Hovedinnhold

Det internasjonale sjakkforbundet mener Tromsø 2014 har brutt reglene

Knallhard refs av Tromsø 2014 i åpent brev

GRÅ DAG FOR SJAKKPRESIDENTEN: Sjakk-OL i Tromsø sliter økonomisk. Nå har sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson og styreleder i Tromsø 2014 fått et åpent brev fra FIDE. Her er sjakkpresidenten (helt til høyre) utenfor Stortinget da Magnus Carlsen spilte sjakk mot en stortingsrepresentant med levende brikker i august 2010. Anledningen for dette sjakk-partiet var å få 70 millioner kroner fra Staten til sjakk-OL. Foto: NTB SCANPIX
GRÅ DAG FOR SJAKKPRESIDENTEN: Sjakk-OL i Tromsø sliter økonomisk. Nå har sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson og styreleder i Tromsø 2014 fått et åpent brev fra FIDE. Her er sjakkpresidenten (helt til høyre) utenfor Stortinget da Magnus Carlsen spilte sjakk mot en stortingsrepresentant med levende brikker i august 2010. Anledningen for dette sjakk-partiet var å få 70 millioner kroner fra Staten til sjakk-OL. Foto: NTB SCANPIX
Det internasjonale sjakkforbundet mener Tromsø 2014, som skal arrangere sjakk-OL, har brutt sine forpliktelser som arrangør.

Denne saken handler om:

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har sendt et åpent brev til styreleder for Tromsø 2014, Hans Olav Karde og presidenten i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson.

Bakgrunnen for brevene er medieoppslagene etter at arrangørene av sjakk-OL i går fortalte, at de på grunn av økonomiske problemer, kanskje ikke klarer å arrangere mesterskapet.

Million-avslag

De fikk avslag fra Kulturdepartementet på en søknad om 15 millioner kroner. De har tidligere fått 75 millioner kroner av staten.

Det var NRK Nordnytt som først omtalte saken.

- Vi har sett artiklene i norske medier om olympiaden i Tromsø, hvor spesielt du er sitert. Dette er første gang vi får høre at det er noen økonomiske problemer i forbindelse med olympiaden. Kanskje burde vi skjønt det, da dere på egen hånd bestemte dere for å ta 100 euro i administasjonsgebyr, skriver kasserer i FIDE, Nigel Freeman til Karde.

Krever bekreftelse på at det ikke blir avlyst

Freeman understreker at deltakeravgiften ikke lå inne i søknaden for sjakk-OL, og at det ikke er tillatt å ta et slikt administrasjonsgebyr pr. deltaker. Han antyder ganske klart at Tromsø antagelig ikke hadde blitt arrangør av Sjakk-OL dersom denne avgiften hadde ligget inne i søknaden.

FIDE skriver videre at arrangøren er forpliktet til å holde presidenten informert om økonomien rundt olympiaden. Det er ikke skjedd her, skriver FIDE, siden de ikke har hørt om dette før nå.

FIDE krever også en umiddelbar bekreftelse på at sjakk-OL ikke blir avlyst.

Advarte mot ståhei

Representanter fra FIDE kommer til Tromsø neste uke.
Den norske sjakk-presidenten kontaktet FIDE da saken ble kjent i onsdag.

- Jeg sendte en epost til FIDE i går, hvor jeg advarte dem om at det ville bli litt ståhei, sier Jøran Aulin-Jansson til VG.

- I FIDEs regelverk heter det at dere er pliktig til å underrette dem om den økonomiske situasjonen. Hvorfor har dere ikke gjort det?

- Vi har ikke helt sett hensikten, i den forstand at det er et komplisert bilde. Vi kunne nok gitt klarere signaler tidligere, men vi mener også at vi faktisk har gitt signal, svarer sjakkpresidenten.

- FIDE vil ha en garanti for at OL vil arrangeres. Har dere gitt dem det?

- Vi har fått en garanti på 75 millioner kroner. De får nøye seg med den garantien i første omgang. Så får vi forklare dem hele situasjonen, og sammen forsøke å løse dette på en konstruktiv måte.

Jansson bekrefter at deltakerne har fått et administrasjonsgebyr på 100 euro som skal dekke en del utgifter.

- FIDE hevder vi ikke hadde dette gebyret med i budet vårt, men vi hevder at vi hadde det, sier han.

- Er det vanlig med et slik gebyr, av den størrelsen?

- Det er det samme som man hadde under OL for to år siden.

Sjakk-OL skal etter planen starte 1. august.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport