Hovedinnhold

Hammer blir Carlsen-hjelper i VM

<p>HJELPEREN: Magnus Carlsen får med seg Jon Ludvig Hammer til Sotsji. Her er de to under forberedelsene til sommerens OL i sjakk.<br/></p>

HJELPEREN: Magnus Carlsen får med seg Jon Ludvig Hammer til Sotsji. Her er de to under forberedelsene til sommerens OL i sjakk.

Foto: Geir Olsen, VG
Magnus Carlsen (23) har valgt å ta med seg Jon Ludvig Hammer (24) som sekundant i VM.

Denne saken handler om:

Det bekrefter Hammer selv overfor VG mandag. 

- Det er en spennende utfordring. For en sjakkspiller er det veldig gøy å være en del av VM-kampen. Det er det største som skjer i sjakkverdenen, sier Hammer til VG.

Hammer er en av Carlsens nærmeste støttespillere, og nå har sjakkstjernen valgt å ta Hammer med seg som sekundant til Sotsji, hvor han møter Vishy Anand til VM-kamp i november.  

Og, for å oppklare:

- En sekundants oppgave handler hovedsaklig om åpninger, forklarer Hammer. 

- Er du bedre enn Carlsen på åpninger?

- Nei, overhodet ikke. Hehe! Men Magnus skal avgjøre VM med å spille bedre sjakk enn motstanderen. Hvis han bruker energien sin på grovarbeidet, og på å gå gjennom åpningsplaner, ville han ikke hatt den samme energien i spillet, sier Hammer. 

Forbereder seg

Da Carlsen ble verdensmester i fjor var Hammer en viktig del av apparatet. Han hadde den gangen ansvaret for Carlsens analyseteam, samt for sekundantene. I tillegg var de to i jevnlig kontakt på Skype.

Hammer var ikke til stede under selve kampen, men han fløy likevel til India for å være med på feiringen av den ferske verdensmesteren. Der høstet han mye skryt for sitt bidrag til Carlsens seier.

Allerede nå er forberedelsene godt i gang til møtet med Anand i november. Men Hammer vil ikke avsløre særlig mye av oppkjøringsplanene.

- Det må du spørre team Carlsen om. Men jeg gleder meg. Det blir mye å gjøre, og vi er i full gang, sier han.

Carlsen og Hammer spilte sammen for Norge under sjakk-OL i Tromsø i august. Mens VM-kongen leder verdensrankingen klart med en rating på 2870, er Hammer nest best i Norge med sine 2630. De to har jobbet tett sammen i flere år.

- Det virker som om det å jobbe tett på Magnus Carlsen har vært veldig nyttig for meg, fortalte Hammer da han stakk av med seieren i London Classic i desember i fjor.

Nå er det altså Hammer som skal vise seg nyttig for Carlsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport