Hovedinnhold

Carlsens innrømmelse: Fikk VM-hjelp fra Kasparov

* Verdensmesteren til VG: - En av de få som kan lære meg noe nytt
* Avslører tre nye hemmelige hjelpere

<p>DEN GODE HJELPEREN: Garry Kasparov (til venstre) og Magnus Carlsen har ved flere anledninger samarbeidet. Her er sjakklegenden sammen med nordmannen og nederlandske Anish Giri i Stavanger i sommer.</p><p/><p/>

DEN GODE HJELPEREN: Garry Kasparov (til venstre) og Magnus Carlsen har ved flere anledninger samarbeidet. Her er sjakklegenden sammen med nordmannen og nederlandske Anish Giri i Stavanger i sommer.

Foto: Ole Kristian Strøm, VG

SOTSJI (VG) Verdensmester Magnus Carlsen (23) har holdt kortene tett til brystet, men nå forteller han at sjakklegenden Garry Kasparov bidro før VM-kampen i Sotsji.

Denne saken handler om:

Det bekrefter 23-åringen tirsdag. Som VG tidligere har skrevet, lignet en av Carlsens åpninger i VM på et parti hans gamle læremester har spilt.

I tillegg til Kasparov var Peter Heine Nielsen, Jon Ludvig Hammer, Michael Adams og Laurent Fressinet med som Carlsens hjelpere under VM.

- Kasparov har alltid sine egne meninger, men jeg er ikke nødvendigvis uenig med ham. Jeg er alltid streng med meg selv og synes det er ting jeg kan gjøre bedre. Så sånn sett er jeg enig med ham der. Samtidig kan jeg ikke bare fokusere på det negative, i VM gjorde jeg også mange gode ting – spesielt i de avgjørende øyeblikkene, sier Magnus Carlsen til VG.

- Hvor viktig er Kasparovs meninger for deg?

- Kasparov var veldig viktig hjelp før matchen. Under matchen så var han masse i kontakt med Peter Heine. Det er alltid vanskelig å vite konkret hvor mye det hjelper i partiene. Men for meg er det å diskutere sjakk med ham, alltid veldig nyttig. Han er en av de få som kan lære meg noe nytt.

Magnus Carlsen avslører altså litt mer om hvordan han forbereder seg til en VM-kamp. På bloggen til en av sine sponsorer, letter nordmannen ytterligere på sløret.

Også de russiske storspillerne Jan Nepomnjasjtsji og Vladimir Potkin hjalp Carlsen til årets VM-tittel. I tillegg får Pavel Eljanov en takk for hjelpen fra 23-åringen. Førstnevnte er rangert som den 36. beste sjakkspilleren i verden, mens Eljanov er nummer 31. Potkin er i øyeblikket utenfor topp 100-listen til FIDE.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>INTERVJU-DAG: Etter en hektisk november-måned, satte Magnus Carlsen seg ned med pressen. Nå er han verdensmester til 2016 - minst.</p><p/>

INTERVJU-DAG: Etter en hektisk november-måned, satte Magnus Carlsen seg ned med pressen. Nå er han verdensmester til 2016 - minst.

Foto: Chris-Håvard Berge, VG

Kasparov fulgte VM

Da VG, på pressekonferansen etter det 10. VM-partiet, spurte Magnus Carlsen om han fortsatt får hjelp av den tidligere verdenseneren i sjakk, svarte han:

- Vi så på Grünfeld da vi trente sammen tilbake i 2009 og 2010.

Les også:Sannheten om bruddet mellom Carlsen og Kasparov

Garry Kasparov har fulgt VM-kampen nøye og har også skrevet en lang analyse av den for den tyske storavisen Der Spiegel.

- Naturligvis har jeg fulgt sjakk-VM nøye. Jeg er ingen sjakkproff lenger, men jeg er en stor fan av sporten, skriver Kasparov, som er VM-vinner sju ganger.

- For Carlsen var det en klar psykologisk fordel at han slo Anand såpass klart i 2013. Men denne gang var Anand svært godt forberedt.

Russeren oppsummerer nordmannens innsats i Sotsji slik:

- Det er lett å se at Carlsen er et helt spesielt talent, selv om han ikke spilte sin beste sjakk i år og at Anand var bedre denne gang enn i fjor.

Brøt samarbeidet

Kasparov og Carlsen møttes første gang i Reykjavik 28. mars 2004, da den norske 13-åringen var nær å slå datidens verdensener. Året etter ble Carlsen og familien ble invitert hjem til Kasparov. Etterpå kom dommen fra russeren: «Eplet er nesten råttent».

Kasparov mente Carlsen måtte investere mer tid og krefter i sjakken for å få ut potensialet sitt, men Carlsen takket nei til tilbudet om en russisk treningshverdag.

- I starten følte jeg at jeg lærte mye, og plutselig eksploderte resultatene. Da var ting gøy. Men Kasparov ville bestemme veldig mye. Og det var til slutt det som gjorde at samarbeidet tok slutt, sa Magnus Carlsen til VG i 2011.

Tirsdag gjør verdens beste sjakkspiller intervjuer med norsk og internasjonal presse. På ettermiddagen skal Carlsen til VMs avslutningsseremoni, hvor også Russlands president Vladimir Putin kommer til å være til stede.

Den avslutningsseremonien sender VG direkte fra klokken 16 norsk tid.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport