Hovedinnhold

Disse møter sjakk-Carlsen i Norges superturnering

MØTES: Magnus Carlsen skal spille mot Vishy Anand (innfelt øverst), Levon Aronian og Vladimir Kramnik i Norway Chess-turneringen. I tillegg til kinesiske Wang Hao. Foto: Marcus Engström/Ap/Afp
MØTES: Magnus Carlsen skal spille mot Vishy Anand (innfelt øverst), Levon Aronian og Vladimir Kramnik i Norway Chess-turneringen. I tillegg til kinesiske Wang Hao. Foto: Marcus Engström/Ap/Afp
(VG Nett) I mai neste år spiller Magnus Carlsen (21) sjakk i det som skal bli den sterkeste turneringen noensinne. Nå er fire av motstanderne hans klare.

Denne saken handler om:

Norway Chess går av stabelen i Rogaland neste år. Det har lenge vært klart at arrangørene har ønsket å samle ti av de beste spillerne i verden til turneringen - og fredag ble fire av dem klare.

Levon Aronian (Armenia), Vladimir Kramnik (Russland), Vishy Anand (India) og Wang Hao (Kina) kommer til Stavanger-området. Det betyr at Carlsen må bryne seg på sjakkspillerne som nå er rangert som nummer 2, 3, 6 og 15 i verden.

- Det er gøy å være president i sjakkforbundet nå. Vi ønsker at turneringen skal bli den sterkeste i verdenshistorien - og det ligger den an til. Med disse spillerne vil vi få se god sjakk og stor underholdning, sier president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson til VG Nett.

- Turneringen vil gi sjakken i Rogaland og Norge enorm oppmerksomhet. I tillegg kommer OL i Tromsø. Dette er fantastisk, sier sjakkpresidenten videre.

Carlsen på tredje i Sao Paulo

Magnus Carlsen spiller for tiden turnering i Sao Paulo i Brasil. Der ligger han på tredjeplass sammenlagt etter tre runder - bak Fabiano Caruana og Levon Aronian.

Dersom han avslutter godt kan han ta ratingrekorden til Garry Kasparov. Det var også 21-åringens mål da VG Nett snakket med ham tidligere i september.

- Jeg har gått opp i rating dette året og er ikke mange poengene bak. Jeg kan slå ham i løpet av én turnering, så jeg håper på å ta den ganske snart. Men så lenge jeg holder meg på et bra nivå, kommer jeg til å ta rekorden hans før heller enn siden, sa Carlsen på toppen av Preikestolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOLTE: President i sjakkforbundet Jøran Aulin-Jansson og Kjell Madland var fredag på Hotel Residence i Sandnes for å presentere mer av planene rundt turneringen. Foto: Norway Chess
STOLTE: President i sjakkforbundet Jøran Aulin-Jansson og Kjell Madland var fredag på Hotel Residence i Sandnes for å presentere mer av planene rundt turneringen. Foto: Norway Chess


Flau sjakkpresident

Carlsen er ambassadør for den norske storturneringen som skal spilles over ni runder i Sandnes og Stavanger. Fem runder gjennomføres på et hotell i Sandnes mens de resterende fire rundene finner sted på ulike kjente steder i Rogaland - blant annet i det nye konserthuset i Stavanger.

Turneringen er blitt en realitet etter et privat initiativ fra Kjell Madland, formann i Norway Chess. Han tok kontakt med Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein for å høre om de ville være interessert i å spille en stor sjakkturnering på norsk jord.

- Det er veldig kjekt å se at ting begynner å falle på plass. Magnus har vært positiv til denne turneringen hele veien. Det har vært veldig avgjørende for interessen hos de andre. Espen og Magnus ga signal om at de ville spille her, så da var det bare å gi gass. Sandnes og regionen vil få mye oppmerksomhet. Det vil også Norge og norsk sjakk, sier Madland til VG Nett.

Han synes det er rart at Norge, som har verdenseneren, mangler en skikkelig storturnering. Jøran Aulin-Jansson forklarer at det har vært snakk om å få det til tidligere, men at det aldri har kommet lengre enn planleggingstadiet.

- Vi sjakkspillere kan egentlig bare stille oss i et hjørne og være litt flaue. Det Madland har fått til er helt utrolig og er noe vi burde fått til for lenge siden, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport