Hovedinnhold

Blind sjakk-komet får ikke lov til å vise sin uskyld i turnering

KONTROVERSIELL: Stein Tholo Bjørnsen er praktisk talt blind på begge øyne etter ulykker som barn. De to siste årene har han brukt svært mye tid på sjakk. Men han må tåle anklager om juks. Det er aldri funnet noe galt eller ulovlig tilknyttet utstyret han har brukt under turneringene sine.
KONTROVERSIELL: Stein Tholo Bjørnsen er praktisk talt blind på begge øyne etter ulykker som barn. De to siste årene har han brukt svært mye tid på sjakk. Men han må tåle anklager om juks. Det er aldri funnet noe galt eller ulovlig tilknyttet utstyret han har brukt under turneringene sine. Foto: Hampus Lundgren, VG og privat
Den blinde sjakk-kometen Stein Tholo Bjørnsen (50) har bedt om å få bevise sin uskyld ved å spille en turnering - men har fått nei fra styret i Norges Sjakkforbund.

Denne saken handler om:

Sjakkforbundet står dermed på sitt krav om at Bjørnsen må stille til en organisert test før han igjen kan spille turneringer.

«NSF mottok 2.2.16 en henvendelse fra Stein T Bjørnsen der han meddelte at han ønsket å spille en ny turnering for på den måten å dokumentere sin spillestyrke.

NSF vedtok å besvare henvendelsen med at vedtaket av 20.1.16 (se under) står ved lag, nemlig at han ikke vil delta i noen av NSFs turneringer før den aktuelle testen er gjennomført», heter det i vedtaket fra styret.

50-åringen fra Horten har spilt utrolige 66 turneringspartier i sjakk uten tap i løpet av det siste året. Det har fått mange til å reagere.

Les også: Blind sjakkspiller må ta test - Lahlum melder seg inhabil.

Ifølge sjakkforbundets styrevedtak fra 20. januar skulle ikke Bjørnsen spille turneringer før testen var avgjort.

<p>TURNERINGSSJEF: Hans Olav Lahlum var mannen bak turneringen på Fagernes der Stein Bjørnsen imponerte alle.</p>

TURNERINGSSJEF: Hans Olav Lahlum var mannen bak turneringen på Fagernes der Stein Bjørnsen imponerte alle.

Foto: Privat

Bjørnsen ønsket altså nå å spille en ny turnering for å bevise at han faktisk er så god, men har fått nei til det. Sjakkforbundet vil i stedet ha en organisert test, som Bjørnsen må svare ja eller nei til.

Flere har uttrykt seg skeptiske til Bjørnsens prestasjoner. Nettstedet Sjakkbloggen.no har hatt flere artikler der både anonyme og navngitte kilder har kommet til orde med anklager om juks.

Les også: Magnus Carlsen om Bjørnsen: – Unikt talent

Til VG sa landslagsspiller Frode Urkedal at «det er svært, svært sannsynlig at det er juks. Det er neste ingen tvil om at det er juks».

– Ingen klarer å spille som en datamaskin. Selv ikke Magnus Carlsen. Mens Carlsen har et snitt på 87 prosent av favorittrekkene til sjakkcomputeren «Houdini», hadde denne fyren 96 prosent av favorittrekkene til «Rybka 4» i et parti. Det mener jeg er bevis i seg selv, har sjakktrener og journalist Ole Valaker tidligere sagt til VG.

Sjekk tallene: Tenker som verdens råeste computer

Magnus Carlsen uttrykte seg slik da VG spurte ham om Bjørnsen:

– Han er virkelig et unikt sjakktalent, hvis alt er riktig, og det håper jeg det er.

Bjørnsen – som er så godt som blind på begge øyne og spiller med en liten høytalerpropp i øret – satset tungt på sjakk først for to år siden.

– Jeg har ikke gjort noe galt. Dommerne satt 20 centimeter fra meg hele tiden under alle partiene, og diktafonen jeg bruker, ble sjekket under turneringen. Anklagene kommer i tillegg fra folk som ikke var til stede under turneringen, har Bjørnsen uttalt til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport