Hovedinnhold

Vraker «Østlandet 2022»

Lanserer mulige milliardkutt - ber myndighetene ikke følge dem

<p>SLUTTSPURT: OL-direktør Eli Grimsby, her med byrådsleder Stian Berger Røsland og IOC-medlem Gerhard Heiberg, får i løpet av dager, uker eller noen få måneder vite om OL-drømmen lever videre. I høst avgjør Stortinget den norske søknadens skjebne. Foto: Scanpix</p>

SLUTTSPURT: OL-direktør Eli Grimsby, her med byrådsleder Stian Berger Røsland og IOC-medlem Gerhard Heiberg, får i løpet av dager, uker eller noen få måneder vite om OL-drømmen lever videre. I høst avgjør Stortinget den norske søknadens skjebne. Foto: Scanpix

Vikersund, Drammen og Fredrikstad er ikke med i de alternative OL-planene som legges frem i dag.

Denne saken handler om:

Det er derimot Lillehammer og Hamar, i tillegg til søkerbyen Oslo. Det får VG bekreftet fra kilder som er kjent med prosessen.

Det er fortsatt denne treenigheten som utgjør grunnmuren i planene om å arrangere OL i Norge om åtte år.

De siste dagene har den kommunale OL-etaten Oslo2022 jobbet døgnet rundt med å hoste opp muligheter for å kutte OL-budsjettet med mellom fem og ti milliarder kroner. Målet er å gjøre lekene er spiselig for kritikere og skeptiske politikere.

Klokken 09 i dag presenteres skissene for søkerkomiteen. Deretter skal kulturminister Thorhild Widvey (H) orienteres.

Da VG avslørte kuttplanene før helgen, kom flere østlandsbyer umiddelbart på banen. De håpet på en spredning av OL-anleggene. Dette skulle også gi økt politisk oppslutning.

Men VG vet med sikkerhet at forslagene om å bruke anlegg i Fredrikstad og Drammen ikke er en del av planene som presenteres i dag. Det er heller ikke bruk av hoppanlegget i Vikersund.

Fokuset har handlet om å kutte utgifter, ikke å øke politisk oppslutning. Det å erstatte hopp i stor bakke med skiflyging vil ikke være i tråd med mantraet om å tone ned utgiftene, sier en kilde.

Drammen gir ikke opp

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen (H), tar en lang tenkepause når VG spør ham om det nå spøker for en OL-arena i byen:

– Jeg tror ikke siste ord er sagt. Jeg tar med meg min varaordfører, som tilfeldigvis er Tove Paule, for å møte idrettspresidenten og byrådslederen. Da vil vi snakke om hvilket alternativ Drammen har, sier han.

Trolig lanseres muligheten for å bruke Vikingskipet som skøytehall, i stedet for å bygge en ny arena til 671 millioner på Valle Hovin. Skiskyting kan flyttes fra et nytt anlegg på Grønmo utenfor Oslo til Lillehammer.

I arbeidet med den nåværende OL-søknaden, som har et bruttobudsjett på 35 milliarder kroner, ble det også vurdert gjenbruk av Oslo Spektrum. VG har ikke fått bekreftet om hallen på nytt lanseres for å kutte utgifter i dag, men vet at det har vært et tema.

Men utgifter til arenaer utgjør bare drøyt ti prosent av totalsummen for Oslo-OL. Dermed er det private- og offentlige investeringer som må tåle de største forlagene til kutt i dag.

Pengebruken på OL var tema under gårsdagens bystyremøte i Oslo rådhus.

– Vi må ta på alvor at det finnes en bekymring for totalkostnadene. Kanskje klarer vi å imøtegå noen av bekymringene. Kanskje synliggjør det også noen av styrkene i dette budsjettet, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til VG.

Anbefaler opprinnelig søknad

Han ville ikke kommentere kuttforslag før de legges frem for offentligheten i formiddag. Men han er klar på at kuttplanene ikke bør følges.

Det samme mener kulturbyråd Hallstein Bjercke (V). Planene vil medføre færre nye anlegg, som trengs sårt i Oslo.

– Vi står fast på vår opprinnelige søknad. Det er den vi anbefaler. Den er både kvalitetssikret og akseptert av IOC. Vi vil ikke foreslå ett eneste tiltak som gjør at utgiftene øker, sier han.

Under gårsdagens bystyremøte uttrykte Carl I. Hagen (Frp) skepsis til planer om å flytte OL-grener ut av Oslo. Det vil forandre forutsetningen for folkeavstemningen i fjor høst, der det ble et ja-flertall, sa han fra talerstolen.

I så fall vil Fremskrittspartiet varsle omkamp om OL i Oslo bystyre. Partiet stemte opprinnelig ja, som følge av folkeavstemningen.

Ny bystyrebehandling

– Den neste søknaden, som må sendes i januar, skal også forankres i bystyret. Det var en del ting som ikke var klare sist, derfor kommer saken tilbake igjen en gang før jul, beroliger Stian Berger Røsland.

– Man har snakket om et nøkternt OL hele veien, og så kommer man i siste liten og skal kutte 10 milliarder kroner. Enkelte, som Rune Gerhardsen, har brukt ordet uproft?

– Vi har jobbet med en søknad som skal nå frem, ikke en som blir avvist i juli neste sommer. Vi har laget et konsept som skal være bra for idretten, Oslo og hele landet. Men vi har hørt på debatten. Noen er helt mot. Og så er det noen som er for, men som mener at det blir for stort og konsentrert. Da vi startet konkurrerte vi mot langt flere nasjoner. Nå er konkurransen mindre, og da mener vi rommet for å utfordre manualene til IOC er større. Hvorvidt det er klokt å gjøre det, det får andre vurdere, sier byrådslederen.

– Hva slags reaksjoner forventer du på det som presenteres torsdag morgen?

– Jeg tror de som er veldig imot, fortsatt kommer til å være veldig imot. Jeg tror en del av dem som er for vil bli skeptiske til at et godt konsept får endringer. Og så tror jeg de som er positivt avventende vil delta i en diskusjon om både det er bedre å ha konseptet slik det er presentert, som er vår anbefaling, eller om det er elementer her som gjør at vi kan få en bredere tilslutning enn sånn det er nå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport