Hovedinnhold

Carlsen får trolig ikke VM-kamp i Norge

MÅ UT: Magnus Carlsen er her fotografert på Aker Brygge i Oslo. Men planene om et norsk bud på VM-matchen er i ferd med å mislykkes. Foto: Jørgen Braastad.
MÅ UT: Magnus Carlsen er her fotografert på Aker Brygge i Oslo. Men planene om et norsk bud på VM-matchen er i ferd med å mislykkes. Foto: Jørgen Braastad.
Håpet om VM-match hjemme i Norge for Magnus Carlsen (23) er trolig ute.

Denne saken handler om:

Det ligger ikke an til noe norsk bud til VM-duellen mot Viswanathan Anand (44) i november.

- Det ser dårlig ut, innrømmer sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson overfor VG.

Avklaringen kom trolig i går. Søknadsfristen for å legge inn bud om VM-kampen går ut onsdag.

- Det er ikke helt avgjort, men det er lite sannsynlig, sier Aulin-Jansson.

Sjakkforbundet har sammen med eventselskapet Gyro og kommunikasjonsbyrået Apeland jobbet med å få på plass en søknad. Tanken var at matchen skulle gå i Oslo-området.

Kostnadsrammen var rundt 40 millioner kroner, og størstedelen av dette skulle hentes fra sponsorer. Ikke uventet er det økonomien som har satt en stopper for planene.

Det er allerede klart at sjakk-OL går i Tromsø i august, men arrangørene der har også slitt inn med å hente inn sponsorpenger.

- Har problemene for sjakk-OL vært medvirkende til at det ikke blir noen VM-match?

- Jeg har i hvert fall vært veldig bevisste på at vi ikke må ødelegge for Tromsø, sier Jøran Aulin-Jansson.

Da Magnus Carlsen tok VM-tittelen i november, skjedde det i indiske Chennai. Sånn sett hadde det vært en god idé å legge denne matche mellom Carlsen og Anand til Norge.

Nøytral grunn?

Magnus Carlsen uttalte før Chennai at et oppgjør om VM-tittelen bør foregå på nøytral grunn. Men han innrømmet etter VM-matchen at det hadde vært morsomt å spille på hjemmebanen til Anand.

- Magnus og jeg har ikke engasjert oss direkte i dette, men vi er selvfølgelig spente på hvor VM-matchen kommer til å gå, sier manager Espen Agdestein.

- Et norsk selskap som ville bli kjent i India over natten, ville ha en enestående sjanse. Men nå ser det altså ikke ut til å bli noe norsk bud.

- Er Magnus skuffet?

- Han spiller turneringen i Aserbajdsjan og vet neppe noe om utviklingen i denne saken. Men jeg vet at Magnus ville ha syntes det hadde vært hyggelig med et norsk bud.

Til Russland?

Ryktebørsen sier at Khanty-Mansijsk i Russland er et aktuelt sted for VM-matchen. Der gikk også kandidatturneringen nylig.

Flere amerikanske byer skal også være interessert, og Paris meldte sin interesse til fjorårets møte mellom Carlsen og Anand. Det er imidlertid helt uklart hvilke byer som vil by på matchen.

FIDE-president Kirsan Iljumzjinov antyder ifølge Chess News Agency at det kan bli lagt 4-5 millioner dollar i premiepotten til årets VM-match. Det vil i så fall være langt mer enn i 2013, da det var 2,55 millioner dollar. Carlsen satt, som vinner, igjen med drøyt ni millioner kroner, mens Anand fikk snaut seks millioner kroner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport