Hovedinnhold

Nå har sjakk-Carlsen tidenes høyeste rating

* VGs sjakkekspert: - Magnus er verdens beste sjakkspiller
* Manageren: - Dette er stort!

(VG Nett) Han er blitt historisk gang på gang og i kveld skjedde det igjen. Magnus Carlsen (22) passerte sjakklegenden Garry Kasparov (49) og ble spilleren med tidenes beste rating.

Denne saken handler om:

Før dagens parti mot Gawain Jones i London, som er nummer 112 i verden, hadde nordmannen 2855 poeng.
På den offisielle listen fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), som først teller rating etter turneringene, har Kasparov verdensrekorden med 2851 poeng.

Den passerte Carlsen tidlig i turneringen, og med seier i kveld gikk Carlsen også over 2856,7 - som er det høyeste russeren noensinne noterte i løpet av en turnering.

Protokoll: Gratulér Magnus Carlsen her!
Chat: Diskutér Carlsens bragd med vår sjakkekspert

Nå har 22-åringen 2857,4 poeng og kan fremdeles stige på ratingen i de gjenstående rundene i London.

Carlsen spilte med hvite brikker og fikk et klart overtak på tid fra start. Det virket også som om sjakkstjernen hadde kontroll på det som skjedde i partiet mot Jones.

- Jeg prøvde å få en solid posisjon fra start og følte jeg hadde god kontroll på partiet, bekrefter Magnus Carlsen under pressekonferansen etter seieren.

Agdestein: - Dette var stort

Men det ble dramatisk da briten ofret dronningen på sitt 18. trekk. Trekket var et forsøk på å få overtaket i partiet og han fikk også tatt en løper og en hest av Carlsen.

Det norske sjakkesset kontret imidlertid og nøytraliserte trusselen fra Jones. Carlsen tok så over totalt og forsynte seg av de svarte brikkene - og etter drøye tre timer var seieren i boks.

Manager Espen Agdestein fulgte partiet fra sidelinjen og lot seg imponere over Carlsen.

- Dette var stort! Veldig sterkt av Magnus, men jeg var sikker på at han ville spille på sitt normale nivå, som ville være nok med hvit mot engelskmannen, sier manager Espen Agdestein til VG Nett.

- Han har en helt spesiell evne til å være fokusert selv under sterkt press. Høyeste rating noen gang, men enda viktigere å klare det på den offisielle listen. Det ligger han godt an til nå - og han ligger også bra han til å vinne turneringen, fortsetter Agdestein.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RADARPAR: Magnus Carlsen sammen med manager og fast reisefølge Espen Agdestein. Foto: Krister Sørbø, VG
RADARPAR: Magnus Carlsen sammen med manager og fast reisefølge Espen Agdestein. Foto: Krister Sørbø, VG


Sjakkekspert: - Han vil bare bli bedre

VGs sjakkekspert Jon Ludvig Hammer fulgte partiet mellom Jones og Carlsen. Han er sikker på at oppturen til nordmannen kommer til å fortsette.

- Magnus er verdens beste sjakkspiller - og han er fra Norge. Jeg mener han ikke er tidenes sjakkspiller, men det gjør ikke Magnus selv heller, sier Hammer.

- Men han vil ikke gi seg med dette. Magnus kommer til å stige videre på ratingen og bare bli bedre og bedre, fortsetter Hammer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJAKK-CHAT: Jon Ludvig Hammer er rangert som nummer to i Norge i sjakk. Han er regjerende nordisk mester i tillegg til stormester. Foto: Øyvind Askeland
SJAKK-CHAT: Jon Ludvig Hammer er rangert som nummer to i Norge i sjakk. Han er regjerende nordisk mester i tillegg til stormester. Foto: Øyvind Askeland


Sammenlignes med Bobby Fischer

Men til tross for det imponerende spillet vil ikke Carlsen kalle seg tidenens sjakkspiller. I et intervju med VG Nett gjort før turneringen, sa Carlsen at han må bli enda bedre for å kunne gjøre det.

- Da må jeg nok over 2950 i rating, sa Carlsen.

Carlsen ble stormester som 13-åring, og har siden forbedret seg jevnt og trutt.

Torstein Bae, daglig leder i Sjakkhuset i Oslo, har sagt til VG Nett at Carlsen er den mest overlegne sjakkspiller i moderne tid.

Han mener nordmannen er helt på høyde med den eksentriske Bobby Fischer, amerikaneren som lenge regjerte sjakkverdenen og som av mange er rangert som tidenes sjakkspiller.

- For et par år siden ville jeg sagt at det var umulig å bli mer suveren enn Fischer. Fischer var et unikum, men det er Magnus også. Det er en magisk grense ved 2800 poeng, som svært få krysser. Da henger det på Magnus, som for tiden bare fosser frem, sa Bae.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport