner VM-kontrakten, selv om det skulle bety at han mister muligheten til å forsvare VM-tittelen.

Denne saken handler om:

Den norske verdensmesteren har en integritet som gjør at han aldri vil signere noe som er imot hans overbevisning. For Magnus Carlsen varer ærligheten lengst.

Han har fått frist av FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) til i morgen med å signere. Ingenting tyder på at han kommer til å gjøre det. Spørsmålet er om FIDE er villig til å gi etter.

Til nå har FIDE ikke gitt etter på noen av kravene til Team Carlsen i denne saken, hverken om å få matchen utsatt eller at den skal flyttes fra russiske Sotsji. Eller utsettelse av underskrivingen av kontrakten.

Vi kan ikke utelukke at det som nå skjer er en hevn fra FIDE-toppene for at Carlsen støttet motkandidaten Garry Kasparov da omdiskuterte Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som president i Tromsø for noen uker siden.

Iljumzjinov er en knallhard politiker, han vet at han har Vladimir Putin i ryggen og valget i Tromsø ga ham også et overveldende flertall fra sjakkverdenen.

Situasjonen er kritisk: Magnus Carlsen spiller en av sine viktigste sjakkturneringer til nå i St. Louis, samtidig som han må ta avgjørelser omkring VM-matchen.

Heldigvis har han pappa Henrik med seg i St. Louis, mens manager Espen Agdestein trekker i trådene fra Norge. Dette er to personer som kjenner Magnus Carlsen ut og inn og som vet hvordan de skal opptre. Men nå er de ute og kjøre: de selvsagt involvere ham i VM-avgjørelsen, samtidig som de vet at Magnus hater å bli forstyrret med slike ting under en turnering.

Det ville være en megaskandale om Magnus Carlsen ikke spilte VM-match mot Viswanathan Anand. For det første er han verdens i særklasse beste sjakkspiller, for det andre er han blitt sjakksportens populære ansikt utad, og for det tredje skal selvfølgelig de to beste møtes til kamp om tittelen.

Men det er ikke sikkert det blir noe av. Magnus Carlsen har tidligere sagt nei til å være med i VM fordi han mente reglene var feil. Nå kan han komme til å si nei fordi omstendighetene rundt VM-matchen er så uklare. Carlsen er en kar med integritet. Han er villig til å ofre en VM-tittel hvis han mener det er riktig.

(kommentaren fortsetter under bildet)

HVA VELGER HAN?: Det er slett ikke sikkert at Magnus Carlsen (23) undertegner VM-kontrakten.
HVA VELGER HAN?: Det er slett ikke sikkert at Magnus Carlsen (23) undertegner VM-kontrakten. Foto: Robert S. Eik, VG

Det faktum at russiske soldater etter alt å dømme kjemper sammen med de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina gjør saken ekstra problematisk for ham. Forholdet mellom vesten og Russland er på frysepunktet, samtidig som han altså skal spille VM-match i Russland – uten at det er russisk motstander. Mindre trøblete blir det ikke av at det er fylket der Sotsji ligger, Krasnodar, som skal betale gildet, og guvernøren der, Aleksander Tkatjsov, står på EUs sanksjonsliste (på grunn av sin støtte til det som har skjedd i Ukraina).

Magnus Carlsen kan, i verste fall, risikere at Vladimir Putin plutselig stiller opp i Sotsji for å ta det første trekket i ett av hans partier mot Viswanathan Anand. Magnus Carlsen ville i så fall bli presset opp i et hjørne han ville mislike sterkt. Et propaganda-bilde sammen med Putin ville være særdeles uheldig i dagens politiske situasjon, og ingen vet hvordan den vil utvikle seg fram til november.

Hvis Carlsen undertegner VM-kontrakten nå, og det ikke er noen klausul om den politiske ståa i Ukraina/Russland, er han bundet på hender og føtter.

Carlsens integritet kan best illustreres ved hvordan han nektet å være med på propagandashowet for guvernøren i den indiske delstaten hans spilte den forrige VM-matchen i. Også i India var det de lokale myndighetene som sponset tittelkampen.

Magnus Carlsen tok en sjanse ved å gå så klart ut og støtte Kasparov, men også det handler om hans ærlighet og integritet. Han følte at det ville være helt feil om han ikke gjorde det.

Kanskje betaler han nå prisen for sin ærlighet.

For FIDE-president Iljumzjinov er det stor prestisje i at matchen skal gå i Sotsji. Han har lovt president Putin det. Muligheten for at han skal gå tilbake på det, er nesten null.

Carlsen på sin side har alltid vært klar på at han kan tenke seg å spille VM-match i vesten, fordi han mener det er viktig for å promotere sjakksporten. Samtidig er Russlan den av de landene i verden der interessen for sjakk er absolutt størst, noe som er et viktig argument for Sotsji.

Magnus var som tilskuer på OL i vinter, men har tydeligvis intet ønske om å dra tilbake. I en normal situasjon, uten det som nå skjer i Ukraina, hadde det vært atskillig enklere for ham. Nå lider han store kvaler, samtidig som han skal prestere ved sjakkbrettet i St. Louis.

Det er ingen grunn til å misunne 23-åringen det presset han nå er utsatt for...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport