Hovedinnhold

Kong Magnus: - Har ikke tenkt å gi fra meg tronen

** Carlsen til det norske folk: - Jeg gleder meg til å komme hjem
** Anand unnskyldte seg overfor det indiske folk: - Selvfølgelig er jeg veldig skuffet

OSLO/CHENNAI (VG) Magnus Carlsen (22) fra Lommedalen i Bærum ble verdensmester i sjakk 22. november 2013 klokken 15.16.

Denne saken handler om:

Carlsen avgjorde det hele i det 10. partiet i VM-kampen mot regjerende verdensmester Viswanathan Anand (43) i Chennai i India.

VG DIREKTE: Se oppsummeringen fra VGs sjakkstudio

- Vishy (Anand) har vært verdensmester lenge, og er en av tidenes største spillere. Jeg er beæret over å ha spilt VM-kamp mot ham, og veldig, veldig glad for å ha slått ham, sier Carlsen på pressekonferansen kort tid etter VM-tittelen var sikret.

Etter pressekonferansen var det hysteriske tilstander rundt den nybakte verdensmesteren. De titalls journalistene på stedet ville alle ha en bit av Carlsen, som ble fullstendig fanget inni pressekorpset på vei ut.

Til NRK ga Carlsen følgende beskjed til det norske folk:

- Tusen takk alle sammen! Jeg gleder meg til å komme hjem.

- Er du overrasket over seieren?

- Ikke veldig overrasket, men veldig fornøyd med hvordan jeg har spilt siden starten på matchen, som var litt så som så.

- Jeg har vunnet mye av det jeg har stilt opp i i det siste. Men jeg har ikke tenkt til å gi fra meg tronen, sier Carlsen.

Dagens parti endte med remis (uavgjort) for Carlsen. Dermed gikk 22-åringen ubeseiret gjennom hele VM-kampen. Han vant tre partier (nummer 5, 6, og 9), mens de syv resterende partiene ble remis. Kampen endte dermed 6,5 - 3,5.

- Hva kan jeg si?

Indiske Viswanathan Anand mistet VM-tittelen i sin egen hjemby, og var en slagen mann etter nederlaget.

- Han har fremprovosert feil fra meg gjennom kampen. All honnør til ham, sier Anand om Carlsen på pressekonferansen.

- Selvfølgelig er jeg veldig skuffet over spillet mitt. Selv med all støtten, kom jeg aldri i gang. Jeg kan bare be dem om unnskyldning for at det ikke var en bedre kamp. Hva mer kan jeg si? var Anands budskap til det indiske folk.

Etter at Carlsen vant det 5. og 6. partiet, var motstander Anand egentlig aldri i nærheten av å true Carlsen på veien mot verdensmestertittelen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VILLE TILSTANDER: Her forsøker Magnus Carlsen og pappa Henrik Carlsen å trenge seg gjennom det internasjonale pressekorpset. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VILLE TILSTANDER: Her forsøker Magnus Carlsen og pappa Henrik Carlsen å trenge seg gjennom det internasjonale pressekorpset. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Remis-invitasjon?

Anand inviterte Carlsen til en trekkrepetisjon drøyt en time ut i partiet. Ved tre trekkgjentagelser ender et parti med remis.

PROTOKOLL: Send din gratulasjon til Magnus Carlsen!

Carlsen kunne dermed ha innkassert VM-seieren hvis han og Anand hadde repetert de to neste trekkene.

Men 22-åringen gjorde et annet trekk, og partiet fortsatte i flere timer helt til begge kun hadde kongen sin igjen på brettet.

BILDESPESIAL: Se bildene fra Carlsens karriere

Carlsen hadde følgende å si om det siste 10. partiet:

- Jeg prøvde å spille solid åpning. Jeg er rimelig fornøyd med posisjonen jeg fikk, uten noen svakheter. Som kampen forløp, begynte han å flytte rundt. Så lenge det ikke var noen risiko, burde jeg prøve å vinne. På et punkt, etter tidskontrollen, ble det for komplisert og jeg bestemte meg for å stenge ned og tvinge gjennom remis. En god fight og en verdig slutt på kampen.

Han trekker frem parti tre og fire som nøkkelen i kampen.

VERDENSMESTEREN: Magnus Carlsen under det 10. og siste partiet i VM-kampen. Foto: Ap
VERDENSMESTEREN: Magnus Carlsen under det 10. og siste partiet i VM-kampen. Foto: Ap

- Etter parti tre og fire fant roen og innså at jeg ikke trengte å gjøre ting så veldig annerledes fra hva jeg vanligvis gjør. Det var vendepunktet.

- Har det sunket inn at du er verdensmester? fikk Carlsen spørsmål om av en indisk journalist.

- Jeg tror ikke jeg skal svare på det. Jeg er veldig, veldig glad for å ha vunnet og at jeg er ferdig med kampen. La oss skrive historien senere, svarte den nybakte verdensmesteren.

Superstolt søster

Carlsens søster Ellen fulgte kampen i VGs sjakkstudio. Hun hadde følgende å si etter at lillebroren var blitt verdensmester:

- Jeg er veldig, veldig glad på Magnus sine vegne. Han har jobbet for dette lenge. Han var nok redd for at det skulle glippe under kandidatmatchene i våres, hvor det skar seg på slutten. I denne turneringen har han imidlertid vært nådeløs etter at han kom i gang etter parti tre. Jeg har mest lyst til å gi ham en veldig god klem, men han er litt langt unna.

- Jeg er bare skikkelig glad. Utrolig kult at lillebror nå er høyest på rankingen i verden og regjerende verdensmester i sjakk, sier Ellen Carlsen.

Carlsens vei mot toppen

Magnus Carlsen ble født i Tønsberg 30. november 1990.

Dagens triumf kroner en fantastisk reise mot sjakktronen:

I 2004, 13 år, 4 måneder og 27 dager gammel, ble han den daværende yngste stormesteren i sjakk gjennom tidene.

Januar 2010 ble han verdensener i sjakk, da han gikk til topps på den internasjonale FIDE-ratingen.

STORMESTER 13 ÅR GAMMEL: I Dubai i 2004 ble Magnus Carlsen den daværende yngste stormesteren gjennom tidene. Foto: AP
STORMESTER 13 ÅR GAMMEL: I Dubai i 2004 ble Magnus Carlsen den daværende yngste stormesteren gjennom tidene. Foto: AP

Høsten 2012 oppnådde han den høyeste FIDE-ratingen noensinne, 2861 poeng, og slo dermed Garry Kasaparovs verdensrekord fra 1999.

Våren 2013 kvalifiserte han seg til sin første VM-kamp ved å vinne kandidatturneringen i London.

Og i dag, 22. november 2013, ble Magnus Carlsen verdensmester i sjakk etter å ha slått indiske Viswanathan Anand i Chennai, India.

Han ble dermed den nest yngste verdensmester i sjakk gjennom historien. Garry Kasparov var noen måneder yngre da han ble verdensmester i 1985.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport