Hovedinnhold

Nå skal o-løperne få TV-kamera på hodet

<p>VERDENSMESTER: Olav Lundanes foran «Hver-gang-vi-møtes»-veggen på Vestre Kjærnes i Våler. Der har landslaget vært på treningsleir.</p>

VERDENSMESTER: Olav Lundanes foran «Hver-gang-vi-møtes»-veggen på Vestre Kjærnes i Våler. Der har landslaget vært på treningsleir.

Foto: Ole Kristian Strøm, VG
VÅLER I ØSTFOLD (VG) Orientering er idretten der utøverne forsvinner ut i skogen, blir lenge borte - og løper i mål. Det kan det bli slutt på allerede til VM i Østfold i 2019.

Denne saken handler om:

– Teknologien jobber for o-sporten. Det er ikke de begrensningene som det var for noen år siden, sier Olav Lundanes (30), dobbel verdensmester både i 2016 og 2017.

Vi treffer ham ved «Hver gang vi møtes»-veggen på Vestre Kjærnes Gård i Østfold, der han er på treningsleir før verdensmesterskapet i 2019.

– Kanskje blir VM i Østfold det første mesterskapet der vi løper med et kamera på hodet, slik at TV-seerne kan følge oss, sier Lundanes.

Les også: Dramatikk da Lundanes tok VM-gull

– Muligens blir det for tidlig, men det hadde vært kult om det hadde gått i boks.

GPS-teknologien har allerede gitt oss muligheten til å se på kartet hvor løperne befinner seg. Men Lundanes vil gjerne ha mer.

Olav Lundanes

Født: 11.november 1987.

Fødested: Ålesund.

Bor: Turku, Finland.

Kjæreste med: Ida Marie Næss Bjørgul.

VM-meritter:

VM-gull langdistanse: 2010, 2012, 2016, 2017.

VM-gull mellomdistanse: 2014.

VM-gull stafett: 2016, 2017.

VM-sølv mellomdistanse: 2016.

VM-sølv stafett: 2010, 2011, 2012.

VM-bronse mellomdistanse: 2011.

VM-bronse langdistanse: 2014, 2015.

– Vi må bare tenke ut hvordan vi kan bruke teknologien best mulig. Det er lett å overføre gode TV-bilder fra skogen nå. Det er ikke de begrensningene som det var tidligere.

Sportsrevyen i gamle dager: Fotografen satt ved siste post, gjerne på et hogstfelt, og filmet løperne. Det holder ikke lenger.

Les også: Marianne Andersen tok VM-sølv etter tunge år

– Det er selvfølgelig en balansegang om hva som er sportslig forsvarlig og hvilke muligheter det er for å presentere sporten vår på en bedre måte, sier Lundanes.

Han har tatt VM-gull på langdistanse fire ganger, én gang på mellomdistanse og to ganger på stafetten.

– Men jeg er fortsatt sulten, bedyrer han.

– Du har allerede vunnet VM-gull på hjemmebane, i Trondheim i 2010?

– Ja, og det var en så fin opplevelse at jeg gjerne skulle ha hatt den igjen!

<p>LANDSLAGET SAMLET: Foran fra v. Marianne Andersen, Andrine Benjaminsen, Ida Marie Næss Bjørgul, Ingrid Lundanes, Ingeborg Eide, Marie Olaussen og Birgitte Husebye (landslagstrener). Bak fra v.: Jørgen Rostrup (landslagssjef), Per Olaussen (landslagstrener), Eskil Kinneberg, Olav Lundanes, Håkon Jarvis Westergård, Audun Heimdal, Magne Dæhli og Ane Kjerstine Sandstad (kokk og ernæring).</p>

LANDSLAGET SAMLET: Foran fra v. Marianne Andersen, Andrine Benjaminsen, Ida Marie Næss Bjørgul, Ingrid Lundanes, Ingeborg Eide, Marie Olaussen og Birgitte Husebye (landslagstrener). Bak fra v.: Jørgen Rostrup (landslagssjef), Per Olaussen (landslagstrener), Eskil Kinneberg, Olav Lundanes, Håkon Jarvis Westergård, Audun Heimdal, Magne Dæhli og Ane Kjerstine Sandstad (kokk og ernæring).

Foto: Ole Kristian Strøm, VG

– Er det tilfeldig at du har vunnet så ofte på langdistanse?

– Nei, det har nok vært favorittdistansen. Å bli den første som har tar fem VM-gull, ville være stort …

To orienteringsløpere i verden har fire titler på langdistanse. Den andre er franske Thierry Gueorgiou.

– Du har tidligere hatt en tendens til å ha en knallsesong og så ikke være like god året etter. Men nå var du god i VM både i 2016 og 2017?

– Ja, jeg har hatt en tendens til å ha dårlige oddetalls-VM. Jeg har kjørt meg inn i ei blindgate med for tøff trening eller feil trening. Kanskje har jeg nå lært hvordan jeg kan få flere gode sesonger på rad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport