Hovedinnhold

Sjakk-Carlsen på superliste med Obama og co.

Verdens beste sjakkspiller til VG: - Jeg er dypt beæret

(VG Nett) Ny triumf for Magnus Carlsen (22): I dag er sjakkeneren kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.

Denne saken handler om:

Det er klart etter at Time Magazine i ettermiddag offentliggjorde sin årlige kåring «100 most influential people».

- Hans intuitive stil bevarer mystikken ved sjakk i en tid hvor alle datakyndige fans tror spillet er lett. Carlsen er like karismatisk og uavhengig som han har talent, skriver Time i sin vurdering av Carlsen - ført i pennen av tidligere verdensmester Garry Kasparov.

25 millioner lesere i uken

Magasinet er svært anerkjent og har en lesermasse på 25 millioner mennesker hver uke. Kjente navn som president Barack Obama, Beyoncé, hertuginne Kate Middleton og til og med fotballurokråka Mario Balotelli er på den ferske 2013-listen, i likhet med en rekke mindre kjente navn på mennesker med en ekstraordinær historie. Både Nord-Koreas krigshissende leder Kim Jong Un og Sør-Koreas president Park Geun-hye er også inne på listen.

Magnus Carlsen klassifiseres som et vidunderbarn i presentasjonen.

- Hvis han kan få sjakkinteressen til å gjenoppstå, vil vi snart leve i Carlsen-æraen, spår Kasparov, som selv trente nordmannen i 2009, avslutningsvis i begrunnelsen.

Sportsbloggen: Verdens mest kjente nordmann?

Nå reiser sjakkstjernen over Atlanteren for å delta under den prestisjefylte gallamiddagen på Time Warner-senteret i New York 23. april.

22-åringen vil da kunne mingle med profilene som deler plass med sjakkspilleren på den urangerte høystatuslisten over folk «som bruker sine ideer, visjoner og handlinger til å endre verden og ha en effekt på menneskemassene».

- Jeg er overrasket og dypt beæret. Og jeg gleder meg til festen, sier Magnus Carlsen via manager Espen Agdestein til VG.

- En enorm anerkjennelse

Fjorårets hovedtaler var utenriksminister Hillary Clinton. Artister som Rihanna og Sting opptrådte på arrangementet.

- Det her er en enorm anerkjennelse. I sjakkverden er Magnus allerede en levende legende, men dette viser også at han har en sterk posisjon i verden for øvrig. Det viser også at sjakken er global og en viktig sport, sier manager Espen Agdestein.

Han fikk beskjed om nominasjonen allerede før Kandidatturneringen i London, som Carlsen nylig vant, var ferdigspilt.

SUPERDUO: Både president Barack Obama og førstedame Michelle Obama - her avbildet i januar i år - er på Times ferske liste. Foto: JEWEL SAMAD, Afp
SUPERDUO: Både president Barack Obama og førstedame Michelle Obama - her avbildet i januar i år - er på Times ferske liste. Foto: JEWEL SAMAD, Afp

- Da e-posten dukket opp på skjermen hoppet jeg i stolen, sier Agdestein, og forteller at han først ventet med å overbringe nyheten til sjakkspilleren midt i turneringen.

Etter tapet mot Vassily Ivanchuk bestemte imidlertid Agdestein og pappa Henrik Carlsen seg for å fortelle 22-åringen om kåringen.

Jan Egeland er eneste nordmann som tidligere har vært på listen, som første gang ble publisert i 1999. Det skjedde for hans arbeid i katastrofeområder for FN i 2006.

Talkshow-vertinnen Oprah Winfrey har vært med på listen ni ganger, hvilket er mest i historien, mens Barack Obama (7), Steve Jobs (5), Angela Merkel (5), Bill Gates (4) og George Clooney (4) er andre velkjente gjengangere.

- Det er ikke nok bare å være best i sjakk, men man må ha noe mer, og Magnus er et forbilde for mange i verden. Magnus endrer hele sjakkens image gjennom å være synlig i media og gjøre oppdrag utenfor sjakkbrettet. Han gir sjakken en ansiktsløftning, sier Espen Agdestein.

Topp 100-listen kommer på trykk 29. april.

KJENNING: Magnus Carlsen ble i 2010 omtalt av nettopp av Time Magazine. Foto: Faksimile: Time
KJENNING: Magnus Carlsen ble i 2010 omtalt av nettopp av Time Magazine. Foto: Faksimile: Time

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport