Hovedinnhold

Pappa Carlsen: - Dette har vært en drøm

Nå er Magnus (18) historisk

GJORDE DET IGJEN: Magnus Carlsen nøyde seg ikke bare med å slå hele verdenseliten i sjakk - han ble poengkonge i tillegg. Foto: NPSCT
GJORDE DET IGJEN: Magnus Carlsen nøyde seg ikke bare med å slå hele verdenseliten i sjakk - han ble poengkonge i tillegg. Foto: NPSCT
(VG Nett): Henrik Carlsen er stolt og imponert over sønnens historiske innsats i Kina i dag.

Denne saken handler om:

Magnus Carlsen skrev seg inn i historiebøkene da han i morgentimene i dag ble tidenes yngste poengkonge, etter nok en seier i Kina. Nå er han nummer to på verdensrankingen. .

- Magnus er svært godt fornøyd nå, og smilte godt mot meg da han var ferdig, sier pappa Henrik til VG Nett.

Magnus Carlsen vant i går hele Grand Slam-turneringen i Kina, etter å ha spilt remis mot Teimour Radjabov. 18-åringen tok dermed innersvingen på hele verdenseliten i sjakk.

- Dette har vært som en drøm for oss, sier Carlsen.

Les også:Historisk resultat

Med én kamp igjen å spille var det ikke så mye som sto på spill for Carlsen i Nanjing i dag - annet enn muligheten til å bli tidenes yngste med over 2800 poeng i ratingen.

- Det er moro for Magnus at han har klart det, men det er viktig å huske at denne ratingen foreløpig er uoffisiell, sier Henrik Carlsen.

Ratingen Carlsen oppnådde kan ennå endre seg før den offisielle lista kommer. 22. oktober til 31. oktober skal 18-åringen spille lag-EM i Novisad. Da kan han ende på en lavere rating - eller en som er enda høyere.

VG Nett-leser:
Magnus Carlsen er helt!
Diskutér her!

Seier med hvitt

STOLT PAPPA: Pappa Henrik Carlsen var både imponert og stolt av sønnen i dag. Foto: Mattis Sandblad
STOLT PAPPA: Pappa Henrik Carlsen var både imponert og stolt av sønnen i dag. Foto: Mattis Sandblad

Carlsen spilte med hvite brikker i dag, noe som innebar at han fikk det første trekket. Gjennom hele turneringen i Kina hadde Carlsen vunnet hver gang han har spilt med hvitt.

- Magnus sa til meg like etter slutt at Jakovenko hadde gjort en feil i åpningen og dermed gitt Magnus en fordel, sier pappa Henrik. Utover i spillet gjorde russeren nok en feil, og gjorde det vanskelig for seg selv.

- Magnus klarte å holde presset oppe, og Jakovenko fikk etter hvert dårlig tid, sier Carlsen.

Les også: - Magnus får hjelp fra «Gud»

- Verdens beste

Den internasjonale sjakkmesteren Bjarke Sahl var klar i sin tale i dag.

- Nå er Magnus verdens beste spiller. Det finnes riktignok en verdensmester, det finnes noen som er over Magnus på rankingen - men han er likevel den sterkeste, sier Sahl til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet!

- VERDENS BESTE: Selv om bulgarske Veselin Topalov er ranket som verdens beste sjakkspiller, mener sjakkekspert Bjarke Sahl at Magnus Carlsen nå egentlig kan regnes som den sterkeste. Dette bildet er fra mandagens oppgjør der Carlsen spilte remis mot verdenseneren. Foto: NPSCT
- VERDENS BESTE: Selv om bulgarske Veselin Topalov er ranket som verdens beste sjakkspiller, mener sjakkekspert Bjarke Sahl at Magnus Carlsen nå egentlig kan regnes som den sterkeste. Dette bildet er fra mandagens oppgjør der Carlsen spilte remis mot verdenseneren. Foto: NPSCT

Sahl mener at alt nå ligger godt til rette for at Magnus Carlsen vil bli det dominerende navnet i sjakkverdenen i mange år framover.

- Historien viser at de som har markert seg tidlig, som Garry Kasparov, vil dominere ganske lenge også, sier han.

Det faktum at Carlsen bare er 18 år, mener Sahl gjør prestasjonen enda mer imponerende.

- Magnus har en familie som støtter ham helt og fullt. Det han klarer nå som attenåring er ting andre spillere har klart fem år eldre, sier han.

- Han er perfeksjonist

Selv om Magnus allerede hadde vunnet turneringen før dagens kamp, forteller pappa Henrik at sønnen hans var stinn av kampvilje.

- Det er imponerende å se, sier han.

- Magnus hadde veldig lyst til å vinne i dag også, men kampen startet fem timer tidligere i forhold til tidligere i turneringen, sier pappa Carlsen. Dermed var 18-åringen rimelig sliten og trøtt da han satte seg ved bordet i dag.

- Det ble en kort natt, men Magnus våkner alltid når han kommer seg til brettet, sier faren.

- Magnus er perfeksjonist, vet du. Jeg er stolt i dag, som vanlig!

Les også:Får hjelp med sin store svakhet

- En av verdens fremste

Genralsekretær i sjakkforbundet, Dag Danielsen, syntes Carlsens parti i dag var en fryd å se på.

- Dette er den tredje største sjakkprestasjonen i verden. Den yngste som hadde klart å passere poenggrensa på 2800 før Carlsen, var Vladimir Krannik. Og han var 25 år, sier Danielsen.

Danielsen hadde god tro på at Carlsen ville vinne i forkant av den siste kampen.

- I dag kunne han spille med lave skuldre. Og selv om kampen så tilsynelatende jevn ut, hadde han full kontroll, og overkjørte Jakovenko på slutten, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport