Hovedinnhold

Putin skal være på VM-avslutningen

* Russlands president vil hylle verdensmester Magnus Carlsen

<p>FESTKLAR: Det har lenge gått rykter om at Vladimir Putin ville vise seg under sjakk-VM. Tirsdag kommer han til Sotsji.</p>

FESTKLAR: Det har lenge gått rykter om at Vladimir Putin ville vise seg under sjakk-VM. Tirsdag kommer han til Sotsji.

Foto: Alexander Zemlianichenko, AP
SOTSJI (VG) Russlands president Vladimir Putin vil være til stede når Magnus Carlsen (23) hylles for å ha vunnet sjakk-VM.

Denne saken handler om:

Det får VG bekreftet av arrangørsjef Ilja Merenzon. Det har lenge gått rykter om at den russiske presidenten ville vise seg under sjakk-VM i Sotsji, men så langt har Putin valgt å holde seg borte.

Nå vil han imidlertid møte verdensmester Magnus Carlsen.

- Jeg kan bekrefte at Vladimir Putin vil være på avslutningsseremonien, sier Merenzon.

Etter det VG forstår skal Putin møte Carlsen, VM-utfordrer Viswanathan Anand og den tidligere sovjetiske verdensmesteren i sjakk, Boris Spasskij, tirsdag ettermiddag. Sammen skal de fire drikke te i den russiske byen.

Vil hilse på Putin

I en pressemelding sendt mandag formiddag, skriver Merenzon at Russlands øverste ledere vil være til stede under avslutningsseremonien. Seremonien finner sted i Sotsji tirsdag klokken 16 norsk tid.

- Det vil bli en veldig kort medaljeseremoni, med det som forhåpentlig blir interessante taler og en mottakelse, skriver Merenzon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>ER MED: Viswanathan Anand, som til slutt måtte gi tapt for Magnus Carlsen for annen gang på ett år, skal også møte Vladimir Putin tirsdag.</p>

ER MED: Viswanathan Anand, som til slutt måtte gi tapt for Magnus Carlsen for annen gang på ett år, skal også møte Vladimir Putin tirsdag.

Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Trolig vil presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Iljumzjinov, og Putin sammen stå for premieutdelingen. Iljumzjinov ble i august gjenvalgt som president, blant annet takket være sterk støtte fra Vladimir Putin

Magnus Carlsen drøyet i det lengste med å underskrive kontrakten om å spille i Sotsji. Årsaken var det stadig kjøligere forhold mellom Russland og vesten i løpet av 2014, som er blitt til som følge av den russiske annekteringen av Krim og krigen mellom opprørere og regjeringsstyrker i Øst-Ukraina.

Vesten har innført en rekke sanksjoner for å ramme russisk økonomi og presse Putin til å velge en annen vei i Ukraina-konflikten.

Både Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein har i flere intervjuer sagt at verdensmesteren kommer til å være høflig og hilse på Vladimir Putin om han får sjansen til det.

<p>GOD CARLSEN-DAG: Magnus Carlsen var godt fornøyd etter VM-partiet søndag. Han feiret VM-tittelen med fest på hotellet i Sotsji.</p>

GOD CARLSEN-DAG: Magnus Carlsen var godt fornøyd etter VM-partiet søndag. Han feiret VM-tittelen med fest på hotellet i Sotsji.

Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Presidenten hyllet VM-spillerne

Ettersom sjakk-VM ble lagt til Russland, var det ventet at president Putin ville gjøre åpningstrekket i det første sjakkpartiet. Det skjedde aldri, men han tok seg likevel tid til å hylle de to sjakkspillerne.

- Carlsen og Anand vil demonstrere ferdigheter og evner til å løse de mest komplekse oppgaver, sa Putin og fastslo at «vårt land er kjent for sin sjakkskole» og har stor erfaring i å gjennomføre store sjakkmesterskap.

Det har vært mye frem og tilbake fra russisk hold om hvilke statsoverhoder som skulle vise seg i Sotsji. Statsminister Dmitrij Medvedev skulle egentlig gjøre det første trekket i VMs 11. parti, men Medvedev dukket aldri opp. 

VG spurte i den forbindelse president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, om Carlsen kom til å hilse på statsministeren.

- Jeg kjenner Magnus som en høflig, ung mann. Jeg synes ikke man uttrykker best politiske forskjeller ved å være uhøflig.

- Det vil være ganske arrogant av nordmenn å reagere på besøket, sa Aulin-Jansson.

Men i stedet for Medvedev, kom visestatsminister Arkadij Dvorkovitsj for annen gang til VM-kampen. Dvorkovitsj var til og med på podiet da de to sjakkspillerne snakket til pressen etter at VM-kampen var avgjort.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport