Hovedinnhold

Magnus Carlsen: - Jeg tar verdensrekorden

...men mener han ikke blir verdens beste hvis det skjer

GOD, MEN...: Magnus Carlsen spilte sjakk sammen med Kristoffer Madland på Preikestolen fredag ettermiddag. Foto: Øyvind Askeland
GOD, MEN...: Magnus Carlsen spilte sjakk sammen med Kristoffer Madland på Preikestolen fredag ettermiddag. Foto: Øyvind Askeland
PREIKESTOLEN (VG Nett) Magnus Carlsen (21) er kun åtte poeng unna å slå Garry Kasparov (49) sin legendariske ratingrekord - og lover å ta verdensrekorden.

Denne saken handler om:

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) rangerer verdens beste spillere i en liste etter poeng. Det er på denne listen Kasparov har verdensrekorden på 2851 poeng.

I 2012 har Magnus Carlsens poengsum steget jevnt og trutt. Nå har 21-åringen 2843 poeng, og er med det bare åtte poeng bak rekorden til 49 år gamle Kasparov.

- Jeg har gått opp i rating dette året og er ikke mange poengene bak. Jeg kan slå ham i løpet av én turnering, så jeg håper på å ta den ganske snart. Men så lenge jeg holder meg på et bra nivå, kommer jeg til å ta rekorden hans før heller før siden, sier Magnus Carlsen til VG Nett, som fredag var på Preikestolen for å promotere den Stavanger-baserte superturneringen Norway Chess.

- Morsomt å være høyest rangert

Carlsen har i tidligere intervjuer med VG Nett innrømmet at et viktig mål er nettopp å slå den russiske legendens rekord.

- Det er jo morsomt å være den høyest rangerte spilleren gjennom tidene. Nå er jeg nummer én i verden, da er det greit å ha noe mer å sikte etter. Når jeg har tatt rekorden får jeg finne på noe annet - bli verdensmester kanskje, sier 21-åringen.

- Vil du være den beste sjakkspilleren gjennom tidene når du har slått Kasparovs rekord?

- Nei, jeg vil ikke det. Det var en annen epoke da Kasparov og Bobby Fischer spilte, men jeg vil jo føle at jeg fortjener en viss plass i historien. Jeg er fortsatt ikke på nivå med de to, men spør du meg om 20 år vil jeg svare noe annet, sier Carlsen.

- Hvem er så verdens beste sjakkspiller noensinne?

- Kasparov er tidenes sjakkspiller. Toppnivået var fantastisk og han holdt det lenge. Fischer var kanskje mer suveren på sitt beste, men han var bare så god i noen få år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMMEN: Det var godt humør hos både manager Espen Agdestein og Magnus Carlsen - selv om været var mildt sagt skiftende på Preikestolen fredag. Foto: Øyvind Askeland
SAMMEN: Det var godt humør hos både manager Espen Agdestein og Magnus Carlsen - selv om været var mildt sagt skiftende på Preikestolen fredag. Foto: Øyvind Askeland


- En milepæl

Carlsens manager Espen Agdestein var også med på turen til Rogalands største turistattraksjon. VG Nett spør ham om når 21-åringen vil ta rekorden til Kasparov. Da bryter Carlsen inn i samtalen.

- Neste turnering, sier han før manageren rekker å svare.

- Det ser lovende ut og han er veldig god om dagen, men nå beveger han seg opp i høyder med tynn luft. Det blir vanskeligere for hvert steg. Dette er ikke noe vi tenker mye på. Det får skje når det skjer, sier Agdestein etter å ha fått jaget bort sjakkspilleren.

- Men det er ett av sesongens store mål?

- Ja, han synes jo det hadde vært veldig gøy, men han tenker ikke så mye på det, tror jeg. Det får komme når det kommer.

- Vil han være tidenes sjakkspiller når han tar rekorden?

- Han er litt for ung til å kunne kalle seg tidenes sjakkspiller, men er i rute til å ta Kasparov. Det vil være en milepæl å passere ham og ha tidenes høyeste rating, sier Agdestein.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport