Hovedinnhold

Ny strategi for verdensener Carlsen neste år

VERDENS BESTE: Magnus Carlsen går inn i 2010 som verdensener i sjakk. Foto: Kristian Helgesen / VG
VERDENS BESTE: Magnus Carlsen går inn i 2010 som verdensener i sjakk. Foto: Kristian Helgesen / VG
Sjakkesset Magnus Carlsen har opplevd sitt beste år ved brettet. 19-åringen topper verdensrankingen og er regjerende verdensmester i lynsjakk.

Denne saken handler om:


I 2010 vil han delta i færre turneringer, men målet er å bli en enda mer komplett spiller.

Samarbeidet med Garri Kasparov kommer til å fortsette ut neste år. Det har så langt gitt resultater i fullt monn, men råkjøret koster.

- Jeg kommer til å bli mer selektiv når det gjelder turneringsdeltakelse. Det betyr færre turneringer neste år, sier Magnus Carlsen som aldri slutter å imponere med sitt strategiske blikk og sin eminente sluttspillsteknikk.

Les også:Magnus (19) er landets største idrettstjerne!
Les også:«Sjakkens Mozart» ble årets navn

I 2009 deltok 19-åringen i flere turneringer enn noen av de andre toppspillerne

Kasparovs råd

2010 skal bli et enda bedre år for unggutten fra Lommedalen - og det med god hjelp. Carlsen stoler fullt og helt på rådene han får fra Garri Kasparov. Den tidligere verdensmesteren fra Aserbajdsjan skal bidra med blant annet dette:

- Dele sin egen database med Magnus.

- Gjennom diskusjoner gi nordmannen økt spilleforståelse.

- Hjelpe til med psykologi og erfaring fra viktige partier.

- Kasparov kjenner også de fleste av motstanderne godt.

Sponsormidler

«Team Carlsen» har en sponsorpakke på plass for neste år. Etter det NTB erfarer har de skaffet fram 4 millioner så langt, men fortsatt er det noen kontrakter som ikke er på plass.

- Selv om vi får inn økte sponsormidler, er det også økninger på utgiftssiden, sier Henrik Carlsen, faren til Magnus.

Samleside:VG Nett følger Magnus Carlsen og sjakk

Og det er først og fremst Kasparov som veier tungt på utgiftssiden. Henrik Carlsen bekrefter at det er snakk om millionbeløp.

I tillegg til sponsormidler på rundt 4 millioner kroner kommer startpenger og premiepenger i turneringssammenheng. Siden nordmannen ligger øverst på verdensrankingen, har han også økt sin markedsverdi betraktelig.

I 2008 var til sammenligning bruttobudsjettet til «Team Carlsen» på 2,5 millioner kroner.

VG Nett-leser:
- Nå er Magnus Carlsen offisielt verdensmester og verdens beste i sjakk ! Dette er verdens største "idrett" som opptar millioner av mennesker over hele kloden, og har gjort det i en årrekke.
Diskutér Carlsen her!

2009 var definitivt et år med sterke meritter. Carlsen tok en råsterk seier i Pearl Spring-turneringen i Nanjing i månedsskiftet september/oktober. Han tok 8 poeng av 10 mulige, 2.5 poeng foran nummer to. Carlsen vant over alle de andre deltakerne, Peter Leko, Veselin Topalov, Dmitrij Jakovenko, Teimour Radjabov og Wang Yue med hvit, og vant også svartpartiet mot Jakovenko.

VM-tittel

I november spilte Carlsen i Tal Memorial i Moskva der 10 av de 13 beste i verden deltok. Etter 7 innledende remiser, avsluttet han med to sterke seire og fikk en delt 2.-plass med Vassilij Ivantsjuk, bak vinneren Vladimir Kramnik.

Rett i etterkant av Tal Memorial gikk den norske sjakkyndlingen like godt bort og vant VM i lynsjakk i Moskva. Han ble med dette, få dager før han fylte 19 år, tidenes yngste verdensmester i denne sjakkdisiplinen.

Fra 1. januar vil han ligge øverst på den offisielle verdensrankingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport