Hovedinnhold

Svan fortsatt kritisk til OL-kongen

Tror Northug bløffer om femmilsspurten

(VG Nett) Petter Northug må bli mer ydmyk om han skal bli like stor og folkekjær som Bjørn Dæhlie. Det mener Gunde Svan.

Denne saken handler om:


Gunde Svan er en av tidenes svenske langrennsutøvere, og har blant annet vunnet OL-gull på femmil. Akkurat som Petter Northug gjorde i går kveld norsk tid.

PROTOKOLL:Hvem er størst - Svan eller Northug?

Etter seieren, der Northug knuste tyske Axel Teichmann i innspurten, sa Northug at han hadde ett gir til å gå på på oppløpet. Her ligger litt av problemet til Northug, ifølge Svan.

- Er det slike uttalelser som irriterer andre?

- Ja, det er nok det. Og jeg tror ikke Northug ville risikert et OL-gull ved å slippe Teichmann så langt foran seg på slutten hvis han hadde hatt et gir til.

- Så du mener han serverer en hvit løgn her?

- Ja, det kan man godt si, sier Svan.

- Petter må bli mer ydmyk

Som en stor idrettsmann vet selvsagt Svan å verdsette Northugs meget veldisponerte løp - men kommer samtidig med et nytt stikk til 24-åringen fra Mosvik.

- Han er jo ekstremt god på ski. Men med den store muligheten Northug har til å la resultatene tale for seg, savner jeg litt ydmykhet, sier Svan til VG Nett, før han legger til:

- Skal han bli like stor og folkekjær i Norge som Bjørn Dæhlie, må han utvikle den siden.

Les også:Northug: - Jeg driter i hva Gunde Svan mener

Northug-kritisk

Svan har, i hovedsak gjennom svenske medier, kommet med flere stikk i retning Northug underveis i OL. Før gårsdagens femmil sa han blant annet til svenske Expressen at han håpet Northug tabbet seg ut igjen.

Etter 30 kilometer med skibytte, der favoritten Northug brakk staven på slutten og dermed mistet muligheten til å spurte mot gullvinner Marcus Hellner fra Sverige, uttalte Svan følgende:

- Northug hadde ikke hatt en sjanse mot Hellner, sånn som han spurtet, så det trenger han ikke å tenke på.

Les også:- Nordmennene har vært litt kjepphøye

- Ville leke med rottene

- LEKTE MED ROTTENE: Gunde Svan likte ikke måten Petter Northug slo Martin Koukal (blått) og Emmanuel Jonnier på i sølvkampen på stafetten. Foto: AFP
- LEKTE MED ROTTENE: Gunde Svan likte ikke måten Petter Northug slo Martin Koukal (blått) og Emmanuel Jonnier på i sølvkampen på stafetten. Foto: AFP

Da Northug slo tsjekkeren Martin Koukal og franske Emmanuel Jonnier i spurten om stafettsølvet (bak Sverige, som tok gull), holdt han tydelig igjen før oppløpet, for å se hva de to andre hadde å komme med. Dette likte ikke Svan.

- Han ville leke litt med rottene før han drepte dem, sa Gunde Svan syrlig til Expressen.

- En verdig vinner

Svensken passer imidlertid på å hylle Northugs egenskaper i sporet - dagen etter femmilsgullet. Måten han gikk fort i de lettere partiene i gårsdagens ti sløyfer på fem kilometer, for så å slippe seg kontrollert bak i lederfeltet i motbakkene imponerte også den svenske skihelten.

- Petter ble en verdig vinner. Han gikk bra taktisk fra start til slutt. Han var bra på skibyttene, posisjonerte seg godt, og ga ikke fra seg mye underveis.

Baksnakk:Se Northug baksnakke lagkameratene på VGTV

VGTV:Se dokumentar om Petter Northug

Ser bedring

Til tross for at han har vært kritisk til Northugs oppførsel, sier Svan også at han ser bedring hos 24-åringen.

- Jeg så det etter at Sverige tok stafettgullet. Da var han borte og gratulerte dem like etterpå. Det var bra, sier Svan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport