Hovedinnhold

OL-utøver om dommerangrep: - Han fortjente det!

OL-SKANDALE: Angel Valodia Matos angrep svenske Chakir Chelbat med slag og spark etter bronsefinalen i taekwondo mot Kasakhstans Arman Chilmanov. Foto: AP
OL-SKANDALE: Angel Valodia Matos angrep svenske Chakir Chelbat med slag og spark etter bronsefinalen i taekwondo mot Kasakhstans Arman Chilmanov. Foto: AP
(VG Nett) Kubanske Angel Valodia Matos angrer ikke ett sekund på at han sparket den svenske dommeren Chakir Chelbat under OL.

Denne saken handler om:

Det er gått fem måneder siden kubaneren gikk til angrep på dommeren etter OL-semfinalen i taekwondo. Matos var opprørt over å ha blitt diskvalifisert, tok fart og sendte Chelbat rett i gulvet med et velrettet spark i ansiktet. Den svenske dommeren ble fraktet rett til sykehus, hvor han måtte sy fire sting.

Nå snakker Matos for første gang ordentlig ut om episoden.

- Min reaksjon var ikke bra, og jeg beklager det inntrufne. Men ærlig talt synes jeg dommeren fortjente det, sier Angel Valodia Matos til Dagens Nyheter.

Han hevder svensken var kjøpt og betalt under Beijing-OL.

- Når jeg stod og varmet opp kom motstanderens trener frem til meg og tilbød meg 10 000 dollar for å legge meg. Jeg takket nei, men siden så jeg at den samme treneren gikk bort og snakket med den svenske dommeren, forklarer kubaneren, som ble utestengt fra idretten på livstid etter nedsparkingen.

- Når jeg ble diskvalifisert antok jeg at svensken hadde godtatt tilbudet. Derfor ble jeg så sint, fortsetter Matos.

- Løgnhals

Dagens Nyheter påpeker overfor kubaneren at han ble diskvalifisert fordi han brukte for lang tid utenfor matten under et skadeavbrekk. Matos hevder på sin side at dommeren aldri ga ham noen advarsel, selv om regelverket krever det. Chelbat skal imidlertid ha sagt etter OL at han ga Matos flere advarsler.

Den svenske dommeren blir voldsomt irritert når han får høre kubanerens beskyldninger.

BLØDENDE LEPPE: Chakir Chelbat forlater matta etter overfallet. Foto: AP
BLØDENDE LEPPE: Chakir Chelbat forlater matta etter overfallet. Foto: AP

- Han er en løgnhals. Han forsøker bare å redde skinnet sitt i det lille hølet han bor i. Det han sier er ikke riktig, og det er bare et bevis på at han ikke forstår noenting, sier Chakir Chelbat til Aftonbladet.

Vil ha unnskyldning

Han mener kubanerens utspill er et bevis på hvilken «bedrøvelig menneske» han er.

- Under OL er vi helt isolerte. Det finnes ikke en sjanse for at vi kan komme i kontakt med ledere eller delegater. Vi har et eget omkledningsrom og et eget toalett, alt er blokkert, sier Chelbat.

Angel Valodia Matos vurderer nå om han skal anke livstidsutestengelsen til idrettsdomstolen CAS.

- Det her forstyrrer meg. Det gjør meg lei meg, og jeg har ikke engang fått en unnskyldning. Jeg kan ikke akseptere det. Jeg vil bare ha rettferdighet, sier Matos, som tror ytterligere to-tre OL-kamper i taekwondo var fikset.

Dommer får «pampestøtte»

Generalsekretæren i det internasjonale taekwondo-forbundet, Jin Suk Yang, stiller seg imidlertid bak svenske Chakir Chelbat. Yang er oppgitt over at den kubanske utøveren i det hele tatt får komme til orde.

- Det er helt utrolig at noen kan la en løgnere som Matos uttale seg. Han er en veldig voldsom person, som lyver for å skade taekwondosporten, og fordi han ikke har noe å tape ettersom han er utestengt på livstid, sier Jin Suk Yang til Expressen.

Han hevder at Chelbat aldri har hatt sjanse til å snakke med noen trenere under OL, og understreker at svensken ville blitt utestengt om han hadde gjort det.

- Chakir er den mest kompetente dommeren i verden, og vi har gjort alt rett i dette tilfellet. Vi har gransket det nøye, forteller generalsekretæren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport