Hovedinnhold

Carlsen trekker seg fra sjakk-OL

* Manageren: - Det ville vært et godt OL for alle andre enn Magnus

<p>OL-STOPP: Magnus Carlsen reiser hjem fra OL. Her fra kampen mot kroaten Ivan Saric Ivan som han tapte.<br/></p>

OL-STOPP: Magnus Carlsen reiser hjem fra OL. Her fra kampen mot kroaten Ivan Saric Ivan som han tapte.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix
TROMSØ (VG) Magnus Carlsen (23) har bestemt seg for å droppe siste dag av sjakk-OL. Han reiser hjem til Bærum for å hvile - trolig i kveld.

Denne saken handler om:

Manager Espen Agdestein bekrefter til VG at avgjørelsen ble tatt sent tirsdag kveld. Carlsen selv antydet at han vurderte å trekke seg etter tirsdagens nedtur hvor han tapte mot kroaten Ivan Saric.

For svak motstander

- Magnus spiller ikke flere OL-kamper. Han ville fått en motstander på et svakt lag fra Malaysia med raiting rundt 2300. Det ville vært som om Barcelona skulle møtt Sandefjord i fotball, sier Espen Agdestein.

Magnus Carlsen stilte på et sponsortreff i regi av advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i regntunge Tromsø onsdag ettermiddag. Han forteller at avgjørelsen om å gi landslagsplassen til en lagkamerat ble tatt da han så rundeoppsettet for siste match mot Malaysia.

- Jeg er ikke veldig fornøyd med egen innsats i OL. Det begynte bra, men etterhvert har det vært litt mer feil enn jeg er vant til, sier Magnus Carlsen.

Han påpeker at det store antall mennesker i de gamle lokalene til Mack Bryggeri - hvor kampene spiller - har hatt innvirkning på spillet hans.

-  Jeg tror det er et problem for alle at det er så mange i lokalet. Det gjør det litt vanskeligere å prestere. Jeg taklet det dårligere enn andre, sier Carlsen.

- Din VM-motstander Anand spiller ikke OL. Kommer du til å droppe OL for fremtiden etter dette?

- Det har vært morsomt å spille på hjemmebane. Og det har vært morsomt å være en del av et ambisiøst norsk lag. Selv om det har gått litt dårlig har det vært god stemning. Jeg har lyst til å være en del av laget fremover også. Men neste gang må jeg være enda bedre i forberedelser, og hva jeg gjør under turneringen, sier Magnus Carlsen.

- Trenger ikke Magnus

- Det norske laget trenger ikke Magnus for å vinne mot Malaysia. Det blir som å skyte spurv med kanoner, men jeg er litt overrasket over at han drar hjem. Vanligvis blir man på stedet til turneringen er ferdig, selv om det ikke har noen praktisk betydning for det sportslige om Magnus ikke er der. Norges sjanser til en god plassering er dessverre borte etter det veldig grove tapet mot Kroatia, så det blir et litt skuffende OL for førstelaget, uansett om de skulle vinne alle partiene mot Malaysia, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til VG.

- Det kan hende jeg dropper ut, men det vil være kjedelig å avslutte med en så dårlig opplevelse. Både for meg og laget. Men er jeg helt tom er det ingen vits å spille, sa Carlsen selv tirsdag.

Det er spillefri i sjakk-OL i dag. Men Magnus Carlsen hviler ikke. Han stiller på sponsoroppdrag på Clarion Hotell Aurora i ettermiddag.

- Magnus var sliten etter kampen mot Saric, men han er fin nå. Han kommer seg fort, sier Espen Agdestein.

Carlsen følte seg helt fin før kampen mot Ivan Saric. Alt styret før kampen, med statsminiser Erna Solberg, som tok åpningstrekket for ham forstyrret ham ikke.

- Jeg tror ikke det har noe å si at statsministeren er her, og at det er masse folk. Det er bare hyggelig. Men det er andre spilleforhold enn hva jeg er vant med. Det er mer folk som bokstavelig talt kjemper om den samme luften, sier Carlsen.

To overraskende tap

Han tapte også svært overraskende for tyskeren Arkadij Naiditsch i OL. Agdestein går ikke med på at den norske vedensmesteren er inne i en blindgate.

- Det ville vært et godt OL for alle andre enn Magnus, sier Agdestein.

Det er en oppfatning som deles av Bae, om man utelukkende ser på resultater og ratingprestasjon, men han mener samtidig at den norske verdensenerens spill ikke har vært overbevisende.

- Før gårsdagens parti var han nesten den som hadde gjort det best av alle i turneringen, men det har vært en del uvanlig rufsete spill fra Magnus' side. Det har tidvis gått litt over stokk og stein, Likevel har han klart å redde seg ut og vunnet likevel, men i går tapte han veldig raskt et parti han var stor favoritt i. Magnus har ikke fått det til å klaffe i OL, konstaterer Bae overfor VG.

Samtidig er han ikke bekymret for hva som er i vente senere i høst når han møter Vishy Anand til ny runde om VM-tittelen i Sotsji.

Det som er med på å gjøre  Magnus til verdens beste sjakkspiller er at han har et helt annet konsentrasjonsnivå enn de andre fremste mesterne. Dette handler ikke om kunnskaper, men at det er et par tusen andre spillere, lagsjakk og mange andre ting utenom. Det virker ikke som han klarte å komme inn i virkelig dype konsentrasjonen som han trenger for å prestere på sitt beste. Jeg føler at det egentlig ikke er noen stor grunn til bekymring. Når det blir mann mot mann mot Vishy Anand, er det helt andre forutsetninger, og da går han nok inn i nestentransen som vil gjøre at han er tilbake på topp. Men dette er en ny utfordring for ham, sier Bae.

24. august reiser Carlsen til St. Louis for å spille Sinquefield Cup.

- Carlsen har gitt opp etter et parti der verdensmesteren fikk til lite eller ingenting. Måten Carlsen tapte på er nesten mer skuffende enn selve resultatet, sa VGs sjakkekspert Hans Arild Runde etter gårsdagens skuffende nederlag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport