Hovedinnhold

Jukse-skandale i sjakk: Tre spillere utestengt

<p>DØMT: Russeren Igor Naumkin, som bor i Italia, er blant dem som er suspendert etter sjakk-granskningen. Her er han fotografert i en turnering i 2014.</p>
<p>Foto: Giordano Macellari, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Igor_Naumkin.JPG" target="_blank" class="">Creative Commons</a></p>

DØMT: Russeren Igor Naumkin, som bor i Italia, er blant dem som er suspendert etter sjakk-granskningen. Her er han fotografert i en turnering i 2014.

Foto: Giordano Macellari, Creative Commons

Kamp-fiksing har kommet også til sjakk. Tre spillere er utestengt etter en skandale i Italia.

Denne saken handler om:

En rekke italienske medier har meldt om dommene som kom i helgen. Også sjakk-nettstedet chess.com har skrevet om saken.

De som er dømt, skal ha rigget partier og forsøkt å manipulere resultater i Mentebelluna-turneringen i januar i år. 

Den 52 år gamle russiske stormesteren Igor Naumkin, som nå bor i Italia, er utestengt i seks måneder, mens 19 år gamle Pier Luigi Basso har fått fem måneders utestengelse fra konkurranser.

Les også: Den nye norske sjakkhelten

32 år gamle Angelo Damia fikk en dom på syv måneder for å ha tapt med vilje, men det er fra en annen turnering, tilbake i 2013.

I tillegg fikk en 24-åring reprimande, mens en 63-åring som ble gransket, ikke ble funnet skyldig.

Både Naumkin og Damia skal ha tilbudt seg å tape partier mot penger. Motstanderne skal ha takket nei til begge. Russeren skal ha krevd 200 euro for å tape sitt parti.

Retten mente at det var tilstrekkelig bevist at det var forsøk på kamp-fiksing. – Prinsippene om lojalitet og rettferdighet ble brutt, heter det i dommen.

Les også: Carlsen tok årets første turneringsseier

Chess.com skriver at det lenge har gått rykter om kamp-fiksing i italiensk sjakk, og at turneringen i Montebelluna ble en bekreftelse. I februar skrev en gruppe italienske toppspillere et brev til det italienske sjakkforbundet der de uttrykte sin bekymring over utbredt korrupsjon og mente at de måtte få slutt på kamp-fiksingen. I brevet ble det ikke nevnt konkrete navn, men det utløste likevel en granskning som altså skulle bli avslørende.

Det skal ha vært en godt kjent «hemmelighet» at det var mulig å kjøpe seg poeng i den italienske sjakk-ligaen.

Les også: Magnus Carlsen hadde med kjæresten på turnering

– Dommene er ganske milde, kommenterer den italienske stormesteren Sabino Brunello til chess.com. Han var en av dem som skrev varsler-brevet i februar.

De dømte har dessuten 15 dager på seg til å anke. Alle har benektet beskyldningene og sagt at tilbudene var bare «en spøk».

Det har vært flere jukseskandaler i internasjonal sjakk de siste årene. Her i Norge ble den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (50) utestengt i to år. Norges Sjakkforbund fant det bevist «ut over enhver tvil» at Bjørnsen hadde fått ulovlig hjelp i to turneringer i 2015 og 2016.

Under årets sjakk-NM i Stavanger var det for første gang totalforbud mot mobiltelefoner, datamaskiner, smartklokker og andre lignende teknologiske verktøy – for å hindre «digital doping».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport