Hovedinnhold

Carlsens vrakede gamletrener hjelper sjakk-rival

* Overrasket verdensener til VG Nett: - Nakamura har jo tross alt ikke prestert særlig mye

KONGEMØTE: Magnus Carlsen (til v.) hilste på Hikaru Nakamura før de møttes i Bilbao 11. oktober i år. Foto: Alvaro Barrientos / AP
KONGEMØTE: Magnus Carlsen (til v.) hilste på Hikaru Nakamura før de møttes i Bilbao 11. oktober i år. Foto: Alvaro Barrientos / AP
(VG) Garry Kasparov (44) er tilbake i sjakkmanesjen etter å ha blitt droppet av Magnus Carlsen (20) - for å gjøre Hikaru Nakamura (23) til verdensmester.

Denne saken handler om:

Samarbeidet mellom amerikaneren på 9. plass på verdensrankingen og tidenes kanskje beste sjakkspiller har vart i hemmelighet siden januar.

- Jeg er overrasket, spesielt fordi jeg aldri fikk inntrykket av at Kasparov hadde særlig respekt for Nakamuras sjakktalent. Derfor har jeg også vært veldig skeptisk til ryktene om et samarbeid, sier Magnus Carlsen til VG Nett.

Den norske sjakkstjernen hadde selv Kasparov som trener i 2009 og 2010, men tross stor fremgang brøt Carlsen ut av samarbeidet på grunn av at nordmannen mente russeren ville bestemme for mye.

Har rik bakmann

Partnerskapet mellom Japan-fødte Nakamura og Kasparov har kommet i stand med hjelp av lommeboken til Rex Sinquefield. Slik VG Nett forstår det har St. Louis-milliardæren trolig brukt opp mot én million kroner allerede.

- Å jobbe med den som i alle fall jeg anser som tidenes sjakkspiller,er en type mulighet du ikke kan si nei til, sier Nakamura til New in Chess i hans første intervju om samarbeidet.

Der kommer det frem at velgjørerens mål med satsingen er å få Nakamura inn i en VM-kamp, at Nakamura har fått tilgang til Kasparovs overlegne database over åpninger og at duoen allerede flere ganger har kranglet over prioriteringer. Blant annet skal Kasparov ha vært oppgitt over at Nakamura prioriterte å spille poker fremfor å trene sjakk i Kroatia.

- Jeg fikk sjansen til å jobbe med Carlsen over tid, og jeg har jobbet mindre formelt med Nakamura siden januar. Hikarus talent er bevist, men han må bestemme seg for at det er viktigere å vinne i sjakk enn i poker, skriver Kasparov i sin spalte i New in Chess.

GAMLE KJENTE: Garry Kasparov (til h.) var Magnus Carlsens trener. Her smiler duoen sammen etter at Carlsen har slått verden i et sponsorarrangement i New York i fjor høst. Foto: Dennis Van Tine / PA Photos
GAMLE KJENTE: Garry Kasparov (til h.) var Magnus Carlsens trener. Her smiler duoen sammen etter at Carlsen har slått verden i et sponsorarrangement i New York i fjor høst. Foto: Dennis Van Tine / PA Photos

Les også: Carlsens rival tapte etter juice-tabbe

- Jeg har merket meg at Kasparov har uttalt seg veldig nøkternt selv, og prøvd å dysse ned samarbeidet. Han hadde nok håpet på at Nakamura hadde prestert noe mer før samarbeidet ble offentliggjort. Siden Nakamuras flotte seier i Tata-turneringen i januar har han jo tross alt ikke prestert særlig mye, kommenterer verdensener Carlsen, som selv er et lite hav foran amerikaneren på rankingen - 2826 poeng mot Nakamuras 2758.

Tviler på Nakamura

Carlsen sier til VG at han tror presset på Nakamura vil øke, men tviler på at Kasparovs innsikt i hans eget spill vil gjøre amerikaneren til en vanskeligere motstander fremover.

- Kanskje, men jeg kjenner også Kasparov godt, og hvordan han tenker. Dessuten har jeg en ganske god ide på hva han mener er mine styrker og svakheter.

- Frykter du Nakamura mer i fremtiden på grunn av dette?

- Nei, jeg har jo hatt veldig gode resultater mot Nakamura i den perioden Kasparov har vært trener. Jeg tror Nakamura både har gjort og kommer til å gjøre mer fremskritt som et resultat av samarbeidet, men akkurat nå er det 4-5 spillere i verden, inkludert meg selv, som har markant bedre sjakkforståelse enn Nakamura, og det vet jeg ikke om selv Kasparov kan gjøre noe med det første, sier Carlsen.

Svaret kan vi få i Tal Memorial som starter i midten av november. Der er hele verdenseliten til stede i Moskva.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport