Hovedinnhold

Carlsen brøt drømmegrense – men reglene gjør at det ikke teller

<p>UNDER BORDET: Ding Liren (th.) var sjanseløs mot Magnus Carlsen i deres fire dagers hurtig- og lynsjakkmatch i St. Louis.</p>

UNDER BORDET: Ding Liren (th.) var sjanseløs mot Magnus Carlsen i deres fire dagers hurtig- og lynsjakkmatch i St. Louis.

Foto: Lennart Ootes
(Magnus Carlsen-Ding Liren 67-25) Magnus Carlsen (26) fortsatte superspillet og brøt teoretisk drømmegrensen på 3000 i rating tirsdag. Men reglene gjør at rekorden ikke teller.

Denne saken handler om:

Ifølge reglene til FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) skal det nemlig ikke telles ratingpoeng etter at en match i sjakk er avgjort.

Carlsens 30-partiers oppgjør mot kinesiske Ding Liren (25) var avgjort allerede mandag. Derfor telte ikke resultatene tirsdag – da de to spilte 12 partier med lynsjakk.

– Jeg vet ikke hvem som har bestemt denne regelen. Men det er litt synd, sa Carlsen selv i et intervju på chess24.com etter mandagens partier.

En rekke sjakkeksperter, blant dem redaktør Tarjei J. Svensen i sjakknettstedet mattogpatt.no, bekrefter ulike steder på nettet at Carlsen etter 10 av tirsdagens 12 partier var oppe i 3002 i rating i lynsjakk – om det hadde telt.

Så vant han også parti 11 og kom dermed opp i 3010. Det siste partiet endte med remis. Ifølge Svensen hadde han dermed endt opp med 3008. Men i stedet blir han stående på 2974, som var ratingpoengene Carlsen hadde da matchen var avgjort mandag.

Les også: Magnus Carlsen avgjorde 13 runder før slutt

– Magnus må føle seg i sitt livs form, sa kommentator Yasser Seirawan på chess24.com.

– Jeg er ikke 100 prosent fornøyd. Han hadde så mange sjanser, sa Carlsen selv i intervjuet på chess24.com etterpå.

Ding Liren så oppgitt ut de siste partiene. Han har blitt knust av nordmannen disse fire dagene.

– Jeg følte at det var for mye flyt, lo Carlsen etterpå.

Nordmannens gode form i hurtig- og lynsjakk lover godt for VM i disse to disiplinene, som går i Saudi-Arabia i romjulen. I fjor måtte Carlsen nøye seg med henholdsvis bronse og sølv i VM i Qatar. 

Her kan du studere partiene (ekstern lenke til chess24.com)

Etter matchen tirsdag kveld var det debatt blant ekspertene om regelen:

Tirsdag besto altså av 12 partier. Det virket som om Carlsens mål var å vinne med svarte brikker og spille remis med hvite.

Han vant sine fem første partier med svart, mens de hvite partiene endte med remis - bortsett fra tap i sitt andre hvite parti for dagen. 

I et dramatisk parti nummer 10 for dagen tok Carlsen en dramatisk seier, altså hans femte strake med svarte brikker. I parti 11 vant Carlsen for første gang tirsdag med hvite brikker.

Les også: Manageren om Saudi-Arabia-VM: – Planen er at han skal spille

Som vinner av matchen får Carlsen 60 prosent av premiepotten på 100 000 dollar. Det betyr at han kan dra hjem til Norge nesten en halv million kroner rikere. 

Før VM i hurtig- og lynsjakk skal Magnus Carlsen også spille den prestisjefylte Grand Chess Tour-turneringen i London.

Det kom forøvrig meldinger tirsdag som tyder på at Magnus Carlsens neste VM-kamp (og da snakker vi altså klassisk sjakk) skal gå i London i 2018. Arrangøren har ikke bekreftet noe, men en pressemelding fra arrangørselskapet Agon ble tolket som at London allerede er valgt.

Til mattogpatt.no sier imidlertid Agons pressesjef Andrew Murray-Watson at «ingenting er bekreftet».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport